Όμηρος του καθεστώτος που ενέκρινε η Premier League

Μια ιστορία κατασκοπίας, δύο νεαροί φυλακισμένοι και ένας πρίγκιπας που εμπλέκεται στη Νιούκαστλ.

General view outside of St. James Park

Στις 7 Οκτωβρίου του 2021, η Νιούκαστλ άλλαξε σελίδα. Ένα επενδυτικό γκρουπ, αποτελούμενο από την Public Investment Fund (PIF), την PCP Capital Partners και την RB Sports and Media αγόρασε το 100% των μετοχών του ιστορικού συλλόγου, ο οποίος, στον καιρό του Μάικ Άσλεϊ, γνώρισε παρακμή, όμως ποτέ δεν έχασε την υποστήριξη του κόσμου. Ανέκαθεν, οι «καρακάξες» ήταν το καμάρι της πόλης, άρρηκτα συνδεδεμένες με την τοπική κοινωνία και τα προβλήματα του φτωχού και συχνά ξεχασμένου βορρά της Αγγλίας.

Στο άκουσμα της είδησης, αρκετοί οπαδοί του συλλόγου πανηγύρισαν, θεωρώντας πως τα πετροδόλαρα μπορούν να κάνουν την ομάδα τους Μάντσεστερ Σίτι ή Παρί Σεν Ζερμέν. Άλλοι, ωστόσο, είδαν βαθύτερα. Η είσοδος του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σάλμαν και του κράτους της Σαουδικής Αραβίας στο εμπορικότερο πρωτάθλημα του κόσμου, όσο κι αν επισήμως κάποιοι επιμένουν ότι μένει εκτός, προκάλεσε έντονο προβληματισμό.

Η υπόθεση του Αλτζάμπρι

Αρκετές ήταν οι φωνές διαμαρτυρίας, οι οποίες αναμενόταν να κοπάσουν με το πέρασμα του χρόνου. Όμως η ιστορία του Ομάρ Αλτζάμπρι τις κρατά στο προσκήνιο. Μετά την Αμερική και τα τηλεοπτικά δίκτυα που την προβάλλουν, το αγγλικό The Athletic προχώρησε σε ένα μεγάλο αφιέρωμα για την ιστορία του. Αφιέρωμα, στο οποίο αρνήθηκαν να απαντήσουν οι εμπλεκόμενοι.

Ο 23χρονος, ο οποίος δέθηκε με την Τσέλσι λόγω του αδερφού του, Καλίντ, που σπούδαζε στο Λονδίνο, πιθανόν να έδινε το «παρών» στην τελευταία νίκη της ομάδας του με 3-0 μέσα στην έδρα της Νιούκαστλ. Αντ’αυτού, εδώ και 18 μήνες είναι φυλακισμένος στη Σαουδική Αραβία, μαζί με την 21χρονη αδερφή του Σάρα. Όλον αυτόν τον καιρό δεν του έχει δοθεί η ευκαιρία να μιλήσει στην οικογένειά του. Τον Ιούλιο του 2020, μια ομάδα γερουσιαστών έγραψε επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντάς του ότι οι Σαουδάραβες κρατούν τα παιδιά ομήρους, για να αναγκάσουν τον πατέρα τους να γυρίσει από τον Καναδά. Τα δύο αδέρφια κατηγορούνται για οικονομικά εγκλήματα και απόπειρα εγκατάλειψης της χώρας στα κρυφά, κάτι που η οικογένεια αρνείται πεισματικά.

Κατασκοπικό θρίλερ

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πατέρας τους, Δρ. Σαάντ Αλτζάμπρι έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό CBS, ενώ η υπεύθυνη Τύπου του Τζο Μπάιντεν δέχθηκε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφους. Το CBS παρουσίασε την υπόθεση σαν κατασκοπικό θρίλερ, καθώς ο Αλτζάμπρι ήταν ένα πρόσωπο με μεγάλο επιρροή στο βασίλειο. Ως επικεφαλής αξιωματούχος πληροφοριών, ως δεξί χέρι του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Νάγιεφ. Έφτασε να έχει υπουργικό πόστο. Ο Μπιν Νάγιεφ εκθρονίστηκε από τον Μοχάμεντ Μπιν Σάλμαν και κατηγορήθηκε για προδοσία και ο Αλτζάμπρι βρέθηκε στο μάτι του καθεστώτος. Αποχώρησε από τη χώρα, με προορισμό πρώτα την Τουρκία και μετά τον Καναδά. Σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, το κράτος φοβάται πως έχει πληροφορίες που μπορεί να το εκθέσουν.

Tο καλοκαίρι του 2019, παρέδωσε μια έκθεση 106 σελίδων στις αμερικανικές αρχές, παρουσιάζοντας τις κινήσεις μιας ομάδας 6 ατόμων που είχε σταλεί τον προηγούμενο Οκτώβριο στον Καναδά για να τον δολοφονήσει. Ήταν λίγες μέρες μετά την εξολόθρευση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη. Τα περιουσιακά στοιχεία του Αλτζάμπρι έχουν κατασχεθεί. Σύμφωνα με επίσημη δήλωση στο CBS του Μάικλ Μορέλο, πρώην διευθυντή της CIA, ο Σαουδάραβας έσωσε εκατοντάδες ζωές, αποκαλύπτοντας
πληροφορίες για τρομοκρατικό χτύπημα της Αλκάιντα το 2010, με παγιδευμένους εκτυπωτές που ετοιμάζονταν να μεταφερθούν με δύο αεροπλάνα σε αμερικανικό έδαφος. Εξού και το πρόσφορο έδαφος που βρήκε η ιστορία του στις ΗΠΑ.

«Η Σαουδική Αραβία δεν ελέγχει τη Νιούκαστλ»

Η Premier League άναψε το πράσινο φως για την μεταβίβαση της Νιούκαστλ στην PIF, την PCP Capital Partners και την RB Sports and Media. Πρόεδρος στην πρώτη είναι ο ίδιος ο Μπιν Σάλμαν, ενώ στο διοικητικό σχήμα βρίσκονται έξι υπουργοί της κυβέρνησης και ένας σύμβουλος στο βασιλικό δικαστήριο. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιασίρ Αλ Ρουμαγιάν δεν έχει κάποιο κρατικό πόστο, όμως είναι επίσης πρόεδρος στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Aramco. Παρόλα αυτά, η Premier League ένιψε τας χείρας της, με εκπρόσωπό της να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έλαβε νομικές διαβεβαιώσεις ότι το κράτος της Σαουδικής Αραβίας δεν θα ελέγχει την ομάδα.

Σε αίτημα που τους απηύθυνε το Athletic για να σχολιάσουν τις καταγγελίες, αρνήθηκαν να απαντήσουν, γεγονός που έκανε τον αδερφό τους, Καλίντ Αλτζάμπρι, να δηλώσει αηδιασμένος: «Η Premier League πρέπει να το εξηγήσει. Ο Μοχάμεντ Μπιν Σάλμαν έδωσε στην Premier League το λόγο του σταυρώνοντας το μικρό του δαχτυλάκι μαζί τους; Η υπόσχεση του μικρού παιδιού μου έχει περισσότερη βαρύτητα. Είναι ένα πρόσωπο που οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έδειξαν ότι ενέκρινε για να συλληφθεί ή να δολοφονηθεί κάποιος. Σε αυτή την επιχείρηση, φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν πόροι της PIF, η οποία υποτίθεται ότι είναι υπό τον
έλεγχό του. Τώρα, χρησιμοποιεί άλλους πόρους της PIF, τη Νιούκαστλ, για να ξεπλύνει τα εγκλήματά του», είπε χαρακτηριστικά στο Athletic, αναφερόμενος στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. H χήρα του, χαρακτήρισε την εξαγορά της Νιούκαστλ
αποκαρδιωτική. Ο Καλίντ έκανε λόγο για «πόρους», γιατί τα αεροπλάνα που μετέφεραν τους δολοφόνους του Κασόγκι στην Τουρκία φέρονται να ανήκουν στην εταιρεία που έχει το πλειοψηφικό πακέτο της Νιούκαστλ.

«Οι οπαδοί πρέπει να καταλάβουν»

To καλοκαίρι του 2021, το Human Rights Watch ανέφερε πως «Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τα φυλακισμένα παιδιά ενός πρώην αξιωματούχου Σαουδάραβα, τα οποία συνελήφθησαν μετά από μια άδικη δίκη, η οποία έλαβε χώρα σε μια προσπάθεια να τον πείσουν να επιστρέψει στη χώρα». Τότε, η Νιούκαστλ ακόμα δεν είχε περάσει στα χέρια τους. Πλέον, το ζήτημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην Αγγλία.

Ο Καλίντ, όπως και ο φυλακισμένος αδερφός του, καταλαβαίνει τους ανθρώπους της κερκίδας. Όμως ζητά κι από τους ίδιους να καταλάβουν. «Έχουν υποφέρει για τα προηγούμενα 15 χρόνια, αλλά τώρα έχουν εξαγοραστεί από κάποιον που προκαλεί οδύνη σε άλλους ανθρώπους. Οι οπαδοί της Νιούκαστλ πρέπει να είναι ευγνώμονες για το ότι έχουν την ελευθερία τους, ότι μπορούν να είναι με τα παιδιά τους και να δουν ένα ματς στο St James&Park. Ο αδερφός μου είναι φανατικός οπαδός της Premier League, αλλά πλέον δεν μπορεί να παρακολουθήσει ούτε ματς στην τηλεόραση. Έχεις, λοιπόν, έναν οπαδό της Premier League που δεν μπορεί να δει την Premier League, γιατί κρατείται όμηρος από έναν άνθρωπο που εμπλέκεται στην ιδιοκτησία ενός συλλόγου της Premier League. Είναι αρκετά ντροπιαστικό, δεν θα έπρεπε να έχει επιτραπεί».

Η δολοφονία του Κασόγκι, οι φυλακίσεις γυναικών ακτιβιστριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολιτικών αντιπάλων, συνδικαλιστών, διανοούμενων, η εμπλοκή στον γεμάτο φρικαλεότητες πόλεμο της Υεμένης, η καταδίωξη των γκέι, η θανατική ποινή. Το ποδόσφαιρο αποτελεί διαχρονικά έναν τρόπο ξεπλύματος για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Το αποδεικνύουν οι συμφωνίες με την ισπανική Λα Λίγκα και οι «υποχρεωτικές» μεταγραφές σε επτά ομάδες της, καθώς και η διεξαγωγή του Σούπερ Καπ
αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Ιβηρική. Έπειτα, τα εκατομμύρια στους Ιταλούς, προκειμένου να παίξουν κι εκείνοι τελικό Σούπερ Καπ στην Τζέντα. Και πλέον, η απόβαση στο Νησί, σε μια ομάδα με ισχυρούς δεσμούς στην εργατική τάξη και σπάνιο κύμα υποστήριξης.
Είναι όλα αυτά αρκετά για να ξεχαστούν οι δολοφονημένοι και οι φυλακισμένοι; Ας ελπίσουμε πως όχι…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.