Newsroom

Newsroom

«Όμηροι» στο σκλαβοπάζαρο του σεξ στην Αθήνα

Σε έναν φαύλο κύκλο κακοποίησης φαίνεται να βρίσκονται τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, με τα περισσότερα παιδιά να αναγκάζονται να πωλούν το κορμί τους για να επιβιώσουν.

προσφυγες

Το πρακτορείο επικαλείται στο ρεπορτάζ τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Φάρος», η οποία υποστηρίζει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Αθήνα, που είναι εκτεθειμένα στην εκμετάλλευση.

«Οι ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς είναι ευάλωτοι στο να γίνουν υποχείρια εκμετάλλευσης και να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες για χρήματα», δήλωσε ο Νταν Μπίσβας, ο οποίος ίδρυσε την οργάνωση «Φάρος» το 2014 – λίγο πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

«Το άλλο άκρο του φάσματος που ήταν συγκλονιστικό για εμάς, ήταν ότι τα ίδια αγόρια που πωλούσαν σεξ, αγόραζαν επίσης σεξ», δήλωσε σε συνέδριο των γυναικών ηγετών για την παγκόσμια υγεία στο Λονδίνο.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 3.640 ασυνόδευτα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, κυρίως αγόρια από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο.

Ο Μπίσβας είπε ότι μερικά από τα αγόρια προσφύγων στην Αθήνα όχι μόνο εκμεταλλεύονταν, αλλά στη συνέχεια έκαναν το ίδιο σε γυναίκες. Όπως επισήμανε ο ίδιος, η ομάδα του εργάζεται για την αντιμετώπιση του θέματος μέσω της εκπαίδευσης.

«Από τη μία πλευρά εργαζόμαστε για ζητήματα προστασίας για τη διαφύλαξη αυτών των παιδιών, ενώ συγχρόνως εργαζόμαστε για τη στάση που έχουν αυτοί οι νέοι έναντι των γυναικών».

«Πολλά από αυτά τα αγόρια προέρχονται από πολιτισμούς όπου οι γυναίκες, σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρούνται κατώτερο είδος», δήλωσε στο ίδιο συνέδριο του Λονδίνου, το οποίο προσέλκυσε περίπου 900 άτομα από 70 χώρες. «Έτσι, τους μιλάμε για την ισότητα των φύλων και τον σεβασμό των γυναικών», ανέφερε ο Μπίσβας.

Η UNICEF δήλωσε ότι πολλά παιδιά μεταναστών μετακινούνται χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί μέσω της Ευρώπης, χωρίς να έχουν ζητήσει άσυλο, επομένως καθίστανται ευάλωτα στην χειραγώγηση τους από λαθρεμπόρους και ντόπιους κατοίκους.

Μόνον πέρυσι έφθασαν σχεδόν 33.000 παιδιά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία. Εξ’ αυτών σχεδόν 20.000 παιδιά και έφηβοι ταξίδευαν μόνοι τους ή χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Τα παιδιά, λέει η UNICEF, επαφίενται στη «βοήθεια» των διακινητών, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση, περιλαμβανομένου του βιασμού, της καταναγκαστικής εργασίας, των ξυλοδαρμών, ακόμη και του θανάτου

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…