ΘΚ

ΘΑΝAΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ

Ομιλείτε ελληνικά;

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

podemos a

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

Αν είστε χαιρέκακοι, μπορείτε να κοροϊδέψετε τώρα με την ψυχή σας τους πρόθυμους δημοσκόπους της Μαδρίτης και τους συγγενείς τους της Αθήνας, που κατέγραφαν την επερχόμενη μεγάλη πτώση των Podemos, λοξοκοιτάζοντας προς το Μαξίμου. Μπορείτε επίσης να μουτζώσετε τους πρόθυμους αναλυτές της Αθήνας και των περιχώρων, που έσπευδαν να αποδώσουν την επερχόμενη μεγάλη πτώση των Podemos στην πολιτική του Τσίπρα. Μπορείτε, τέλος, και να αντιστρέψετε τη σοφία τους: Αν για την πτώση των Podemos θα υπήρχε και ελληνική ευθύνη, τότε ελληνική ευθύνη υπάρχει προφανώς και για την εκτίναξή τους στο 21%.

Αν αφήσουμε όμως στην άκρη τις εύκολες συγκρίσεις και τα ευκολότερα σχήματα χαιρεκακίας, η αλήθεια είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ισπανία μάς αφορά περισσότερο από τον καθένα. Πρώτον, γιατί με τους Ισπανούς βράζουμε στα ίδια ευρωπαϊκά καζάνια ακραίας λιτότητας – αν κι εμείς σε περισσότερους βαθμούς. Δεύτερον γιατί έτσι ήρθαν τα πράγματα που βρεθήκαμε με τις ισπανικές πλατείες και τις ισπανικές πολιτικές εξελίξεις σε ένα σπιράλ αλληλεπίδρασης. Οι δικές τους κινητοποιήσεις και κινήσεις, οι δικοί τους συσχετισμοί, είχαν άμεση επίδραση εδώ σε μας. Και όλα τα δικά μας είχαν άμεση επίδραση εκεί σ’ αυτούς. Ελλάδα – Ισπανία, παράλληλη πορεία, μπορείς να πεις.

Ισχύει βέβαια πάντα η εκτίμηση ότι με κάθε βήμα μπρος που κάνουν οι λαοί του ευρωπαϊκού Νότου δυναμώνουν οι προϋποθέσεις να κάνει ένα βήμα πίσω η ευρωπαϊκή ιερή συμμαχία. Άρα όσα διαδραματίζονται στην Ισπανία έχουν άμεση σχέση με το άμεσο μέλλον μας. Προσέξτε όμως κι αυτό: Τίποτε δεν πρόκειται να γίνει αύριο στην Ισπανία χωρίς να λάβουν υπόψη τους και το ελληνικό παράδειγμα. Να ξανακάνουν εκλογές; Ναι, αλλά στην Ελλάδα που το έκαναν το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχτηκε δέκα μονάδες. Να πάνε σε μεγάλες συμμαχίες και οικουμενικές κουρελούδες; Ναι, αλλά στην Ελλάδα, που το έκαναν, οι σοσιαλιστές εξαερώθηκαν και οι μικρότεροι σύμμαχοι αφανίστηκαν.

Ο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών τοποθετήθηκε ήδη «από δω» μιλώντας για νίκη της Αριστεράς. Το πήρε φαίνεται το ελληνικό του μάθημα – να αποφύγει το τέλος του ΠΑΣΟΚ, που άρχισε από τη συμμαχία με τη Δεξιά. Κι αυτός είναι μόνο ο πρόλογος. Οι ισπανικές εξελίξεις αναμένονται συναρπαστικές. Διότι μπορεί λίγοι να μιλούν εκεί ελληνικά. Αλλά τα καταλαβαίνουν πολλοί…

 

Πηγή: avgi.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…