Ομαδικές απολύσεις και… σιωπή από τους δανειστές

Παρά την εμμονή του ΔΝΤ στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, πηγές του υπουργείου Εργασίας παρουσιάζονται αισιόδοξες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Ποια η στοχοθεσία της ηγεσίας του υπουργείου, η στάση των δανειστών και οι απαιτήσεις τους.

582f1b061dc5243f118b460d

του Άγγελου Προβολισιάνου

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος. Αμετακίνητη δείχνει η υπουργός Εργασίας στο ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως επίσης και της ουσιαστικής επανεφαρμογής των Αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Σκοπός του υπουργείου είναι οι συλλογικές συμβάσεις να προκύπτουν μετά από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων. 

Ως προς το ζήτημα του υποκατώτατου μισθού, η ελληνική πλευρά προβάλλει το επιχείρημα της νομιμότητας και συγκεκριμένα όσα ορίζει ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, στοχεύοντας στην εξάλειψη της μισθολογικής διάκρισης για τους εργαζόμενους κάτω των 25. Σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, δεν τίθεται θέμα ύψους, αλλά του τρόπου καθορισμού του.

Μέχρι στιγμής οι δανειστές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, με εξαίρεση το χάσμα που εντοπίζεται με το ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις. Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, με την ελληνική πλευρά να αντιπαραθέτει πως η ελληνική νομοθεσία και το ποσοστό του ορίου (σ.σ. 5%) είναι πλήρως εναρμονισμένα με το Ενωσιακό Δίκαιο. Να προστεθεί πως σημείο αναφοράς για τη διαπραγμάτευση των ομαδικών απολύσεων είναι και η επικείμενη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, με την εισήγηση του Εισαγγελέα να κρίνει ασύμβατη με το κοινοτικό δίκαιο τη δυνατότητα που παρέχει η ελληνική νομοθεσία στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας για άσκηση «βέτο». Πάντως, κατά τις πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, δεν αποκλείεται η διαπραγμάτευση να κλείσει χωρίς την επίμαχη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 

Για το συνδικαλιστικό νόμο, η Έφη Αχτσιόγλου αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για τα θέματα της απεργίας και της ανταπεργίας, καθόσον υπάρχει σαφής συνταγματικός περιορισμός, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο κρατικού παρεμβατισμού. Σχετικά με το θέμα της Διαιτησίας, οι δανειστές ζήτησαν αλλαγές, όμως η υπουργός αντικρούει τις αιτιάσεις, «πατώντας» στα ζητήματα νομιμότητας που θα προκαλέσουν τυχόν παρεμβάσεις. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, το ευρωπαϊκό μπλοκ των δανειστών στις έως τώρα διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά κρατά επιφυλακτική στάση, δίχως να εκφράζει κάποια άποψη για τα επίδικα. Η επικρατούσα αφήγηση θέλει τους δανειστές να μην έχουν κατασταλάξει σε μία ενιαία γραμμή και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί το επόμενο ραντεβού με την υπουργό. 

Οι θέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων μεταφράζονται ως ενισχυτικές για την ελληνική πλευρά. Εκτός από την ταύτιση στο ζήτημα της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, ο ILO σημειώνει πως είναι ενάντια στις αρχές του η υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των συλλογικών συμβάσεων, ενώ για τον υποκατώτατο μισθό τηρεί μεσοβέζικη στάση.

Παρόλα αυτά, από το υπουργείο Εργασίας εκφράζεται αισιοδοξία για κλείσιμο της διαπραγμάτευσης εντός του χρονοδιαγράμματος. Γι’ αυτό αναμένεται νέα συνάντηση της υπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών εντός του Σαββατοκύριακου, με δεδομένο πως την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να αποχωρήσουν από την Ελλάδα. 

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

σφαιρα

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε στο προαύλιο Δημοτικού σχολείου (video)

Αδέσποτη σφαίρα εντοπίστησε σε προαύλιο δημοτικού σχολείου στη Δυτική Αττική, επαναφέροντας μνήμες από την τραγωδία…

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

astynomia rethimno

Ρέθυμνο: Φοιτήτρια καταγγέλλει εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της-Προσαγωγές αλληλέγγυων στον λαό της Παλαιστίνης

Αφορμή για την επιχείρηση -σύμφωνα με την καταγγελία- ήταν να βρεθεί ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ…