Newsroom

Newsroom

Όλος ο πλανήτης μιλά για άρση πατεντών εμβολίων – Ο Μητσοτάκης, ειρωνεύεται

Απομονωμένος ο πρωθυπουργός που βλέπει την πρόταση που χλεύαζε από βήματος Βουλής να υιοθετείται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και την πρόεδρο της Κομισιόν

4151779

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εμφανίστηκε ανοιχτή στη συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων. Η Πρόεδρος δήλωσε ότι “προτεραιότητά μας είναι η αύξηση της παραγωγής για την επίτευξη παγκόσμιου εμβολιασμού.”

“Ταυτόχρονα είμαστε ανοιχτοί για να συζητήσουμε οποιαδήποτε άλλη αποτελεσματική και ρεαλιστική λύση”, ανέφερε.

“Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε πώς η πρόταση των ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου”, δήλωσε.

“Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, καλούμε όλες τις χώρες παραγωγής εμβολίων να επιτρέψουν την άμεση εξαγωγή και να αποφύγουν μέτρα που διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού”, τόνισε.

Όπως επεσήμανε, “μέχρι στιγμής, περίπου 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν διανεμηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι αρκετά εμβόλια για τον εμβολιασμό περισσότερων από τους μισούς ενήλικες της Ευρώπης τουλάχιστον μία φορά. Ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία πλησιάζουν”.

Μπάιντεν: Στηρίζουμε την πνευματική ιδιοκτησία, αλλά μπορούμε να άρουμε την περιφρούρηση για την πανδημία

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, καθώς δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες.

Ο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση, έπειτα από μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Κάθριν Τάι εξέδωσε μια ανακοίνωση λίγο μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, στην οποία δήλωνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προσωρινά ορισμένα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία. «Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19», πρόσθεσε.

ΕΕ: Πάντα είχαμε αυτή τη θέση

Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών τόνισε ότι η ΕΕ είχε πάντοτε αυτή τη θέση, την οποία εξέφρασε και ο Πρόεδρος Μισέλ κατά ταξίδι του στην Κένυα τις προηγούμενες μέρες.

Εξήγησε δε ότι οι ΗΠΑ ήταν που άλλαξαν θέση επί του θέματος και επεσήμανε ότι η θέση της ΕΕ αφορά τις ρεαλιστικές προοπτικές που υπάρχουν για την αύξηση της παραγωγής και ειδικά την παραγωγή σε χώρες της Αφρικής. Ωστόσο ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει τις θέσεις των κρατών μελών επί του θέματος.

Μητσοτάκης: Αυτά είναι αστεία

Ωστόσο, στην πρόταση αυτή όχι μόνο βρήκε τοίχος από την κυβέρνηση αλλά εισέπραξε και τον χλευασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ειρωνευόμενος τον κ. Τσίπρα έλεγε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας πως κάποιοι «φαίνεται ότι ανακάλυψαν τα εμβολιόδεντρα» κατηγορώντας τον για άγνοια.

«Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω κι ένα έκτο αίολο επιχείρημα το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Γιατί δεν παίρνετε”, λέει, «τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες»; Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Όμως είναι επιβεβλημένο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο πολίτης πάνω από όλα να έχει υπεύθυνη ενημέρωση. Να μην την έχει μόνο από την κυβέρνηση. Να την έχει και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι φαίνεται ότι κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…