Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Πούτιν-Ποροσένκο

Η συνάντηση που είχαν την Τρίτη το βράδυ στο Μινσκ της Λευκορωσίας οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ…

Η συνάντηση που είχαν την Τρίτη το βράδυ στο Μινσκ της Λευκορωσίας οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο για την ουκρανική κρίση ολοκληρώθηκε, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, ωστόσο οι θεμελιώδεις διαφορές παραμένουν, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, οικοδεσπότης της συνάντησης.

Μετά από έξι ώρες διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή των προέδρων της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, καθώς και Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο Ποροσένκο και ο Πούτιν πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Τρίτης κατ’ ιδίαν συνάντηση. Η συνάντησή των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε περί τις 23:30 το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του Κρεμλίνου. 

“Όλοι επιθυμούσαμε να υπάρξει σημαντική πρόοδος” σημείωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας.

Και μόνο το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση σήμερα είναι επιτυχία, αναμφίβολα, δήλωσε ο ίδιος.

Οι συζητήσεις ήταν δύσκολες. Οι θέσεις των δύο πλευρών διαφέρουν, μερικές φορές ριζικά… Όλοι συμφωνήσαμε ότι υπάρχει ανάγκη αποκλιμάκωσης της κρίσης και απελευθέρωσης των ομήρων τόνισε ο Λουκασένκο.

«Η κρίση στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα» επισήμανε νωρίτερα την Τρίτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των ηγετών της Τελωνειακής Ένωσης (Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν) και του προέδρου της Ουκρανίας στο περιθώριο της συνόδου που πραγματοποιείται στο Μινσκ για την ουκρανική κρίση.

Ο Πέτρο Ποροσένκο εκτίμησε από την πλευρά του ότι «η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης» θα κριθεί στη σύνοδο.

«Η τύχη του κόσμου και της Ευρώπης αποφασίζεται στη διάρκεια αυτής της συνάντησης στο Μινσκ. Έτσι το βλέπω», δήλωσε ο Ποροσένκο αφού αντάλλαξε μια χειραψία με τον Πούτιν.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Άστον χαρακτήρισε τις πολυμερείς συνομιλίες στο Μινσκ για την ουκρανική κρίση «θερμές» και «θετικές».