Συμφωνία έως το Δεκαπενταύγουστο θέλουν στο Μαξίμου για να αποφύγουν νέο δάνειο – γέφυρα

Υπ’ ατμόν βρίσκεται η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των θεσμών, με στόχο να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 15 του μήνα για να ψηφιστεί το πακέτο μέτρων από τη Βουλή στις 17 Αυγούστου, φτάνοντας  στις 20 του ίδιου μήνα στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

2344427

Υπ’ ατμόν βρίσκεται η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των θεσμών, με στόχο να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 15 του μήνα για να ψηφιστεί το πακέτο μέτρων από τη Βουλή στις 17 Αυγούστου, φτάνοντας  στις 20 του ίδιου μήνα στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Ένας συνδυασμός γεγονότων που θα απομακρύνει μια και καλή από τον ορίζοντα ένα δάνειο – γέφυρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου για να αποπληρωθεί η δόση στις 20 Αυγούστου προς την ΕΚΤ, το οποίο -πιθανότατα- θα εμπεριέχει και νέο πακέτο προαπαιτούμενων.

Ουσιαστικά, με τη σημερινή συνάντηση των Σταθάκη και Τσακαλώτου στο κεντρικό ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των δανειστών τελειώνει ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων, θέτοντας επί τάπητος την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ νωρίτερα συζητήθηκαν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τα εργασιακά θέματα.

Την Τετάρτη θα λάβει χώρα νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών με το κουαρτέτο για να γίνει μία σύνοψη των έως τώρα διαπραγματεύσεων, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων, όπου η συζήτηση θα εισέλθει στο δεύτερο και τελικό γύρο, που αφορά τις προτάσεις και τη διατύπωση των όρων της συμφωνίας.

Μετά και την αυριανή συνάντηση των δύο υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών θα ακολουθήσει -σύμφωνα με τις πληροφορίες- ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου για την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έπειτα από την ενημέρωση που θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας από τους Σταθάκη και Τσακαλώτο, θα ξεκινήσει σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ευρωπαίους ηγέτες για να καταστήσει σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί το σχέδιο για ψήφιση της συμφωνίας εντός του Αυγούστου.

Ποια είναι τα «αγκάθια»

Για την υλοποίηση της συμφωνίας οι δανειστές ζητούν συγκεκριμένα μέτρα στη φορολογία, τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, αλλά και στην αγορά προϊόντων.

Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέστησαν σαφές πως ζητούν άμεση νομοθέτηση και εφαρμογή των αλλαγών σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξεις ως ένδειξη πρόθεσης για συνεννόηση από την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τα εξής ζητήματα:

• Ποιους θα αφορά η νέα φορολογική κλίμακα που θα ψηφιστεί το φθινόπωρο και θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2016.
• Για την κατάργηση ή μείωση του αφορολόγητου της έκτακτης εισφοράς που μέχρι σήμερα ανέρχεται στις 12.000 ευρώ.
• Πόσο θα μειωθούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων με βάση το νέο μισθολόγιο.
• Πόσο και πότε θα καταργηθεί η χαμηλή φορολογία των αγροτών και το αν θα καταργηθεί από φέτος η φοροαπαλλαγή στο αγροτικό πετρέλαιο.
• Από ποιες κατηγορίες οφειλετών θα «ψαλιδιστούν» οι δόσεις της ρύθμισης οφειλών.
• Το χρονικό σημείο που θα μειωθεί το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων.
• Πως θα οριστεί ο κατώτατος μισθός με βάση τις νέες συμβάσεις εργασίας.
• Το αν θα απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις.
• Το αν θα τεθούν περιορισμοί στην προκήρυξη απεργιών.