ΚΒ

Κωνσταντίνος Βενάκης

Ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2

Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις

AP791373850977 0

Ο αγωγός μεταφοράς αερίου Nord Stream 2 βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του. Η Γερμανία ενέκρινε τα τελευταία δύο χιλιόμετρα ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν αποσύρει τις κυρώσεις που είχαν επιβάλλει στο έργο.

Ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι η ολοκλήρωση του Nord Stream 2 εξαρτάται πλέον από την ταχύτητα των εργασιών όχι από τις συμφωνίες, προσθέτοντας ότι η Γερμανία στο μέλλον θα χρειαστεί περισσότερο αέριο («πράσινο» υδρογόνο) μετά τη διακοπή παραγωγής ορυκτών καυσίμων και πυρηνικής ενέργειας.

Στη μεγάλη εικόνα φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί ένα modus operandi ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ρωσία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να αποσύρει τις κυρώσεις εναντίον της ρωσικής εταιρείας που διαχειρίζεται τις εργασίες κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, σύμφωνα με πηγές του Politico.

Εάν επιβεβαιωθεί στη πράξη το συγκεκριμένο σενάριο τότε θα έχουμε μεταφορά των αντιδράσεων αποκλειστικά στο διπλωματικό επίπεδο. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στο Euronews ότι το εγχείρημα είναι μία «κακή ιδέα» και μία κακή συμφωνία για την Ευρώπη. «Υποσκάπτει βασικές αρχές της ΕΕ σε όρους ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής ανεξαρτησίας» δήλωσε ενόσω εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες του Nord Stream 2 σε Ουκρανία και Πολωνία. Δηλώσεις που καταδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να εγκολπώσουν στις αγκάλες τους περαιτέρω τις προαναφερθείσες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κλείνοντας το μάτι και στις χώρες της Βαλτικής.

Ταυτόχρονα, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 αδρανοποιήθηκε. Περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν εκφράσει ανησυχίες για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του έργου, εντούτοις η Γερμανική Ομοσπονδιακή Θαλάσσια και Υδατογραφική Υπηρεσία (BSH) στο Αμβούργο χορήγησε άδεια για την «ασφαλή συνέχιση» των εργασιών.

Το εγχείρημα του Nord Stream 2 περιλαμβάνει τη κατασκευή δύο γραμμών μεταφοράς αερίου μέσω αγωγού με συνολική χωρητικότητα 55 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, δια μέσω της Βαλτικής θάλασσας. Οι εργασίες είχαν σταματήσει το 2019 έπειτα από πιθανές αμερικανικές κυρώσεις προς την Swiss Allseas Group που διαχειριζόταν τότε το έργο. Αυτή τη στιγμή το έργο έχει περατωθεί κατά 95% και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα άρδην.

Με πληροφορίες από: Politico, Tass, Euronews

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…