Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ για το "Μακεδονικό" (εικόνες)

Ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. Παρακολουθήστε live τις δηλώσεις:

5a68ba781dc524a1318b4587

Η συνάντηση των δυο ηγετών ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα. Μετά από περίπου δυο ώρες που κράτησε το «τετ α τετ» Τσίπρα και Ζάεφ στη συνάντηση μπήκαν και συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Συνολικά οι συνομιλίες μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ διήρκεσαν τρεις ώρες ενώ συνεχίστηκαν μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, μετά την αποχώρηση των δύο πρωθυπουργών.

«Συζητάμε ανοιχτά και οικοδομούμε αμοιβαία εμπιστοσύνη προς όφελος των πολιτών», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Ζάεφ, επισυνάπτοντας φωτογραφία από τη συνάντηση.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μέσω twitter έγραψε:Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ», ποστάροντας σχετική φωτογραφία.

Δείτε τα tweets των δυο πρωθυπουργών:

Tσίπρας: Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας

Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιωνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια, τόνισε επίσης ο κ. Τσίπρας. 

«Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», πρόσθεσε.

Το μήνυμα ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων, έστειλε ο κ. Τσίπρας.

Κατέστησε σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο χώρες σε μια σύνθεση ονομασία με ισχύ έναντι όλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν υπό την εποπτεία τους τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ


Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του.

Από την Αθήνα αυτή η στάση κρίνεται ως θετική, παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι μένει να φανεί και στην πράξη και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εκφράσει την εθνική θέση η περιλαμβάνει: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της πΓΔΜ.



Βήμα προόδου η συνάντηση, λέει η πΓΔΜ

Ως βήμα προόδου για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας χαρακτηρίζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.

«Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε ο χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Μποσνιάκοφσκι υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές.

«Όλα τα στοιχεία που ανέφερα θεωρούμε ότι οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ για τη διοργάνωση συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, για να συζητηθεί το πλαίσιο που παρουσίασε ο Νίμιτς. Στη συνάντηση αυτή, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει οριστικοποιηθεί, θα συμμετάσχουν και άλλοι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας.

Επίσης, σημείωσε ότι σήμερα θα γίνει γνωστή η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Νίμτς στα Σκόπια.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πλευρές της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία, ενώ κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύπτουν το ζήτημα με επαγγελματισμό και να αποφεύγουν τις εικασίες οι οποίες, όπως είπε, θα μπορέσουν να ζημιώσουν τη διαπραγμάτευση.