Newsroom

Newsroom

Ολοκληρώθηκε η απενεργοποίηση της βόμβας στο Κορδελιό – Η επόμενη φάση της επιχείρησης (φωτος-βίντεο)

Oλοκλήρωσαν την απενεργοποίηση της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου oι πυροτεχνουργοί της ειδικής ομάδας του στρατού. Η βόμβα είχε βρεθεί σε βενζινάδικο στο Κορδελιό και εξαιτίας της εκτελείται από το πρωί της Κυριακής επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής.

58a041f81dc524fc118b4661

Αφού ολοκληρώθηκε το προπαρασκευαστικό στάδιο και η αστυνομία έδωσε σήμα ότι εκκενώθηκε η περιοχή, έγινε η ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή και στη συνέχεια τα μέλη της ειδικής ομάδας κατέβηκαν στο σκάμμα όπου βρίσκεται η βόμβα και επιβεβαίωσαν ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απενεργοποίησης.

Ακολουθούν τα στάδια της μεταφοράς της και της εξουδετέρωσής της στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.

«Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη φάση της επιχείρησης, η απενεργοποίηση δηλαδή, του εκρηκτικού μηχανισμού της βόμβας και τώρα ξεκινά η δεύτερη φάση της επιχείρησης που είναι η απομάκρυνση της βόμβας από την περιοχή. Ο κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει. Οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν εκτός της ζώνης εκκένωσης για το επόμενο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το Σάββατο το ΕΚΑΒ μετέφερε σε δομές άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Αν και από νωρίς το πρωί σήμερα, αστυνομικοί πήγαν πόρτα-πόρτα στα σπίτια της περιοχής και υπενθύμισαν στους κατοίκους- οι οποίοι είχαν ενημερωθεί τις προηγούμενες ημέρες- ότι θα έπρεπε να έχουν φύγει έως τις 10:00, αρκετοί περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ πληροφορίες θέλουν κάποιους να μην έχουν φύγει. Εξαιτίας της καθυστέρησης, ξεκίνησε αργότερα και η διαδικασία εξουδετέρωσης και μεταφοράς της βόμβας.


Τζιτζικώστας: Πρέπει να φύγουν και οι τελευταίοι

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε διαδοχικές εκκλήσεις προς τους πολίτες, προκειμένου να συμμορφωθούν προς τις οδηγίες. Η τελευταία έγινε λίγο πριν από τις 11 το πρωί. «Στις 11:05 ξεκινά η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας. Να παρακαλέσω τους- ελάχιστους ευτυχώς- που ακόμη δεν έχουν μετακινηθεί να το κάνουν στα επόμενα 5 λεπτά», τόνισε ο περιφερειάρχης, ενώ νωρίτερα είχε υπογραμμίσει πως όσοι επιμένουν να είναι στο σπίτι τους θα πρέπει να αναλογιστούν την ατομική ευθύνη τους. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, το 60-70% των κατοίκων της περιοχής υπάκουσε στις οδηγίες.



Καθυστέρηση εξαιτίας κάμερας

Η επιχείρηση όμως δεν καθυστέρησε μόνο εξαιτίας εκείνων που έφυγαν πιο αργά από τα σπίτια τους, αλλά και εξαιτίας μίας κάμερας! Λίγο μετά από τις 10:30, η Βούλα Πατουλίδου ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν δεν απομακρυνθεί η κάμερα ιστοσελίδας που βρίσκεται στην πολυκατοικία πάνω από το βενζινάδικο βρέθηκε η βόμβα.

«Δεν θα ξεκινήσει καμία επιχείρηση επειδή στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας πάνω από το βενζινάδικο έχει τοποθετηθεί κάμερα ιστοσελίδας. ‘Η θα μπει εισαγγελέας, ή δεν θα αρχίσει η επιχείρηση. Είναι αντιδεοντολογικό, σας έχουμε δώσει ό,τι θέλετε», είπε η αντιπεριφερειάρχης απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των πυροτεχνουργών και των ανθρώπων που έχουν φύγει από τα σπίτια τους», πρόσθεσε. Τελικά, όπως ανέφερε η ΕΡΤ3, το εν λόγω συνεργείο απομακρύνθηκε, οπότε δεν χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα.

Η διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 18:00. Η περιοχή θα αποκλειστεί από την αστυνομία με κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων σε όλη την περίμετρο της ζώνης εκκένωσης. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή έχει ανασταλεί από τις 10 το πρωί και μετά.


Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο μεταφοράς πληθυσμού σε περίοδο ειρήνης στη σύγχρονη Ελλάδα, καθώς οι αρχές επιχείρησαν να απομακρύνουν περίπου 72.000 ανθρώπους από τις εστίες τους. Η ακτίνα της επιχείρησης, το σχέδιο της οποίας οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφορά τους δήμους Κορδελιού- Ευόσμου και Αμπελοκήπων- Μενεμένης, ενώ «αγγίζει» και τα όρια του Δήμου Δέλτα, απ’ όπου, ωστόσο, δεν χρειάστηκε να γίνει μετακίνηση κατοίκων, καθώς πρόκειται για περιοχή δίχως σπίτια. Αντίθετα, οι αρχές προχώρησαν και σε προσωρινή εκκένωση της δομής φιλοξενίας Softex, ώστε να διευκολυνθεί η επιχείρηση. Οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν σε γυμναστήρια, σχολεία και άλλους κλειστούς χώρους, ενώ ο ΠΑΟΚ άνοιξε και θύρες του γηπέδου της Τούμπας για να τους φιλοξενήσει.


Ηδη από τις προηγούμενες ημέρες έχει στηθεί ανάχωμα με σακιά από άμμο γύρω από το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε η βόμβα, ενώ στην επιχείρηση θα συνδράμουν 1.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα περιφρουρούν σε ακτίνα 1.900 μ. το σημείο στο οποίο βρέθηκε η βόμβα.

Οι μετακινήσεις με τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ γίνονται δωρεάν στα δρομολόγια για τη μετακίνηση των πολιτών της περιοχής, ενώ θα διατεθούν όσα οχήματα απαιτηθούν για τη διαδικασία.

Κλειστός από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι θα παραμείνει την Κυριακή ο σταθμός «Μακεδονία» των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη. Ο ΟΣΕ ενημέρωσε ότι θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των τρένων από 9.30 το πρωί της Κυριακής ως το τέλος της επιχείρησης.

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…