Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των απορρήτων εγγράφων στο Υπουργείο Εξωτερικών

Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών η ανάγνωση εκ μέρους των κομμάτων, των απόρρητων εγγράφων που αφορούν την συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία.

5a2071d61dc524395b8b456a

Η ανάγνωση των εγγράφων έγινε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, από εξουσιοδοτημένους από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, βουλευτές.

Γ. Κατρούγκαλος: «Περιφρουρήσαμε το εθνικό συμφέρον, κατέρρευσε η κατασκευασμένη ιστορία»

«Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση διαφάνειας και ήρθαν και ενημερώθηκαν για τα τηλεγραφήματα, τα οποία είχε επικαλεσθεί ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη διαδικασία ανάγνωσης των απόρρητων εγγράφων για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως αποδείχθηκε το αυτονόητο, «ότι ο πρωθυπουργός μόνο την αλήθεια είπε σε σχέση με την υπόθεση αυτή και τα συγκεκριμένα τηλεγραφήματα». Αποδείχθηκε επίσης, συμπλήρωσε, ότι είναι δυνατή η εξυπηρέτηση τόσο της διαφάνειας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με παράλληλο όμως σεβασμό και του εθνικού απορρήτου.

Σημείωσε ότι πολλές φορές, το προηγούμενο διάστημα αυτό καταπατήθηκε χωρίς να υπάρξει κάποια σκέψη για το εθνικό δημόσιο συμφέρον και επισήμανε πως δεν είναι μόνο ο ποινικός κώδικας που απαγορεύει την κοινοποίηση των εθνικών μυστικών, «ο ίδιος ο κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 133 παράγραφος 4, ρητά απαγορεύει τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων». Δεν αφήνει καν διακριτική ευχέρεια στον αρμόδιο υπουργό να προσκομίσει σχετικά έγγραφα, προσέθεσε.

Διαμήνυσε πως «εμείς δεν είχαμε τίποτα να κρύψουμε» και πως «όλη αυτή ιστορία, κατασκευασμένη από την αρχή κατέρρευσε».

Επίσης τόνισε πως αποδεικνύεται ότι «το μοναδικό πολιτικό και νομικό θέμα το οποίο υπήρχε, αν δηλαδή υπάρχει πληρεξουσιότητα της Σαουδικής Αραβίας προς το φυσικό πρόσωπο που υπέγραψε, πέραν κάθε αμφιβολίας είναι αληθινό» και συμπλήρωσε: «Η σημερινή αμφισβήτηση από τη Νέα Δημοκρατία της ορθογραφίας των πληρεξουσίων αυτών, δεν δείχνει τίποτα παραπάνω, παρά την αμηχανία του συγκεκριμένου κόμματος».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, είπε πως «ο σεβασμός όμως στους θεσμούς, η σοβαρότητα είναι προϋπόθεση για το σεβασμό της Δημοκρατίας. Πρέπει να σοβαρευτεί η αντιπολίτευση. Αλλού είναι τα θέματα και τα προβλήματα του ελληνικού λαού».

Σε ερώτηση αν χρειασθεί θα ανοίξουν ξανά απόρρητα αρχεία, απάντησε πως «τα απόρρητα αρχεία είναι απόρρητα για συγκεκριμένους λόγους. Από εκεί και μετά όποτε υπάρχει ανάγκη να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον, του πολιτικού ελέγχου, δείξαμε με αυτή μας την πράξη και θα το δείξουμε στο μέλλον ότι σεβόμαστε απόλυτα τη δημοκρατία».

Σε άλλη ερώτηση ότι αρνήθηκε να δώσει πρόσβαση στο σύνολο των εγγράφων όπως είπε ότι του ζήτησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε: «Έχουν γίνει φέιγ βολάν απόρρητα έγγραφα του ελληνικού κράτους. Έχω ξαναπεί ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος πρέπει να συμβαδίζει με την περιφρούρηση του εθνικού συμφέροντος. Αυτό κάναμε και αυτό θα κάνουμε στο μέλλον».


Γ. Κουμουτσάκος: Η υπόθεση αυτή δεν τελειώνει εδώ, θα υπάρξει συνέχεια

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι ζήτησε να πληροφορηθεί το σύνολο του αριθμού των εισερχομένων και των εξερχομένων εγγράφων των σχετιζομένων με την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο. «Ζήτησα να μάθω τον αριθμό των εγγράφων όπως προκύπτει από το πρωτόκολλο», συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως απάντηση δεν πήρε.

Επισήμανε πως «αμήχανος ο κ. Κατρούγκαλος τού απάντησε ότι είναι πολλά τα τηλεγραφήματα» και σημείωσε πως του δόθηκε πρόσβαση μόνο σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό εγγράφων, «δύο συγκεκριμένα έγγραφα, από τα οποία τα ερωτήματα που προκύπτουν όχι απλώς παραμένουν, αλλά αυξάνονται και εντείνονται για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση».

Κατέληξε λέγοντας ότι θα ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ, θα υπάρξει συνέχεια».


Ανδρέας Λοβέρδος: Όλα αυτά συγκροτούν ένα σκάνδαλο που εκθέτει την κυβέρνηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, εξερχόμενος του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε πως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, «αυτές τις τρεις ημέρες που ακολούθησαν ζήσαμε εκδηλώσεις ενός καθεστώτος φόβου και πανικού, που δημιουργούσε συνθήκες αναξιοπρέπειας σε ό,τι αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άγνωστες στο παρελθόν».

Τόνισε ότι «εκτυλίχθηκε μια πραγματική διάθεση εξευτελισμού των δημοκρατικών θεσμών με κάθε τρόπο». «Μας ζητήθηκαν πληρεξούσια, εδόθησαν, μας ζητήθηκαν να τα προσκομίσουμε και σήμερα κατά την εδώ επίσκεψή μας. Να υπογράψουμε ότι τα παραδώσαμε. Με συνθήκες αναξιοπρέπειας να λάβουμε γνώση, που τελικά δεν έχουν ιδιαίτερη αξία, τουλάχιστον δεν έχουν την αξία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα» προσέθεσε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «η ενημέρωση αφορούσε δύο τηλεγραφήματα με τη διαβάθμιση που ο πρωθυπουργός είπε και ότι λείπει οπωσδήποτε και ένα τρίτο, αυτό το οποίο ο πρωθυπουργός ανέφερε την πληροφορία πως πρόσωπο, αξιόπιστη πηγή κατά τον πρέσβη, δήλωσε ότι συμμετέχει στα υπουργικά συμβούλια της Σαουδικής Αραβίας και μετά απαντήθηκε από τη Σαουδική Αραβία πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. «Αυτό το τηλεγράφημα που εμπεριέχει την πληροφορία ότι συμμετέχει κάποιος αξιόπιστος στα υπουργικά συμβούλια της Σαουδικής Αραβίας δεν μού εδόθη, το ζήτησα, θα το αναζητήσει και ο κ. Κατρούγκαλος» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι «για μένα που ανέγνωσα όσα ανέγνωσα, ένα είναι το βασικό ότι η ευθύνη των κυβερνώντων που στο ΚΥΣΕΑ με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και κάνα δύο ακόμη υπουργούς υπέγραψαν μία διακρατική συμφωνία που δεν ήταν διακρατική συμφωνία γνωρίζοντας και το όνομα του μεσάζοντα και εξασφάλισαν εκ των υστέρων στον μεσάζοντα πλεονεκτήματα μεταφοράς του υλικού άγνωστο προς πού γιατί υπάρχουν και διαφορές στην ποσότητα, όλα αυτά συγκροτούν ένα σκάνδαλο που εκθέτει την κυβέρνηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς είπε πως υπάρχουν δύο τηλεγραφήματα από την πρεσβεία μας στο Ριάντ, το ένα πέρυσι τον Νοέμβριο του 2016 και το δεύτερο του Νοεμβρίου του 2017. Εκτίμησε πως «το σίριαλ Καμμένου θα έχει και άλλα επεισόδια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Λύγισε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου στον αέρα της ΕΡΤ: «Μαζεύω τα κομμάτια μου για να το πω χωρίς να κλάψω» (video)

profile player 960x540 22

Λύγισε η Νάνσυ Ζαμπέτογλου στον αέρα της ΕΡΤ: «Μαζεύω τα κομμάτια μου για να το πω χωρίς να κλάψω» (video)

Μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή είχε στον αέρα της ΕΡΤ η Νάνσυ Ζαμπέτογλου

«Ας είναι το τελευταίο θύμα από τους 300 που πνίγονται κάθε χρόνο» – Πώς πνίγηκε ο Αιγύπτιος μετανάστης που προσπάθησε να σώσει τον λουόμενο

fuu j 1GcWQAm9a2I unsplash

«Ας είναι το τελευταίο θύμα από τους 300 που πνίγονται κάθε χρόνο» – Πώς πνίγηκε ο Αιγύπτιος μετανάστης που προσπάθησε να σώσει τον λουόμενο

Συγκλονιστικά τα όσα αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας για την τραγωδία που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο…

«Λύτρας και Πολυζωγοπούλου είχαν χωρίσει πριν τον ξυλοδαρμό» – Πού ακριβώς είδαν την «ανατροπή» τα ΜΜΕ

187458 347109826852 8868114156241766816279 610120 75946005628030 618838 3797

«Λύτρας και Πολυζωγοπούλου είχαν χωρίσει πριν τον ξυλοδαρμό» – Πού ακριβώς είδαν την «ανατροπή» τα ΜΜΕ

Ανατροπή έγραψαν τα ΜΜΕ ότι υπήρξε στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, όμως ανατροπή δεν υπήρχε…

Viral βίντεο: Έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του μετά από ήττα, μέσα στο ρινγκ και εκείνη του αρνήθηκε

46464

Viral βίντεο: Έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του μετά από ήττα, μέσα στο ρινγκ και εκείνη του αρνήθηκε

Η νεαρή γυναίκα ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Μπούκοβατς την είχε απατήσει και ανέφερε το όνομα…