Όλο το παρασκήνιο του νέου βίντεο του πρωθυπουργού για τη συμφωνία των Πρεσπών (video)

Συμπληρώθηκε χθες ένας μήνας ακριβώς από το τηλεφώνημα Τσίπρα – Ζάεφ κατά το οποίο οι δύο ηγέτες οριστικοποίησαν την ούτως ή άλλως διαφαινόμενη συμφωνία για το Μακεδονικό. Στις 12 του περασμένου μήνα οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν στο τηλέφωνο τις τελευταίες λεπτομέρειες και μεταξύ άλλων συναποφάσισαν τον τόπο στον οποίο θα έπεφταν οι τελικές υπογραφές.

5b48c8ed1dc5247b078b459d

Επρόκειτο αναμφίβολα για μια ιστορική στιγμή, αφού οι πιθανότητες επίλυσης ενός ζητήματος που ταλαιπωρούσε τις δυο χώρες για πάνω από 25 χρόνια, ήταν περισσότερες παρά ποτέ. Ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός δεν θα μπορούσε να μην καταγραφεί. Η συζήτηση των δύο ηγετών, παραμένει βεβαίως ιδιωτική. Άλλωστε κατά το τηλεφώνημα μεταξύ Τσίπρα και Ζάεφ, στο πλευρό του πρωθυπουργού βρισκόταν μόνο ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης και μια κάμερα που επρόκειτο να καταγράψει τη στιγμή της συμφωνίας.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε σήμερα και στο οποίο ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να ρωτάει τον ομόλογό του της πΓΔΜ αν γνωρίζει που βρίσκονται οι Πρέσπες, αποτυπώνει αυτό ακριβώς το γεγονός. Είναι αλήθεια, όπως εξηγεί στο koutipandoras.gr η συνεργάτιδα του Αλέξη Τσίπρα Ζωή Χαλιδιά, ότι δεν υπήρχε αρχικά σκέψη ή πρόθεση για δημιουργία βίντεο για τη συμφωνία. Εξάλλου και οι εικόνες από τις Πρέσπες που επελέγησαν για το σποτ είναι συμβατικές ειδησεογραφικές και εμφανώς μη σκηνοθετημένες.

«Βλέποντας μετά το βίντεο της συνομιλίας διαπιστώσαμε την ατμόσφαιρα που υπήρχε μεταξύ των δύο» λέει η Ζωή Χαλιδιά, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το Μαξίμου επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα αυτές τις εικόνες. Η ηπιότητα, η αλληλοεμπιστοσύνη, η διάθεση για συνεννόηση μεταξύ των ηγετών δυο κρατών που εδώ και δεκαετίες λειτουργούσαν υπό τη σκιά ενός άλυτου προβλήματος είναι πράγματι εμφανείς.

Ιδιαίτερα συναισθηματικοί κατά την τηλεφωνική επαφή τους, οι δύο πρωθυπουργοί προχωρούσαν σε μία πολιτική πράξη, την οποία νηφάλιοι αναλυτές χαρακτηρίζουν ικανή να οδηγήσει δύο λαούς σ’ ένα κοινό, καλύτερο μέλλον. «Αυτό άξιζε να το δει η κοινωνία. Είναι ένα παράδειγμα σοβαρής πολιτικής συνεννόησης που πράγματι εμπεριέχει συναίσθημα» απαντά η Ζωή Χαλιδιά στο ερώτημα γιατί έπρεπε να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο βίντεο και προσθέτει πως επελέγη αυτή η στιγμή, ώστε «να έχει κατακάτσει ο κουρνιαχτός ενός ανιστόριτου παραληρήματος, να έχουν ακουστεί όλες τις ιστορικές ανακρίβειες, να έχει βγει όλη η τοξικότητα».

Έναν μήνα μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων γίνεται ορατός ο πολιτισμένος τρόπος με τον οποίο Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ διαχειρίστηκαν την «καυτή πατάτα» του Μακεδονικού. Αυτός εξάλλου, μας λέει η Ζωή Χαλιδιά, ήταν ο σκοπός. Όχι η πολιτική επιχειρηματολογία επί της συμφωνίας, αλλά η ανάδειξη μιας νέας μεθόδου συνεννόησης που καμιά σχέση δεν έχει με την υστερία και το φαντασιακό, αλλά αντιθέτως με τη νηφαλιότητα και το πραγματικό.

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

apofiti

Viral αποφοίτηση: «Με Άννα, Καίτη και Χαρούλα ό,τι πτυχίο πήραμε παιδιά» είπε απόφοιτη στην ορκωμοσία της (Video)

Σε βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, η νεαρή απόφοιτη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, απεικονίζεται με το πτυχίο…

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

InCollage 20240426 174104583

Καπραβέλος: Η δήλωση που έπρεπε να ακουστεί – «Έχω όμως ένα παράπονο από τον Καλλιάνο» (video)

Το παράπονο του προς τον Γιάννη Καλλιάνο εξέφρασε ο συντονιστής διευθυντής Β' ΜΕΘ του Παπανικολάου

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

δικαστηριο

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Δεν απολύθηκε μία δικαστής η οποία είχε μεν καθυστερήσεις λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, αλλά τις…