Newsroom

Newsroom

Ολλανδία: Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο ακροδεξιός Βίλντερς

Η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία ξεκινά επισήμως αύριο, με το ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα του Χέερτ Βίλντερς να προηγείται μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις.

58a35b071dc52423798b461f

Ο ευρωσκεπτικιστής Βίλντερς, που δηλώνει θαυμαστής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχει χαρακτηρίσει τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Μαρτίου την έναρξη μιας “Πατριωτικής Άνοιξης” για την Ευρώπη. Και αυτό γιατί αμέσως μετά καλούνται στις κάλπες αρχικά οι Γάλλοι, τον Απρίλιο-Μάιο και στη συνέχεια οι Γερμανοί ψηφοφόροι, τον Σεπτέμβριο.

Σε αντίθεση με τη νίκη του Τραμπ και την επικράτηση του “ναι” στο δημοψήφισμα για το Brexit, δεν θα αποτελέσει έκπληξη μια νίκη του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (PVV). Ο Βίλντερς προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα δύο τελευταία χρόνια και το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο στην Ολλανδία σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτος ο σχηματισμός μιας πολυκομματικής κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές.

Ο κυριότερος αντίπαλός του, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε του συντηρητικού VVD, βασίζεται στην ανάκαμψη της οικονομίας, μετά από τα χρόνια της λιτότητας (2012-14) για να ανακτήσει τη δημοτικότητα του ιδίου και του κόμματός του. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο VVD ποσοστό 16% ενώ το PVV του Βίλντερς έρχεται πρώτο με ποσοστό 20%. Όλα τα κόμματα, εκτός από ένα, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον Βίλντερς, οι απόψεις του οποίου θεωρούνται από πολλούς προσβλητικές ή και αντισυνταγματικές.

Στις εκλογές αυτές μετέχουν 31 κόμματα και τα 14 από αυτά αναμένεται ότι θα κερδίσουν τουλάχιστον μία έδρα στο 150μελές κοινοβούλιο.

“Η συντριπτική πλειοψηφία των Ολλανδών ουσιαστικά δεν ψηφίζει” τον Βίλντερς, εξήγησε ο Κριστόφ Γιάκομπς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ράντμπουτ. Έτσι, μια νίκη του ακροδεξιού κόμματος είναι απίθανο να οδηγήσει στην αποχώρηση της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο κλείσιμο των συνόρων για τους μουσουλμάνους μετανάστες ή την εγκατάλειψη του ευρώ και την υιοθέτηση ενός άλλου νομίσματος, όπως προτείνει το κόμμα του.

Τον Δεκέμβριο ο Βίλντερς καταδικάστηκε για υποκίνηση διακρίσεων σε βάρος των Μαροκινών επειδή σε μια προεκλογική συγκέντρωση του 2014 φώναζε ρυθμικά “Λιγότεροι! Λιγότεροι! Λιγότεροι!”.

Αν το PVV κερδίσει τις εκλογές αλλά αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Ρούτε θα κληθεί κατά πάσα πιθανότητα να συγκροτήσει έναν κεντρώο συνασπισμό με πολλά άλλα κόμματα. Στην περίπτωση αυτή “θα παραμείνουμε προσηλωμένοι και θα κυβερνήσουμε τη χώρα μέχρι να υπάρξει ένας νέος συνασπισμός, αυτό θα μπορούσε να κρατήσει ακόμη και τέσσερα χρόνια” είπε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Motivaction έδειξε ότι σχεδόν έξι στους δέκα (ποσοστό 61%) θεωρεί τους Ολλανδούς πολιτικούς “ελιτιστές, αναξιόπιστους και ανέντιμους”. Περίπου το 37% δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποιον θα ψηφίσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…