Ολικό «έμφραγμα» στην Αττική Οδό - Ευθύνες στην εταιρεία ρίχνει η κυβέρνηση

Ακινητοποιημένοι για ώρες φοβούνται ότι θα περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητα χωρίς θέρμανση

NewsRoom 24/01/2022 | 17:16

Ολικό έμφραγμα επικρατεί αυτή την ώρα σε όλο το μήκος της Αττικής Οδού με εκατοντάδες οχήματα να βρίσκονται εγκλωβισμένα στον δρόμο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών, η ακινητοποίηση είναι πλήρης εδώ και τουλάχιστον τρεις-τέσσερις ώρες, ενώ πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να παραμείνουν εγκλωβισμένοι και τη νύχτα, ενώ αρκετοί τονίζουν ότι τελειώνει η βενζίνη στα οχήματά τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμαση στο έλεος της κακοκαιρίας. 

Δείτε ρεπορτάζ από τα τηλεοπτικά κανάλια:

 
 

Πριν λίγα λεπτά ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε δηλώσεις του επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στην εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού, λέγοντας ότι αν λειτουργούσε σωστά, δεν θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα.

Με τεράστια καθυστέρηση, η Αττική Οδός εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία όμως δεν έκανε σοφότερους τους εγκλωβισμένους οδηγούς αφού απλώς τονίζει ότι το πρόβλημα εντοπιζεται σε λίγα σημεία, και σημειώνει ότι για την κατάσταση ευθύνεται ο... «φόβος» και «έλλειψη εμπειρίας» των οδηγών.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της Αττικής Οδού από το πρωί του Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα», προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο αυτοκινητόδρομος, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.

Η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο. Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν «διπλώσει» νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά.

Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της Εταιρείας.

Η χιονόπτωση αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή είναι συνεχής και επειδή σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται να ενταθεί σήμερα το απόγευμα και αύριο Τρίτη, συνίσταται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.