Ολιγόωρη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έφτασε το βράδυ στην κατεχόμενη Κύπρο, πραγματοποιώντας την καθιερωμένη επίσκεψη από Τούρκους προέδρους στο ψευδοκράτος μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Πάντως ο Ερντογάν έσπασε την παράδοση 37 ετών σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε πρόεδρος της Τουρκίας, μετά την ορκωμοσία του, πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσκεψη στα κατεχόμενα.

Ο Ερντογάν έφθασε στην Κύπρο προερχόμενος από το Αζερμπαϊτζάν, όπου είχε μεταβεί για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό.

Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε και διατυπώθηκαν εικασίες ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να είναι δυσαρεστημένος από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες για την επίσκεψή του.

Ο Ερντογάν έφθασε με καθυστέρηση με αποτέλεσμα να μετατεθεί χρονικά η επίσημη υποδοχή του κατά 40 λεπτά, όπως και οι συνομιλίες του.

Ύστερα από κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, άρχισαν στις 9.15 μ.μ. διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό, παρουσία των ηγετών των τεσσάρων κομμάτων που μετέχουν στη «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα .

Πάντως, ο Ερντογάν δεν εγκαινίασε το τεράστιο τέμενος στη Μια Μηλιά έξω από τη Λευκωσία συνολικού εμβαδού 37.000 τετραγωνικών μέτρων, που μπορεί να δεχθεί 6.000 πιστούς για προσευχή.

Ο λόγος για την ακύρωση των εγκαινίων του τεμένους από τον Ερντογάν δεν έχει γίνει γνωστός.

Στους δρόμους από τους οποίους πέρασε ο Ερντογαν λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφάλειας με εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες να φρουρούν κάθε σημείο.

Υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας, “σημαίες” της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», τα εμβλήματα του κόμματος ΑΚΡ και φωτογραφίες του.

Συνέντευξη Τύπου

Έμφαση στα θέματα ενέργειας και τις γνωστές αναφορές στις πάγιες θέσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς έδωσαν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τρίτης στα κατεχόμενα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι για την Άγκυρα, η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση. Ισχυρίσθηκε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση, κάτι για το οποίο η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες, όπως είπε, τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε επίσης ότι παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας, η διαδικασία που στόχευε σε μια περιεκτική λύση στο νησί τέλειωσε με αδιέξοδο στη Διάσκεψη για την Κύπρο πριν ένα χρόνο.

Ισχυρίσθηκε ότι η αποτυχία οφείλεται στο ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της ως τον μόνο ιδιοκτήτη του νησιού και δεν είναι υπέρ του διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας με τους Τουρκοκυπρίους για τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι η μεταφορά των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένων και εκείνων της Κύπρου, μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη όχι μόνο είναι το οικονομικά λογικό αλλά θα δημιουργήσει μια αντίληψη συνεργασίας στην περιοχή.

Δυστυχώς, είπε, η ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή δημοκρατία, τηρεί μια στάση μακριά από την συνεργασία και το διαμοιρασμό.

Για την επικείμενη επίσκεψη της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι θα της εκφράσει την ετοιμότητά του για μια δίκαιη λύση ώστε όλοι να ζουν με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία στο νησί και να μοιράζονται την ευμάρεια.

Ελπίζουμε, κατέληξε, ότι και η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα είναι σε θέση να συμβάλλει σε μια λύση για δίκαιο διαμοιρασμό της εξουσίας και του πλούτου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναχώρησε από την κατεχόμενη Λευκωσία αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου.

Εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών: Λήγουν την κατάληψη στο ΡΕΞ – Συνεχίζουν τον αγώνα

Εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών: Λήγουν την κατάληψη στο ΡΕΞ – Συνεχίζουν τον αγώνα

Η ακριβής ώρα, ημέρα εξόδου θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ καλούν σε συμμετοχή στις δράσεις των…