Όλγα Γεροβασίλη: “Ημίμετρο πανικού το click away”

«Το Click Away είναι ένα ημίμετρο πανικού, το οποίο έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου»

γεροβασιλη

Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, μέσω της Κυριακάτικης Kontranews υποστηρίζει πως η κυβέρνηση ψήφισε έναν «ψεύτικο» προϋπολογισμό, «ο οποίος βασίζεται περισσότερο σε χρησμούς παρά σε προβλέψεις». Χαρακτηρίζει «ημίμετρο πανικού» το Click Away και κατηγορεί τη ΝΔ πως ακόμα δεν έχει υλοποιήσει μέτρα στήριξης για το ΕΣΥ. Κάνει λόγο για κίνδυνο «βίαιης φτωχοποίησης» νοικοκυριών και επιχειρήσεων αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, καταθέτει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζει τη στάση της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στον Χρήστο Κυμπιζή για την Κυριακάτικη Kontranews:

Ποιες οι διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από τη ΝΔ; Τι συνέπειες θα έχει στη ζωή των πολιτών;

Οι δημιουργοί των greek statistics συνεχίζουν να παίζουν με τους αριθμούς. Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στον προϋπολογισμό προσπάθησε να μας πείσει πως η Ελλάδα αποτελεί περίπου αναπτυξιακό παράδεισο, την ώρα που στο 3ο τρίμηνο του 2020 έχουμε ύφεση 11,7%! Δεν προϋπολόγισαν για το 2021 δαπάνες για την ενίσχυση της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας και λογαριάζουν να εισπράξουν το 2021 περισσότερα φορολογικά έσοδα απ’ όσα είχαν προϋπολογίσει να εισπράξουν φέτος!

Αυτός είναι λοιπόν ένας ψεύτικος  προϋπολογισμός, ο οποίος βασίζεται περισσότερο σε χρησμούς παρά σε προβλέψεις. Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδεικνύει την ταξική μονομέρεια προς όφελος των ελάχιστων και κυρίως των ισχυρών. Και στο τέλος του επόμενου έτους, τα θύματα της κυβερνητικής ανεμελιάς και ανικανότητας, θα είναι πολλαπλάσια.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου Kontra24 παραδέχθηκε πως η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση ως προς το lockdown δεν θα φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Πώς το σχολιάζετε; Πιστεύετε πως θα πρέπει να ανοίξουν οι επιχειρήσεις;

Καλό είναι αυτή του την άποψη να τη μοιραστεί με τον αρχηγό του που πανηγυρίζει για τις «επιδόσεις» της κυβέρνησής του! Εάν πάντως κάτι είναι πλέον προφανές, είναι πως αυτή η κυβέρνηση επέδειξε απόλυτη αδυναμία σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Τελικά βάσει ποιων στοιχείων λαμβάνονται άραγε οι αποφάσεις; Πού είναι το πρόγραμμα των εντατικών ελέγχων που ζητούν οι ειδικοί, ο πολιτικός κόσμος, η κοινωνία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; Ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος και πως καταγράφει τα κρούσματα! Ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και στη Βουλή των Ελλήνων τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ένα βασικό πρόβλημα στην υγειονομική, κοινωνική και πολιτική διαχείριση της πανδημίας είναι η αδιαφάνεια.

Ο κ. Μητσοτάκης πράττει ανάλογα με την ισχύ αυτού που πιέζει. Το Click Away είναι ένα ημίμετρο πανικού, το οποίο έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου. Την ίδια στιγμή, ακόμα δεν έχουν ληφθεί μέτρα στήριξης για το ΕΣΥ. Ακόμα δεν έχουν πυκνώσει τα δρομολόγια των αστικών μεταφορών. Ακόμα δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Αλλά αν δεν υπάρχει καν η ευαισθησία σε καιρό πανδημίας να ανασταλεί η διακοπή λόγω χρεών σε δημόσια αγαθά, όπως στην ηλεκτροδότηση, στην ύδρευση, στις τηλεπικοινωνίες και δεν συνταγογραφούνται τα τεστ, θα συζητάμε για σχεδιασμό και στρατηγική; 

Ζητήσατε τη διαγραφή των ιδιωτικών χρεών… Πόσο εφικτό θεωρείτε ότι είναι κάτι τέτοιο;

Σε μια χώρα που από τον Μάρτιο βρίσκεται σε πλήρες lockdown σχεδόν τέσσερις μήνες και ενδιάμεσα ισχύουν περιοριστικά μέτρα  και με τις υποχρεώσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να “τρέχουν”, αν δεν υπάρξει μια πραγματιστική προσέγγιση, θα μιλάμε πολύ σύντομα για την πιο βίαιη φτωχοποίηση της ιστορίας. Οι λύσεις πρέπει να είναι άμεσες ώστε να προσφέρουν ανακούφιση και προοπτική στην οικονομία. Προτείνουμε να δοθεί ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους από την πλευρά του κράτους, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων αδυνατεί να καλύψει τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Επιμένουμε στη στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής της.

Το να μετακυλίονται  οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων στο μέλλον, υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψής τους. Ζητάμε από την κυβέρνηση, εκτός από τη διασφάλιση της πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση μεσομακροπρόθεσμης ελάφρυνσής τους, μετατρέποντας την επιστρεπτέα ενίσχυση σε μη επιστρεπτέα. Αυτός ο πτωχευτικός νόμος που επικρέμεται ως δαμόκλεια σπάθη πάνω από τα κεφάλια επιχειρηματιών και νοικοκυριών πρέπει – τουλάχιστον – να ανασταλεί για ικανό χρονικό διάστημα. Και σε αυτό το μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για την εκκίνηση ενός ουσιαστικού διαλόγου για την απομείωση των χρεών που συσσωρεύονται στην αγορά από τα lockdown και την πτώση του τζίρου. Εμείς, με το βραχνά της δημοσιονομικής επιτήρησης καταφέραμε να επιτύχουμε τομές όπως αυτή της ρύθμισης των οφειλών σε 120 δόσεις. Ο κ. Μητσοτάκης χωρίς πίεση από τους θεσμούς, με το μαξιλάρι των 37 δισ. και το Σύμφωνο Σταθερότητας σε αναστολή από τι παρεμποδίζεται;

Στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγετε θέμα εκλογών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Αυτή τη στιγμή η πανδημία εξακολουθεί να θερίζει και κάθε πολιτική πρωτοβουλία οφείλει να ανταποκρίνονται στην κοινωνική πραγματικότητα και όχι στα μικροκομματικά σχέδια. Δεν είναι όλοι σαν τον κ. Μητσοτάκη που αντί να πυκνώνει τα τεστ πυκνώνει τις δημοσκοπήσεις!

Ωστόσο είναι γεγονός πως έχουμε απέναντι μας μία ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Ανίκανη, γιατί ενώ είχε πολλούς μήνες για να προετοιμάσει -έστω και στοιχειωδώς – τη χώρα, την ώρα που κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούσαν, απέτυχε. Και το μοναδικό τους σχόλιο ήταν πως αιφνιδιάστηκαν! Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε πως έκανε όσα μπορούσε!

Αν πιστεύει πως όλα είναι καλώς καμωμένα, τότε η επαφή του με την πραγματικότητα χρήζει μελέτης. Ως αξιωματική αντιπολίτευση, έχουμε θέσει ένα νέο παράδειγμα, με εποικοδομητικές προτάσεις. Όπως, όμως, παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας και τον προγραμματικό μας λόγο, έτσι εντοπίζουμε και καταγγέλλουμε τα σφάλματα και τις παραλείψεις της κυβέρνησης της νέας δεξιάς. 

Πώς αξιολογείτε τη στάση της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;

Μπροστά στα τραγικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κυβέρνηση φτάνει στο σημείο, για να δικαιολογήσει τη διπλωματική αποτυχία της να χρησιμοποιεί λεκτικές ακροβασίες επικίνδυνες για τη χώρα και τα συμφέροντά της. Απούσα από τα πάντα, αιφνιδιασμένη …πάντοτε, τολμά και λέει ότι “πράγματι” οι τουρκικές θέσεις έχουν νομική βάση σε αυτό το ζήτημα! 

Αυτή ήταν η τρίτη Σύνοδος σε τέσσερις μήνες, που δεν υιοθετούνται κυρώσεις για την Τουρκία! Η Ε.Ε. συλλογικά, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Αποδεικνύεται αδύναμη να υποστηρίξει κράτη-μέλη της. Εξακολουθεί να είναι δέσμια των επιμέρους εθνικών οικονομικών και πολιτικών επιδιώξεων, ευρισκόμενη σε μία επικίνδυνη αδράνεια σε σχέση με τις δυνατότητές της. Εξαιτίας αυτής της αδράνειας το αναθεωρητικό καθεστώς της Τουρκίας, δεν απειλεί μόνο τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και την ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή. Μοναδική λύση είναι η επιστροφή σε μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά, με διακομματική συναίνεση.

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα