Newsroom

Newsroom

Όλες οι συναυλίες για τις ημέρες του Πάσχα – Ένα μουσικό ταξίδι μυσταγωγίας

Το μεγαλείο του Θείου Δράματος ζωντανεύει μέσα από έργα σπουδαίων συνθετών, σε μία σειρά από συναυλίες που πραγματοποιούνται σε πολιτιστικούς χώρους στην Αθήνα.

5ac4baa91dc5247d088b45db

Την Μεγάλη Τετάρτη (4/4), ο «Επιτάφιος», το λογοτεχνικό ρέκβιεμ του Γιάννη Ρίτσου με τη στιβαρή γραφή και το αλύγιστο πνεύμα, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζεται από τη διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια, Μαρία Φαραντούρη και τον διακεκριμένο βαθύφωνο της ΕΛΣ, Τάσο Αποστόλου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μαζί τους, τρεις σπουδαίοι σολίστ, ο Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο, ο Ηρακλής Ζάκκας στο μπουζούκι και ο Αλέξανδρος Μποτίνης στο τσέλο (στις 20.30).

Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζεται εξ ολοκλήρου το έργο «Επιτάφιος», ενώ στο δεύτερο μέρος η Μαρία Φαραντούρη αποδίδει μελοποιημένη ποίηση μέσα από το πρίσμα σημαντικών Ελλήνων συνθετών.

Την ίδια μέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις του φετινού κύκλου «Adagio-Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα» με το «Αφιέρωμα στον Λέοναρντ Μπερνστάιν» (1918-1990), από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια.

Ο Μπερνστάιν, μία από τις πιο πολύπλευρες προσωπικότητες της μουσικής του 20ού αιώνα -πιανίστας, αρχιμουσικός και συνθέτης-, εκτός από κοσμικά έργα έγραψε και συνθέσεις θρησκευτικού και μεταφυσικού περιεχομένου, όπως οι «Ψαλμοί του Τσίτσεστερ» και η Συμφωνία αρ. 3 «Καντίς» που θα ακουστούν στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (στις 20.30). Στο πρόγραμμα αυτής της μεγάλης πασχαλινής συναυλίας (με ελληνικούς υπέρτιτλους), που αποτελεί συμπαραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του Μεγάρου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει επίσης τον σύγχρονο Ισραηλινό δημιουργό Γιοάβ Ταλμί (γενν. 1943) μέσα από τη βαθιά συγκινητική σύνθεσή του Ελεγεία για έγχορδα, τύμπανα και ακορντεόν «Σκέψεις για το Νταχάου».

Στην παρουσίαση της Συμφωνίας αρ. 3 του Μπερνστάιν λαμβάνουν μέρος ως σολίστ η Σοφία Κυανίδου (σοπράνο), ο Γιώργος Γάλλος (αφηγητής) και ο Γιώργος Κοσμάς-Πετράντης (boy soprano). Στη συναυλία συμμετέχουν ακόμη η Παιδική Xορωδία Rosarte (διδασκαλία Ρόζη Μαστροσάββα) καθώς και οι Χορωδίες της ΕΡΤ (διδασκαλία Δημήτρης Κτιστάκης) και του Δήμου Αθηναίων (διδασκαλία Σταύρος Μπερής). Μαζί τους, οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Θα προηγηθεί εισαγωγική ομιλία του Νίκου Λαάρη για τους κατόχους εισιτηρίων (ώρα έναρξης: 19.45, Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου 1).

Πασχαλινές ιστορίες αγάπης, προσευχές και εξομολογήσεις θ’ ακουστούν την Μεγάλη Τετάρτη στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου στο Σύνταγμα, από την οργανίστρια Χριστίνα Αντωνιάδου, την μέτζο σοπράνο Μιράντα Καλομοίρα Γεωργάκη και τον βαρύτονο Δημοσθένη Σταυριανό μέσα από μουσικές των Περγκολέζι, Μπουξτεχούντε, Μπαχ, Βων Ουίλιαμς, Μέντελσον Μπαρτόλντυ, Φωρέ κ.ά. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «15oυ Ανοιξιάτικου Κύκλου Συναυλιών Οργάνου 2018» και έχει τίτλο «Love bade me welcome and other stories» («Η αγάπη με καλωσόρισε και άλλες ιστορίες»).

Στον ίδιο χώρο, ο Θοδωρής Κοτονιάς και η Klaudia Delmer μαζί με τον δεξιοτέχνη κιθαρίστα Βασίλη Κετεντζόγλου συναντιούνται την Μεγάλη Πέμπτη (5/4), για να μεταφέρουν με ποιητική ευλάβεια τον μυστικισμό και την ατμόσφαιρα της ‘Ανοιξης των Παθών. Μια μουσική επίκληση με κείμενα και τραγούδια, αφιερωμένη σε «όσους άνοιξαν τον δρόμο ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, καθώς και σε κάθε σπόρο που πεθαίνει, μόνο για να ανθίσει η ζωή ξανά».

Θα ακουστούν τραγούδια από τα άλμπουμ των δυο καλλιτεχνών όπως «Τα κλειδιά», «’Ανοιξη», «Μάνα Γη» του Θοδωρή Κοτονιά, και «Un cuore sul mare», «Gioco d’ombre-Ερωτικό», «Canzone di Brama» από την δικογραφία της Klaudia Delmer, ελληνικές παραδοσιακές και έντεχνες συνθέσεις καθώς και τραγούδια από το ξένο ρεπερτόριο όπως «Elo hi», «Ave Maria» κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

InCollage 20240424 163106834

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις συνθήκες νοσηλείες του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου αλλά και…

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

Σεργουλόπουλος 1

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

«Δεν σας έχει τύχει να σας πιάσουν τα γέλια στην τηλεόραση ή στη σκηνή του…

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Σκόνη 1

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Τι περιείχε τελικά η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

AP24113863901084 1

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…