Newsroom

Newsroom

Όλες οι εξελίξεις στην απενεργοποίηση της βόμβας στο Κορδελιό – Απομάκρυνση 72.000 κατοίκων (φωτος-βίντεο)

Στις εφτά το πρωί άρχισε η διαδικασία απομάκρυνσης 72.000 κατοίκων από τη ζώνη εκκένωσης που ορίστηκε σε ακτίνα 1900 μέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Ευόσμου - Κορδελιού. Όπως έγινε γνωστό, οι αστυνομικοί περνούν από σπίτια και καταστήματα για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους προκειμένου να εγκαταλείψουν την περιοχή ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που φεύγουν με τα αυτοκίνητά τους.

58a021ba1dc5240b558b45be

Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της περιοχής είναι αυξημένη ενώ δυνάμεις της τροχαίας βρίσκονται επί τόπου για να ρυθμίσουν την κυκλοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση απενεργοποίησης και μεταφοράς της βόμβας ξεκίνησε στις 10.

Το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε χθες μεταφορές ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή αναστέλλεται από τις 10 το πρωί και μετά.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επαναλαμβάνει ότι η απομάκρυνση των κατοίκων από την ζώνη εκκένωσης είναι υποχρεωτική για λόγους προληπτικούς και για λόγους ασφαλείας, ενώ οι δήμοι έχουν ορίσει συγκεκριμένους χώρους στους οποίους θα μπορούν να συγκεντρώνονται οι κάτοικοι για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Μετά τις 10 το πρωί δεν θα πρέπει να βρίσκεται κανείς εντός της ζώνης που έχει οριστεί, εκτός από τα μέλη της ομάδας ναρκαλιείας 112, τα οποία έχουν απενεργοποιήσει στο παρελθόν δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου TAP και σε άλλες περιοχές.


Η αστυνομία διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα περιφρούρησης της περιοχής προκειμένου να αποτραπούν κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων.

Σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης θα λειτουργούν κέντρα Τύπου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη αστυνομία που θα ενημερώνουν τους πολίτες για την εξέλιξη της διαδικασίας και την απενεργοποίηση και ασφαλή μεταφορά της βόμβας. Η ενημέρωση για την άρση της υποχρεωτικής -προληπτικής- εκκένωσης θα γίνει από το τηλεφωνικό κέντρο 2311805300, μέσω ανακοινώσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

“Ψυχραιμία” συνέστησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας λίγο πριν την επιχείρηση απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε σε βενζινάδικο, στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.

“Πρώτη φορά, σε περίοδο ειρήνης, γίνεται τόση μεγάλη εκκένωση πληθυσμού, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τζιτζικώστας ο οποίος μετέβη το πρωί στο σημείο όπου βρίσκεται θαμμένη η βόμβα, λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς. ΄Ηδη πάντως, σύμφωνα με τον κ.Τζιτζικώστα, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο περίπου 40 άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

“Όποιος μείνει αναλαμβάνει τις ευθύνες του, εμείς συνιστούμε να φύγουν όσοι είναι σε ακτίνα 1900 μέτρων και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και το μεσημέρι θα γυρίσουν σπίτια τους” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Αναφερομένος στα μέτρα ασφαλείας, ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ, συνταγματάρχης Νικόλαος Φανιός, διευκρίνισε ότι “δεν είναι υπερβολικά γιατί θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε αστικό ιστό, υπάρχουν δίκτυα φυσικού αερίου και δεξαμενές καυσίμου οπότε αν γίνει ένα λάθος μπορεί να έχουμε μείζον ατύχημα”.

“Τηρούμε επακριβώς αυτά που λένε τα ΝΑΤΟϊκά εγχειρίδια, που σ’ αυτή την περίπτωση για τέτοια βόμβα με τέτοια εκρηκτικά προβλέπουν ζώνη ασφαλείας 1,9 χλμ” συμπλήρωσε.



Πάντως, την ανησυχία των αρχών, δε φαίνεται να συμμερίστηκαν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής αφού ακόμα και στις πολυκατοικίες δίπλα στο βενζινάδικο όπου βρίσκεται η βόμβα, έβγαιναν από νωρίς το πρωί στα μπαλκόνια για να παρακολουθήσουν την επιχείρηση! Άλλοι πάλι, αποχωρούσαν με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους, ακολουθώντας τις οδηγίες για εκκένωση της περιοχής έως το πέρας της επιχείρησης, κάποιοι άλλοι προτίμησαν να περάσουν τη μέρα σε συγγενικά τους πρόσωπα και άλλοι το είδαν σαν μια ευκαιρία για μια σύντομη οικογενειακή απόδραση.

“Δεν ανησυχούμε, κατανοούμε ότι η εκκένωση γίνεται για προληπτικούς λόγους. Όταν έχεις μικρά παιδιά, ακόμη και όταν οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες δεν παίζεις μ’ αυτά τα πράγματα”, δήλωσε μία κάτοικος της περιοχής καθώς έφευγε με τα δύο μικρά παιδιά της.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα από το βενζινάδικο, στα όρια της “κόκκινης ζώνης”, η εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού της Σόφτεξ εξελισσόταν ομαλά λίγο πριν από τις δέκα το πρωί. Περίπου 350 άτομα μετακινούνται με λεωφορεία προς το κέντρο της πόλης και γίνεται έλεγχος του χώρου προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνει κανείς μέσα στο καμπ.

“Οι πρόσφυγες υποδέχθηκαν με στωικότητα και κατανόηση την κατάσταση, δεν υπήρξαν αντιδράσεις και κάποιοι που δυσανασχέτησαν αντιλήφθηκαν τελικά την ανάγκη εκκένωσης του κέντρου και συμμορφώθηκαν”, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του κέντρου, Βασίλης Καραμπίδης.

Οι πρόσφυγες, συνοδεία μελών ΜΚΟ προκειμένου να τους βοηθήσουν σε ό,τι τυχόν προκύψει, θα επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο και μνημεία της πόλης ενώ ευάλωτες, κυρίως, ομάδες θα παραμείνουν στους χώρους του Ερυθρού Σταυρού, στο λιμάνι. Σε όλους έχει δοθεί σακούλα με τρόφιμα και χυμούς, λόγω της πολύωρης παραμονής τους εκτός του κέντρου φιλοξενίας και σύμφωνα με τον κ. Καραμπίδη, εκτιμάται πως θα επιστρέψουν στη δομή γύρω στις 6:30 το απόγευμα.


Οι χώροι συγκέντρωσης στους οποίους θα παραμείνουν οι πολίτες μέχρι το πέρας της επιχείρησης είναι οι εξής:

– ΕΠΑΛ (τέρμα οδού Σμύρνης)

– 6ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου (οδός Ειρήνης & Μακεδονομάχων)

– Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο & Λύκειο Ευόσμου (οδός Πηνείου & Κολοκοτρώνη)

– 5ου, 8ο & 20ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου (οδός 17ης Νοεμβρίου & Ολυμπιάδος)

–Κλειστό Γυμναστήριο ΔΑΚ Ευόσμου (οδός Γοργοποτάμου & Εθν. Αντιστάσεως)

– 13ο & 23ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου (οδός 25ης Μαρτίου & Πρωτομαγιάς)

– 9ο & 12ο Δημοτικά Σχολεία Ευόσμου (οδός Ζωοδόχου Πηγής & Παπαφλέσσα 18)

– 10ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου (οδός Ιθάκης & Ακρίτα 37)

– Κλειστό Γυμναστήριο και Σχολικό Συγκρότημα 11ου & 21ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου (Δημητρίου Καραολή & Χ. Τρικούπη)

– 2ο Λύκειο Ευόσμου (τέρμα οδού Πετμεζά)

-6ο Γυμνάσιο Ευόσμου (οδός Παπάγου & Θεοδώρας)

– 16ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου (οδός Πεύκων 2)

Η μετάβαση στους χώρους υποδοχής θα γίνει με λεωφορεία κατά τις ώρες 7πμ έως 9 πμ, όπως και η επιστροφή των πολιτών στις κατοικίες τους μετά τη λήξη της επιχείρησης.

Τα σημεία αφετηρίας λεωφορείων για τη μεταφορά των κατοίκων είναι τα εξής:

– Εκκλησία Τιμίου Σταυρού Διαλογής

– 5η Συνοικία

– Οδός Σκρα (Άγαλμα Παύλου Μελά)

– Οδός Ανδρέα Παπανδρέου (υπόγειο πάρκινγκ)

– 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού (οδός Μουσών)

– Οδός 25ης Μαρτίου & Μουσών (πάρκο)

– Οδός Μαβίλη (τέρμα λεωφορείων, πλησίον ΙΚΑ)

– Οδός Ξανθίππης & Καλλικράτη (Άνωθεν Περιφερειακού)

– Οδός Κολοκοτρώνη με Νυμφαίου (Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου)

– Οδός 28ης Οκτωβρίου (1ο Γυμνάσιο Ευόσμου, έναντι γηπέδου Αγροτικού Αστέρα)

– Οδός Δωδεκανήσου με Επτανήσου

Η μεταφορά με τα λεωφορεία θα είναι ΔΩΡΕΑΝ

Χρήσιμα τηλέφωνα

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψουν τις οικίες τους στο τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: 2311805300, τις ώρες 9.00’ το πρωί έως 9.00’ το βράδυ, αλλά κι από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) με την εισαγωγή της διεύθυνσής τους στον διαδραστικό χάρτη».

Επίσης, πληροφορίες για την επιχείρηση θα δίνονται τηλεφωνικά και στις ιστοσελίδες των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου.

Τα στοιχεία επικοινωνίας ανά Δήμο είναι:

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης (http://www.ampelokipi-menemeni.gr): 2310 – 729602, 729608, 724617, 724670, 724671 και 2313300912-4.

Δήμος Δέλτα (http://www.dimosdelta.gr): 2310796117.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου (http://www.kordelio-evosmos.gr): 2313 302152, 2313 302181, 2313 302135, 2313 302147, 2313 302129, 2313 302144, 2313 302175, 2313 302137, 2313 302153.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,dailythess.gr,thestival.gr)

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε πως δεν έφταιγε το όχημα για το τροχαίο που στέρησε…