Όλες οι αποκαλύψεις για την αδήλωτη offshore του Άδωνη Γεωργιάδη

Μέτοχος και διευθυντής σε κυπριακή εξωχώρια εταιρεία, την όποια μάλιστα έκρυβε από το πόθεν έσχες του, ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μετά την εμπλοκή του στο τεράστιο σκάνδαλο της Novartis, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είναι για ακόμη μια φορά έκθετος.

5ae6f8d21dc524c6738b469b

Όπως αναφέρει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Βασίλη Ανδριανόπουλου στο Documento, σύμφωνα με τον νόμο του 2010 για τις εξωχώριες εταιρείες, απαγορεύεται ρητά τέτοιου είδους επιχειρηματική δραστηριότητα από πολιτικά πρόσωπα.

Παράλληλα, επειδή ως σκοπός λειτουργίας της εταιρείας αναφέρεται η «λειτουργία βιβλιοπωλείου και άλλα», το ερώτημα εάν έχει ελεγχθεί η δραστηριότητά της προβάλλει εύλογο, από τη στιγμή που οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis έχουν καταθέσει ότι ο κ. Γεωργιάδης «ξέπλενε παράνομα χρήματα» που λάμβανε από την πολυεθνική μέσω των εκδοτικών του δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για την εταιρεία Α. Γεωργιάδης – Ν. Νικολάου Βιβλιοπωλείον Λίμιτεδ.

Έκθετος… και με τον νόμο

Σύμφωνα με τον νόμο 3849/2010 (άρθρο 6) της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, απαγορεύτηκε σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα «να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι είτε με παρένθετα πρόσωπα στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εξωχώριων εταιρειών». Η άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και πρόστιμο έως 500.000 ευρώ.

Η Α. Γεωργιάδης – Ν. Νικολάου Βιβλιοπωλείον Λίμιτεδ εγγράφεται στα μητρώα κυπριακών εταιρειών στις 18 Φεβρουαρίου 2006 και διαγράφεται στις 11 Ιανουαρίου 2016. Κι όμως σε αυτό το διάστημα ο κ. Γεωργιάδης αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα –την οποία απαγορευόταν από νόμο να ασκεί– δεν τη δήλωσε ποτέ στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλλε. Σε όλες τις δηλώσεις πόθεν έσχες του κ. Γεωργιάδη εμφανίζεται η συμμετοχή του σε πέντε εταιρείες. Στις εν λόγω δηλώσεις δεν δηλώνεται η έδρα των εταιρειών, εκτός από το τελευταίο δημοσιευμένο πόθεν έσχες του 2016 (οικονομική χρήση 2015), όπου εμφανίζονται οι ίδιες πέντε εταιρείες. Μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση δηλώνεται η έδρα των εταιρειών: όλες είναι στην Ελλάδα, γεγονός που πιστοποιεί ότι ο κ. Γεωργιάδης δεν δήλωσε πότε την κυπριακή offshore. Είναι επίσης σαφές ότι από τη στιγμή που ο νόμος του 2010 αναφέρεται σε εξωχώριες εταιρείες συμπεριλαμβάνονται αυτές της Κύπρου, άρα και του κ. Γεωργιάδη.

Σημειωτέον ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2016 για τις offshore εταιρείες –λίγους μόλις μήνες αφότου διαγράφεται η κυπριακή offshore εταιρεία του κ. Γεωργιάδη– ήταν ακόμη πιο αυστηρή, αφού προβλέπει καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδας. Να επισημανθεί πως δεν κατορθώσαμε να εντοπίσουμε καμία εμπορική δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας, ούτε ποιος είναι και τι επαγγέλλεται ο συνεργάτης του κ. Γεωργιάδη Νικόλαος Νικολάου.

«Ξέπλυμα μέσω εκδοτικών δραστηριοτήτων»


Πέρα όμως από το γεγονός πως ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται πως ήταν κάτοχος κυπριακής εταιρείας για δέκα χρόνια –παρανόμως από το 2010–, την οποία μάλιστα δεν δήλωσε στο πόθεν έσχες του, αναρωτιέται κανείς εάν έχει ελεγχθεί η δράση και λειτουργία της, καθώς ανατρέχοντας στην κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη (2 Φεβρουαρίου 2018) βλέπουμε να γίνεται λόγος για εκδοτικές δραστηριότητες του κ. Γεωργιάδη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο μάρτυρας: «Ο υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από τη Novartis εκδοτικές του δραστηριότητες, καθώς και υπηρεσίες προβολής μέσω τηλεπωλήσεων και διοργάνωσης εκδηλώσεων σχετικά με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ανάλυση της αρχαιοελληνικής γραμματείας. Με το δεδομένο ωστόσο ότι η επένδυση της τηλεπώλησης των βιβλίων ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησής του, συμπεραίνω ότι τα έσοδα από τις πιο πάνω δραστηριότητες είναι προφανώς εικονικά και συνδέονται με το ξέπλυμα παράνομων χρημάτων».

Η απάντηση του κ. Γεωργιάδη

Σε απάντησή του στο Documento ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως πρόκειται για εταιρεία που αφορούσε βιβλιοπωλείο του και η οποία, αν και δεν θυμάται πότε ακριβώς άνοιξε, «ήταν περίπου το 2004 και λειτούργησε για περίπου δύο χρόνια». Σε αντίθεση όμως με τα στοιχεία από το μητρώο των κυπριακών εταιρειών, όπου αυτή εμφανίζεται να εγγράφεται στις 18 Φεβρουαρίου του 2006 και –κυριότερα– να διαγράφεται στις 11 Ιανουαρίου 2016, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε ότι «την εταιρεία την έχω κλείσει από το 2006 και γι’ αυτό δεν τη δήλωνα στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης».

Προκειμένου να ελέγξουμε τον ισχυρισμό τον κ. Γεωργιάδη επικοινωνήσαμε με το γραφείο του εφόρου εταιρειών και επίσημου παραλήπτη της Κύπρου, από το οποίο μας διαβεβαίωσαν πως η διαγραφή της εταιρείας στην επίσημη εφημερίδα όντως ανακοινώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2016. Επικοινωνήσαμε και πάλι με τον κ. Γεωργιάδη προκειμένου να μας αποστείλει τα έγγραφα διαγραφής της εταιρείας που θα αποδείκνυαν τον ισχυρισμό του. Λίγα λεπτά αργότερα απάντησε πως «δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, ρώτησα. Είναι τόσο παλιά που δεν έχουμε κρατήσει (τα έγγραφα)».

Αν δεχτούμε ότι οι ισχυρισμοί του κ. Γεωργιάδη είναι αληθείς, αναρωτιόμαστε πώς γίνεται μια εταιρεία που –κατά τα λεγόμενά του– διαγράφεται το 2006 να ανακοινώνεται ότι διαγράφεται δέκα χρόνια μετά…

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…