«Όλα τα κωλόπαιδα ήμασταν μαζεμένα εκεί, ενάντια στην οργανωμένη βία και τον φασισμό»

Μαρτυρίες που καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο Αστυνομία και Δικαιοσύνη μεθόδευσαν αρχικώς τη σύλληψη και στη συνέχεια την παραπομπή με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, των Αλέξανδρου Τιτκώβ και Θωμά Λάλου, κατέθεσαν οι ίδιοι αλλά και οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΟΛΜΕ στην Αθήνα.

titkov

Με το χιούμορ που τον διακρίνει, αλλά και με εμφανή διάθεση ειρωνείας ο Αλέξανδρος Τιτκώβ, ανέφερε ότι «πήραμε εξ αρχής την ακραία θέση, ότι οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι». Περιγράφοντας τη στιγμή του ξυλοδαρμού του και κατόπιν της σύλληψής του από άνδρες της Αστυνομίας, ο σταντ απ κωμικός εκτίμησε ότι «δεν ήθελαν απλώς να ξεδώσουν οι αστυνομικοί. Είχαν ξεκάθαρη εντολή. Τους είδαμε να κλείνουν τον δρόμο για να δημιουργήσουν πεδίο δράσης. Δεν μου ζήτησαν τίποτα. Άρχισαν να με βρίζουν και να με ξυλοκοπούν». Συνεχίζοντας, ο Αλέξανδρος Τιτκώβ σημείωσε σκωπτικά: «όλα τα κωλόπαιδα ήμασταν μαζεμένα εκει, πρόσφυγες, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλληλέγγυοι, ενάντια στην οργανωμένη βία και τον φασισμό. Ήθελαν να ποινικοποιήσουν τη διαδήλωση. Το έκαναν στην πράξη. Θέλουν να καθίσεις στο σπίτι και να βλέπεις με τις πυτζάμες τον κόσμο να καταστρέφεται».

Αναφερόμενος στον πρωτοφανή όρο απαγόρευσης εισόδου στην περιοχή των Εξαρχείων που επεβλήθη στον ίδιο και στον δεύτερο συλληφθέντα Θωμά Λάλο, ο Τιτκώβ είπε, πάντοτε με την ίδια σκωπτική διάθεση: «εγώ νόμιζα ότι τα Εξάρχεια καθάρισαν. Γιατί δεν μπορούμε να πάμε εκεί; Πάλι καλά τελειώνω τη σχολή μου και δεν χρειάζεται να πάω παράνομα για να πάρω τα βιβλία μου. Μας απαγόρευσαν και την έξοδο από τη χώρα και δεν μπορούμε να πάμε και στο Πακιστάν που μας λένε. Συγγνώμη από τους φασίστες, θα καθίσουμε εδώ».

Στα όσα συνέβησαν στην πλατεία Βικτωρία εστίασε κατά τη δική του τοποθέτηση ο μουσικός Θωμάς Λάλος. Ο ίδιος εξήγησε ότι «η διαμαρτυρία ήταν ειρηνική» και συμπλήρωσε «η Αστυνομία είχε δύο κλούβες καθετα στην 3ης Σεπτεμβρίου. Αυτές χώριζαν εμάς από τους 40 – 50 φασίστες. Κάποια στιγμή η Αστυνομία μας είπε να φύγουμε. Ξαφνικά με τις δύο κλούβες έκλεισαν την οδό Χέυδεν, με αποτέλεσμα οι φασίστες να βρεθούν στην πλατεία Βικτωρίας. Οι υπόλοιποι παραμέναμε στη Χέυδεν. Αποχωρήσαμε οργανωμένα και περιφρουρημένα προς την οδό Πατησίων. Εμφανίστηκε τότε τρέχοντας διμοιρία των ΜΑΤ και επι τόπου διμοιρία της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Ακούγαμε από τους ασυρμάτους να φωνάζουν “σκίστε τους, φάτε τους, διαλύστε τους”. Μαρσάρανε και χτυπούσαν τα κλομπ στα πόδια τους. Στήθηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να προστατευτούν όσοι είχαν μείνει στο σημείο. Τότε επιτέθηκε η ομάδα ΔΡΑΣΗ, και διαλυθήκαμε. Μεταφερθήκαμε με χειροπέδες στη συμβολή Κοδριγκτώνος και Πατησίων».

«Αυτό που είδαμε είναι βασανιστήριο»

Κόλαφος εναντίον της Δικαιοσύνης υπήρξε η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο νεαρών, Αντωνία Λεγάκη. Όπως είπε «η Ελλάδα, εκτός της Δικαιοσύνης και του εισαγγελέα, είδε τι έγινε. Προς λύπη όσων στοχοποίησαν την Ελευθερία Κουμάντου, υπάρχουν και άλλα βίντεο που πιστοποιούν αυτό το οποίο είδε όλη η Ελλάδα. Τι δηλαδή; Ότι δύο παιδιά, τα οποία βρίσκονταν στην περιφρούρηση, κυνηγήθηκαν ανελέητα από δυνάμεις της Αστυνομίας, οι άνδρες των οποίων δεν έφεραν διακριτικά χωρίς διακριτικά, είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και εκτελούσαν άνωθεν εντολές.

Η Αντωνία Λεγάκη έκανε λόγο για δράση της Αστυνομίας εν είδει συμμορίας και υπογράμμισε ότι επτά άνθρωποι στρίμωξαν και άρχισαν να πατούν έναν άοπλο, με αποτέλεσμα να απειλείται ως και η ζωή του. Η κα Λεγάκη έκανε σαφώς λόγο για «κρατικούς υπαλλήλους που δρουν σαν συμμορίες» και πρόσθεσε ότι «ο Θωμάς έβαλε το σώμα του, για να μη σκοτώσουν τον Αλέξανδρο».

Συνεχίζοντας η κα Λεγάκη πρόσθεσε: «αυτό που είδαμε λέγεται βασανιστήριο και τιμωρείται ως κακούργημα με κάθειρξη εως 10 έτη. Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγγελέας όφειλε και οφείλει να ασκήσει αυτεπάγγελτη δίωξη για κακούργημα στους αστυνομικούς που διέπραξαν τα βασανιστήρια. Το υλικό αυτό έχει προσκομιστεί στην ανάκριση. Η Δικαιοσύνη βέβαια έκλεισε τα μάτια της. Είναι όμως τυφλή αλλά όχι κουφή. Άκουσε και αποφάσισε και εκτέλεσε την κυβερνητική εντολή. Όπως ακριβώς η Αστυνομία άκουσε την εντολή να πατήσει τους διαδηλωτές».

Η συνήγορος των συλληφθέντων εξήγησε περαιτέρω ότι ο περιοριστικός όρος του αποκλεισμού από τις διαδηλώσεις είναι απολύτως παράνομος. «Καμία διάταξη ανακριτή δεν μπορεί να καταργήσει το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση» εξήγησε και συμπλήρωσε: «ο περιορισμός στη μετακίνηση είναι επίσης παράνομος. Μόνο έπειτα από αμετάκλητη απόφαση μπορεί να γίνει. Η Δικαιοσύνη αντί να εγγυηθεί τα δικαιώματα των παιδιών, εγγυάται την παραβίαση του Συντάγματος και την υλοποίηση των βουλών της κυβέρνησης».

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο δεύτερος εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Δημήτρης Ματζούκας, καταγγέλλοντας επιπλέον ότι «το κατηγορητήριο είναι στημένο, αλλά δεν μας επετράπη να δούμε τον εισαγγελέα και να εκθέσουμε τους ισχυρισμούς μας». Ο κ. Ματζούκας πρόσθεσε ότι η εισαγγελέας μελέτησε τον φάκελο χωρίς να δεχθεί τους κατηγορούμενους και τους παρέπεμψε στον ανακριτή. «Από τη φύση των περιοριστικών όρων, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για στοχευμένη απόφαση. Εδώ μιλάμε για απαγόρευση μετάβασης σε περιοχή που δεν έχει καμία σχέση με τον τόπο “εγκληματος”. Είναι σαφές ότι ποινικοποιούν μια ολόκληρη περιοχή. Δεν γίνεται καν προσπάθεια να εξηγηθεί με ποιον τρόπο συνδέεται η περιοχή με τα “εγκληματα”. Ο όρος απαγόρευσης συμμετοχής σε συγκεντρώσεις, δεν προβλέπεται πουθενά. Είναι αντισυνταγματικός. Θα κινηθούμε ενάντια στους περιοριστικούς όρους. Γινόμαστε μάρτυρες στοχευμένης και μεθοδευμένης επίθεσης απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αντιδρασης. Στήνονται αστυνομικές σκευωρίες. Το φαινόμενο είναι παλιό, αλλά είναι πρωτοφανής η έκτασή του το τελευταία διάστημα» πρόσθεσε.

Παραπομπή για κακούργημα χωρίς στοιχεία

Ερωτηματικά τέλος προκαλεί η καταγγελία του κ. Ματζούκα σύμφωνα με τον οποία ο τρίτος συλληφθέντας ο οποίος έχει μεγαλώσει στην Αργεντινή και ήρθε πέρυσι για να ζήσει και εργαστεί στην Ελλάδα, κατηγορείται για κακούργημα ενώ κάτι τέτοιο δεν στοιχειοθετείται. Συγκεκριμένα ανέφερε ο Δημήτρης Ματζούκας ότι ο 27χρονος κατηγορούμενος αποχωρώντας από τη συγκέντρωση, δέχθηκε επίθεση από μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ και συνελήφθη. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, δεν έφερε οποιοδήποτε αντικείμενο πάνω του, παρά μόνο ένα τετράδιο, ενώ αστυνομικός ισχυρίζεται ότι τον εντόπισε σε πλήθος 100 ατόμων, κάποιοι εκ των οποίων πετούσαν πέτρες. «Αυτή η ψευδής μαρτυρία είναι το μοναδικό στοιχείο σε βάρος του. Το μοναδικό στοιχείο το οποίο τον επιβαρύνει είναι ότι βρέθηκε σε ένα σύνολο ατόμων, κάποια εκ των οποίων πετούσαν πέτρες. Βρίσκεται όμως να κατηγορείται για κακούργημα (έκρηξη) χωρίς αυτό να στοιχειοθετείται από πουθενά. Στην περίπτωση του τρίτου συλληφθέντα, δεν υπάρχει έστω αναφορά σε κάποιο μπουκάλι που μπορεί να έφερε. Το κατηγορητήριο είναι στημένο, αλλά δεν μας επετράπη να δούμε τον εισαγγελέα και να εκθέσουμε τους ισχυρισμούς μας» εξήγησε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 29 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πλατεία Πρωτομαγιάς στην οποία θα συμμετέχουν διάφοροι καλλιτέχνες, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν στο ταμείο της ομάδας νομικής βοήθειας η οποία συνδράμει τους συλληφθέντες.

Πηγή: documentonews.gr

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Ektakti Epikairotita 0

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…