Όλα όσα θα δούμε στις αίθουσες: Η πρόκληση του Βερχόφεν και το δέος της Κάμπιον

Δύο άξιες πρεμιέρες που θα κονταροχτυπηθούν στα ταμεία είναι το αιρετικό και σκανδαλιστικό «Benedetta» του Πολ Βερχόφεν και το δραματικό νεογουέστερν της Τζέιμς Κάμπιον «Η εξουσία του σκύλου».

bendetta

Μπενεντέτα (Benedetta) (***)

Ερωτικό θρίλερ διεθνούς συμπαραγωγής 2021 (131)

Σκηνοθεσία: Πολ Βερχόφεν Πρωταγωνιστούν: Βιρζινί Εφιρά, Δάφνη Πατακιά, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Λαμπέρ Γουίλσον.

Δυο μοναχές σε γυναικείο μοναστήρι της Τοσκάνης, στα τέλη του 17ου αιώνα προσπαθούν να βρουν τη θεία χάρη – και εύνοια- στις ερωτικές περιπτύξεις τους.
Το φιλμ θα αδικηθεί αν το διαβάσει κάποιος μονοδιάστατα ως ένα «λεσβιακό» θρίλερ με γαργαλιστικές σκηνές. Η πραγματική ιστορία της Μπενεντέτα Καρλίνι που λατρεύει το Χριστό και αφιερώνει τη ζωή της στο να τον υπηρετεί με κάθε τρόπο (μεταφέροντας ταυτόχρονα τις εντολές του στις υπόλοιπες «Νύφες» του) είναι μια ειρωνική φωνή πάνω στους μηχανισμούς της εκκλησίας, τις εξουσιαστικές δομές της και την εκμετάλλευση της πίστης των θεοσεβούμενων χωρικών. Κάποιοι θα μιλήσουν εσφαλμένα για μια νέτα σκέτα καταγγελία εκ μέρους του Βερχόφεν που έχει ανάγει την προβοκάτσια σε επιστήμη, χτίζοντας μέρος της φήμης του σε μια σειρά από φιλμ που άφησαν έντονο το αποτύπωμα τους στην εποχή που πρωτοπαίχτηκαν. Όπως κάποτε ο 83χρονος πλέον σκηνοθέτης έβαλε ένα σταυροπόδι («Βασικό ένστικτο») ή ένα στριπτίζ («Showgirls») στη μυθολογία του σύγχρονου ερωτικού σινεμά, με τον ίδιο τρόπο τολμά να τεστάρει της αντοχές του θρησκόληπτου σινεφίλ με μια σειρά από δοκιμασίες που συνδέουν το camp με το σκανδαλιστικό θέαμα και την αλά Μόντι Πάιθονς χριστιανική σάτιρα με το σπλάτερ. Θα ήμουν ψεύτης αν ισχυριζόμουν ότι δεν διασκέδασα με τα σπαρταριστά ευφυολογήματα του σεναρίου (διασκευή του βιβλίου της ιστορικού Τζούντιθ Μπράουν «Immodest Acts» πάνω στην αληθινή ιστορία της Μπενεντέτα) πάνω στη σύγκρουση της θρησκευτικής πίστης και του βασικού ερωτικού ενστίκτου καθώς και με τη φρεσκάδα που ο σκηνοθέτης καταδεικνύει τη διαφθορά και την υποκρισία στους κύκλους της θρησκευτικής εξουσίας.

Η Εξουσία του Σκύλου (The Power of the Dog) (***1/2)

Γουέστερν διεθνούς συμπαραγωγής 2021 (121)

Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον

Πρωταγωνιστούν: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κρίστεν Ντανστ, Τζέσε Πλίμονς, Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, Τομασίν ΜακΚένζι

Στην Μοντάνα του 1925 η σχέση των αδελφών Μπέρμπανκ δοκιμάζεται όταν ο εσωστρεφής και άβουλος Τζορτζ φέρνει στο πλούσιο οικογενειακό ράντσο τη νέα του γυναίκα προκαλώντας την οργή του δυναμικού αδελφού του Φιλ.

Τεράστιες εκτάσεις που υπογραμμίζουν το νόμο της σιωπής και της ασκητικής ζωής. Ψυχές καταδικασμένες στη μοναξιά και το μαρασμό. Μουντές και μονότονες καταστάσεις μιας καθημερινότητας χωρίς εκπλήξεις. Η Τζέιν Κάμπιον με σύμμαχο το γραμμένο στα 60ς βιβλίο του Τόμας Σάβατζ δεν ξαναδιαβάζει απλώς τη μυθολογία της Άγριας Δύσης αλλά βουτάει βαθιά στο σκοτεινό υποσυνείδητο της και προσφέρει υπέροχες σκηνές μυσταγωγίας που προκαλούν δέος. Οδυνηρό, λυρικό, μελαγχολικό αλλά ταυτόχρονα λυτρωτικό κάθε φορά που δίνεται η απάντηση σε κάποιο από τα επτασφράγιστα μυστικά του, το δραματικό γουέστερν της Κάμπιον με θέμα την δύναμη που καλείται να βρει ένας παρείσακτος στο μάτσο κόσμο της Άγριας Δύσης προκειμένου να βγει ζωντανός, είναι ένα από τα μεγάλα φιλμ της χρονιάς που θα μας απασχολήσουν οπωσδήποτε στα επόμενα Όσκαρ. Εκτός της σχεδόν βέβαιης παρουσίας της νεοζηλανδής σκηνοθέτριας στην πεντάδα των σκηνοθετών σημειώστε και την εμφάνιση του Κάμπερμπατς στη λίστα με τους κορυφαίους ερμηνευτές. Η ερμηνεία του είναι απλώς υποδειγματική.

Οι άγιοι της Μαφίας (The Many Saints of Newark) (**)

Γκανγκστερική αμερικανικής παραγωγής 2021 (120)

Σκηνοθεσία: Αλαν Τέιλορ Πρωταγωνιστούν: Αλεσάντρο Νιβόλα, Λέσλι Οντομ Τζ., Κόρεϊ Στολ, Μάικλ Γκαντολφίνι

Ο νεαρός Τόνι Σοπράνο μεγαλώνει σε μία κακόφημη συνοικία του Νιου Τζέρσεϊ στα 60ς έχοντας ως πρότυπο τον κακοποιό θείο του.
Πειστικό αλλά όχι και εμπνευσμένο πρίκουελ γύρω από τη ζωή και τα αιματοβαμμένα έργα του Τόνι Σοπράνο. Το ρόλο του βασιλιά της μυθικής σειράς υποδύεται ο Μάικλ Γκαντολφίνι, γιος του μακαρίτη Τζέιμς Γκαντολφίνι ο οποίος είχε μεγαλουργήσει ως μεσήλικας Τόνι Σοπράνο που ήρθε αναπάντεχα face to face με την κατάθλιψη. Δυνατή η αναβίωση της εποχής αλλά και του κλίματος της τηλεοπτικής σειράς, καθώς ο δημιουργός του φιλόδοξου φιλμ Άλαν Τέιλορ, είχε σκηνοθετήσει αρκετά επεισόδια των «Sopranos».

Βαβέλ: Από τη σιωπή στην έκρηξη (**1/2)

Ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής 2020 (73)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Μελέτης Μοίρας Μοντάζ: Μιχάλης Καλλίγερης

Η ιστορία του δημοφιλούς περιοδικού κόμιξ «Βαβέλ» που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο 1981 και έβαλε τίτλους τέλους 27 χρόνια αργότερα.
Θρυλικοί σκιτσογράφοι, κείμενα μεγάλης πνοής που «άνοιξαν τα μάτια σε ένα τυφλό κοινό», αιρετικές πένες, βιτριολικό χιούμορ. Οι ίδιοι οι δημιουργοί του περιοδικού που άφησε εποχή στις ελληνικές εκδόσεις μιλούν στην κάμερα του Μοίρα για τον αντίκτυπο που είχε η «Βαβέλ» στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της μεταπολίτευσης, για τις δικές τους «οικογενειακές» σχέσεις αλλά και το κληροδότημα στις επόμενες γενιές.

(

 

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…