Newsroom

Newsroom

Όλα όσα θα δούμε αυτή την εβδομάδα: Θέατρο, σινεμά, συναυλίες και εκθέσεις

Η ομάδα του Docville σταχυολογεί και προτείνει για την εβδομάδα από 23 μέχρι 28 Οκτωβρίου.

ατζεντα ντοκβιλ Αντίγραφο

Γιορτή του Σινεμά με ενιαίο εισιτήριο 2 ευρώ

Η Ελλάδα μετατρέπεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε μια μεγάλη κινηματογραφική αίθουσα και υποδέχεται τη Γιορτή του Σινεμά. Για μία μόνο ημέρα όλες οι ταινίες σε όλες τις αίθουσες σε όλη την Ελλάδα θα έχουν ενιαίο εισιτήριο €2. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξετε την ταινία που θέλετε να δείτε, να πάρετε ποπκόρν ή νάτσος και να βυθιστείτε στη μαγεία του κινηματογράφου. Κάποιες ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα εκείνη την Πέμπτη είναι το «The killer» του Ντέιβιντ Φίντσερ, το «Ενα καινούργιο αύριο» του Νάνι Μορέτι, o «Αντίπαλος» του Μιλάντ Αλαμί, οι «Πέντε νύχτες στου Φρέντι» της Εμα Τάμι κ.ά.

INFO
26/10 σε όλα τα σινεμά της χώρας

V 16 PL 20 EPICA 1 AZP 4450 scaled

Μια βραδιά συμφωνικού μέταλ με τους Epica

Δεκαπέντε μήνες μετά την εμφάνισή τους στο Release Athens 2022 οι Ολλανδοί Epica, ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του συμφωνικού μέταλ, επιστρέφουν στην Ελλάδα για μία συναυλία. Το συγκρότημα, που φέτος γιορτάζει 20 χρόνια σπουδαίας πορείας, ξεκινάει από την Αθήνα το τελευταίο σκέλος της περιοδείας για το άλμπουμ «Ωmega». Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στο Floyd η θεϊκή φωνή της Σιμόν Σάιμονς θα συναντήσει τα γρυλίσματα του ηγέτη της μπάντας Μαρκ Γιάνσεν σε ένα μεγαλοπρεπές σόου, για το οποίο γίνεται πολύς λόγος στα φόρουμ των οπαδών τους.

INFO
Πειραιώς 117, 21.00

V 16 PL 10 Joan Fontcuberta Pilar Rosado

Το φάντασμα του λαού

Ενα μέλος της φυλής αυτοχθόνων Xakriabá στη Βραζιλία κρατά μια φωτογραφική μηχανή και την προτάσσει ως βέλος, ενώ ένα ζευγάρι φωτογραφίζεται στην παραλία της Κοπακαμπάνα φορώντας στολές αστροναυτών. Παραμορφωμένα πορτρέτα πολιτικών ηγετών και άδεια κοινοβουλευτικά έδρανα συνυπάρχουν με φωτογραφίες από οικογένειες Ρομά. Γκροτέσκες φωτογραφίες από το αδυσώπητο κυνήγι για τον πλούτο «συνομιλούν» με ιστορικές φωτογραφίες από τα οδοφράγματα του Μάη του ’68 στο Παρίσι, σκηνές διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις. Ολα τα παραπάνω αποτελούν κάποιες από τις φωτογραφικές ιστορίες που αποτυπώνονται στην κεντρική έκθεση της Thessaloniki PhotoBiennale 2023 του MOMus με τίτλο «Το φάντασμα του λαού», υπό την επιμέλεια του ιστορικού της τέχνης και θεωρητικού της φωτογραφίας Τζούλιαν Στάλαμπρας και τη συμμετοχή 25 φωτογράφων και καλλιτεχνών.

INFO
MOMus – Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

V 16 PL 13 POP scaled

ΠΟΠ – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

Στην πρωτότυπη παράσταση του Θανάση Κριτσάκη έξι ηθοποιοί συναντιούνται σε ένα θεατρικό χώρο για να παρουσιάσουν κομμάτια της «ελληνικότητας» όπως τα γνωρίζουμε μέσα από την «καφενειακή λογική». Αντλώντας σκηνικό υλικό από έξι υπαρκτά πρόσωπα της εργατικής τάξης, οι ηθοποιοί θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για να γλεντήσουν, να καταγγείλουν, να συγκρουστούν πολιτικά, να εκτονώσουν τη βία τους, να αναπαραγάγουν τα αφηγήματα της αστικής δημοκρατίας που θέλουν τον Ελληνα ιστορικά και πολιτισμικά «ιδιαίτερο». Βασισμένη σε συνεντεύξεις, η παράσταση περνά στην καθαρή μυθοπλασία και στον σουρεαλισμό για να επιστρέψει στην πρόσληψη της πραγματικότητας.

ΙΝFO
Από 26/10, Απαράμιλλον, Παράσχου 87, Γκύζη

V 16 PL 14 maria nafpliotou scaled

«Φιλουμένα Μαρτουράνο»

Οι φτωχογειτονιές της Νάπολης ζωντανεύουν ξανά στο Θέατρο Δημήτρης Χορν, εκεί όπου ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί δύο σπουδαίους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου, τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Μελέτη Ηλία, στη γλυκόπικρη κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίπο «Φιλουμένα Μαρτουράνο». Τα στερεότυπα της πατριαρχίας κλονίζονται με όχημα τη σπουδαία γλώσσα του Εντουάρντο Ντε Φιλίπο στην τρυφερή αυτή ιστορία αγάπης, πίστης και συγχώρεσης. Το έργο γνώρισε τεράστια κινηματογραφική επιτυχία στη μεγάλη οθόνη ως «Γάμος αλά ιταλικά» με τη Σοφία Λόρεν και τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και ταυτόχρονα καθιερώθηκε ως κλασικό θεατρικό έργο.

ΙΝFO
Από 19/10, Θέατρο Δημήτρης Χορν, Αμερικής 10

ocean scaled

Εκρηξη post ήχων και συναισθημάτων

Mια σύμπραξη που έρχεται για να εκπληρώσει κάθε προσδοκία τους θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι του post ήχου. Η γερμανική κολεκτίβα των The Ocean μοιράζεται τη σκηνή με τους πρωτοπόρους του post rock, This Will Destroy You σε μία κοινή περιοδεία που κάνει στάση και στην Ελλάδα, στο Fuzz Live Music Club το Σάββατο 28 Οκτωβρίου. Δεν υπάρχει headliner ούτε support αφού τα δύο συγκροτήματα παίζουν πλήρη set δημιουργώντας μοναδικές στιγμές ευδαιμονίας και ηχητικού πειραματισμού.

INFO
Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος

Βόρεια Μακεδονία: Θρίαμβος της δεξιάς, καταποντίστηκε το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

AP24129763068905 1

Βόρεια Μακεδονία: Θρίαμβος της δεξιάς, καταποντίστηκε το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Το απερχόμενο SDSM λαμβάνει ποσοστό μόλις 15% και εξασφαλίζει 19 έδρες - Ποσοστό 43% για…

Άμστερνταμ: Άγρια καταστολή και δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών υπέρ των Παλαιστινίων (video)

AP24128317998480

Άμστερνταμ: Άγρια καταστολή και δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών υπέρ των Παλαιστινίων (video)

Εκατοντάδες υποστηρικτές των φοιτητών φώναζαν συνθήματα όπως «Ντροπή σας», «Ελεύθερη Παλαιστίνη», «Μποϊκοτάζ στο Ισραήλ», «Σταματήστε…

To Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα τη Ράφα, ο Μπάιντεν απειλεί να κόψει τις παραδόσεις όπλων

AP24128841696122

To Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα τη Ράφα, ο Μπάιντεν απειλεί να κόψει τις παραδόσεις όπλων

Παράταση στις έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός