Newsroom

Newsroom

Όλα όσα ειπώθηκαν στην Κ.Ε. για το νέο ΣΥΡΙΖΑ

Με τοποθετήσεις στελεχών συνεχίστηκαν την Κυριακή οι εργασίες της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώνονται με την εκλογή νέου…

tsipras 477 1

Με τοποθετήσεις στελεχών συνεχίστηκαν την Κυριακή οι εργασίες της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώνονται με την εκλογή νέου γραμματέα και τη συμπλήρωση των κενών στην Πολιτική Γραμματεία μετά τη διάσπαση του κόμματος.

Ο Παναγιώτης Ρήγας (ο οποίος αναμένεται να είναι ο νέος γραμματέας του οργάνου), κλείνοντας τη διαδικασία των τοποθετήσεων, τόνισε πως μετά τη νίκη των εκλογών έχουμε βαρύ φορτίο ως κόμμα απέναντι στους εαυτούς μας και την κοινωνία. Συμπλήρωσε ότι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και το κόμμα, είναι δύσκολη αλλά όμορφη, στην κατεύθυνση ώστε το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της αριστεράς να είναι ηγεμονική στη χώρα.

«Πρέπει να καταφέρουμε να δώσουμε το στίγμα μας ως κόμμα και ως αριστερά των επόμενων χρόνων», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ρήγας και επισήμανε ότι ο αριθμός των μελών πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, γιατί με τα σημερινά μεγέθη δεν υπάρχει αντιστοίχηση με την κοινωνία και πως η αγωνία για το εάν θα αλλοιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι δεν δείχνει ηγεμονία ούτε πίστη στις ιδεές μας. Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στα αμέσως επόμενα βήματα που είναι η έναρξη της καμπάνιας για την οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδρυση Οργανώσεων Μελών σε κάθε δήμο, ίδρυση οργανώσεων μελών σε εργασιακούς χώρους και ανασυγκρότηση της Νεολαίας.

Ακολούθησε η παρουσίαση του σχεδίου απόφασης της Κ.Ε. από τον Γιάννη Μπουρνού.

Την ανάγκη διεύρυνσης των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη να μην κρατικοποιηθεί το κόμμα επισήμανε η Πολιτική Γραμματεία στην εισήγησή της στην Κεντρική Επιτροπή.

Την αποχώρησή του από την Κ.Ε. ανακοίνωσε το Σάββατο ο Στάθης Παναγούλης, ο οποίος δηλώνει ότι στηρίζει την κυβέρνηση, ωστόσο, διαμαρτύρεται για τη θέση που κατείχε στα ψηφοδέλτια στις πρόσφατες εκλογές. Από την πλευρά του, το μήνυμα ότι η παραλειτουργία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ «έληξε και μάλιστα με άδοξο τρόπο» έστειλε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη θέση ότι «επειδή είμαστε κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθούμε με το κόμμα» επανέλαβε ο Γιάννης Δραγασάκης. Πρόσθεσε ότι «αυτό πρακτικά σημαίνει πολλά πράγματα ακόμα και το εξής: Αν κρίνουμε ότι κάποιος δεν πρέπει αύριο να υπηρετεί την κυβέρνηση από θέση υπουργού, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε να υπηρετήσουμε από άλλη θέση. Δεν είμαστε δηλαδή μόνιμοι όσοι συμμετέχουμε σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα».

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να τεθεί ψηλά ο πήχης ως προς το «τι κόμμα θέλουμε» και ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θέλουμε ένα κόμμα αγωνιστικό και ετοιμοπόλεμο». Συνέχισε, αναφέροντας ότι «αυτό που ζήσαμε το 7μηνο, υπάρχουν απόψεις που θεωρούν ότι ανήκει στην Ιστορία, μπορεί όμως να ανήκει και στο μέλλον, μπορεί στο μέλλον να βρεθούμε στην ανάγκη να συγκρουστούμε, διεκδικώντας τα δίκια του λαού μας. Άρα, κόμμα ετοιμοπόλεμο, με κοινές αρχές». Σε αυτό το σημείο είπε ότι «οι τάσεις είναι ένα πρόβλημα» και ότι «δεν θα ήταν τόσο πρόβλημα» αν δεν συνιστούσαν παραβιάσεις των κοινών αρχών. Συμπλήρωσε ότι το κόμμα μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αυτό που υπόσχεται στην κοινωνία, την εσωτερική του δημοκρατία και ισονομία.

Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι αν το κόμμα κρατικοποιηθεί και χάσει την ικανότητα αυτόνομης σκέψης και δράσης του, θα συμβούν δύο τινά: Δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει το κυβερνητικό έργο και ό,τι πρόβλημα έχει η κυβέρνηση θα έχει και το κόμμα. Τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν προοπτικές ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του ή με συμμαχίες να ηγεμονεύσεις πολλά χρόνια, προσθέτοντας ότι όμως πρέπει να έχουμε σχέδιο και για το τι θα γίνει όταν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερά, είναι να μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είτε ως κυβέρνηση είτε ως κόμμα, μέσω των κινημάτων και των δράσεων. Επισήμανε ότι αυτό που ονομάζεται κόμμα της αριστεράς του 21ου αι. δεν είναι κάτι δεδομένο, δεν είναι ένα διαμορφωμένο πρότυπο, «είναι μια φιλοδοξία που καλούμαστε να υπηρετήσουμε». Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στη διεθνή διάσταση, λέγοντας ότι «μας κοιτάζει όλος ο κόσμος», οι επιτυχίες και οι αποτυχίες μας επηρεάζουν ευρύτερα τις εξελίξεις της αριστεράς στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο  Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι «πρέπει να πάμε συντεταγμένα αλλά με αυτοποποίθηση χωρίς πολιτικούς αυτισμούς σε αυτή την πορεία για το συνέδριο». «Να φιλτράρουμε», είπε, «όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν αλλά να μην υποκύψουμε στη λογική του φόβου ότι θα αλλοιωθούμε από μια τέτοια συνύπαρξη με αυτούς που θέλουν να δώσουν το ‘παρών’ στο εγχείρημα». Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε την αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με τις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν, έναντι ενός κλειστού κόμματος που θα κινδυνεύει από τη λογική του ελιτισμού, όπως είπε. Επισήμανε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηλαφήσει το πώς αντιλαμβάνεται η κοινωνία τα πράγματα, δεν θα μπορέσει να είναι ένα κόμμα που να πρακολουθεί τους ρυθμούς της, δεν θα μπορέσει να την εμπνεύσει, να την καταστήσει ελεγκτή της εξουσίας και να συστρατευτεί με τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή και είναι βαρύτατη η ιστορική ευθύνη όλων των συντελεστών αυτής της προσπάθειας», είπε και τόνισε ότι εάν αυτή δεν έχει συνεχώς ποιοτικά χαρακτηριστικά διατρέχει τον κίνδυνο να εκφυλιστεί και πως το δέλεαρ της εξουσίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτής της προσπάθειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της εργασίας, των λαϊκών τάξεων, των άνεργων, των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είπε ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι αυτό διαπιστώνεται και εκλογικά αλλά κυρίως μέσα από τον δημόσιο λόγο του κόμματος. Τόνισε ότι ένα κόμμα πλειοψηφικό πρέπει να μιλά με όρους εθνικού συμφέροντος και να έχει πολιτικές που βοηθάνε τα στρώματα που θέλει να αντιπροσωπεύει. Επισήμανε, ότι η αποχή δεν πρέπει να υποτιμάται και πως για να επανενταχθεί ο κόσμος, πρέπει να του δοθεί το παράδειγμα ότι η συμμετοχή βγάζει αποτέλεσμα και βελτιώνει το επίπεδο ζωής. Τόνισε ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η δημοκρατία μέσα στο κόμμα, κάτι που έχει μια εύκολη και μια δύσκολη διάσταση. Η εύκολη είναι η τήρηση του καταστατικού και η δύσκολη σχετίζεται με το ότι αντιμετωπίζουμε την κρίση του κομματικού φαινομένου, δηλαδή ότι ο κόσμος δεν βρίσκει ενδιαφέρον στην πολιτική συμμετοχή. Είπε, τέλος, ότι το συνέδριο έχει δύο διακυβεύματα, το πολιτικό σχέδιο απεγκλωβισμού και το στρατηγικό σχέδιο που προβλέπει τον μετασχηματισμό της Ευρώπης.

Στην αναγκαιότητα να στηριχθεί η κυβέρνηση κυρίως στα δύσκολα και τα επώδυνα, αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπαλάφας. Είπε, μεταξύ άλλων, πως σε ό,τι αφορά στην είσοδο νεών μελών το κόμμα θυμίζει «λαιμό μπουκαλιού» και πως πρέπει να υπάρξει προσέγγιση των απομακρυνθέντων από το κόμμα, αλλά κυρίως του λαϊκού κόσμου που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες φορές. Μίλησε για παθογένειες στο κόμμα, αναφερόμενος και στις τάσεις, προσθέτοντας ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι σωστής λειτουργίας τους.

Για τον τρόπο δουλειάς των οργανώσων μίλησε ο Αριστείδης Μπαλτάς, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, «χαρτογράφηση» της γειτονιάς, δηλαδή π.χ. πόσες και ποιες δομές υγείας υπάρχουν, τι δημόσιες υπηρεσίες κτλ, ώστε να καταγράφονται τα προβλήματα και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι το κόμμα πρέπει να κατανοεί και να υπηρετεί την κοινωνία και μετά να ενημερώνεται η κυβέρνηση.

Στη χθεσινή ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Φεβρουαρίου και τόνισε πως πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο οι προεκλογικές δεσμεύσεις με προτεραιότητα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Σημείωσε ότι η πραγματοποίηση ενός ανοιχτού συνεδρίου με την εγγραφή νέων μελών έχει ως στόχο, το κόμμα της Αριστεράς να μην μετατραπεί σε έναν, κλειστό γραφειοκρατικό οργανισμό αναπαραγωγής των στελεχών του.

Χωρίς να κατονομάσει πρώην συντρόφους του, πρόσθεσε ότι η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών -είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του «λίγοι και καλοί»- τελείωσε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κ.Ε. ανέπτυξε του πρώτους κυβερνητικούς στόχους προκειμένου στο τέλος της τετραετίας να έχουν τεθεί η προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα, ενώ έθεσε τις βασικές αξίες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε την ανάγκη «να ανοίξουν οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά μας και συμφωνούν προγραμματικά και πολιτικά με τις θέσεις μας».

Αναφέρθηκε στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από τα «κόκκινα δάνεια», στην προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Μίλησε για ακόμη μία φορά για την απομείωση του χρέους και μίλησε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015.

Πηγή: efsyn.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…