«Όλα για τα λεφτά»

Τα πλάνα για νέο Μουντιάλ και ο νέος «εμφύλιος» του ποδοσφαίρου έχουν κοινό παρονομαστή, ο οποίος δεν λογαριάζει εκείνους που αφορά πραγματικά το παιχνίδι.

wcjwlqwrtx 1528885618

O oραματιστής πρώην προπονητής της Άρσεναλ και νυν επικεφαλής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ανάπτυξης της FIFA, εξήγησε αρχικά στην εφημερίδα L’ Equipe κι έπειτα σε διαδικτυακή συζήτηση με δημοσιογράφους το πλάνο που έχει διχάσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, αντί για τέσσερα που γίνεται τώρα, πρότεινε ο Αλσατός ως κεντρική ιδέα, η οποία «αγκαλιάστηκε» από τη FIFA και ήταν αρκετή για να σημάνει… πόλεμο.

Το πλάνο του Βενγκέρ

Από τη μία, οι υποστηρικτές, μεταξύ των οποίων κάποιες ομοσπονδίες χωρών και ένα γκρουπ προσωπικοτήτων του ποδοσφαίρου, το οποίο βοήθησε στη σύλληψη της ιδέας. Από την άλλη η UEFA, η CONMEBOL της Νότιας Αμερικής, οι σύλλογοι, οι ευρωπαϊκές λίγκες, οπαδικά γκρουπ και σύνδεσμοι παικτών. Αλήθεια, αυτούς τους ρώτησε κανείς; Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, επισήμως δεν έχει υπάρξει επικοινωνία με τη FΙFPRO, τον παγκόσμιο σύνδεσμό ποδοσφαιριστών, ο οποίος ετοιμάζει τη δική του έρευνα και πήρε ξεκάθαρη θέση. Χωρά στο ήδη βεβαρυμμένο πρόγραμμα των ποδοσφαιριστών, ένα Μουντιάλ κάθε δυο χρόνια;

Η αλήθεια είναι πως το πλάνο που προτείνει ο Βενγκέρ δεν υποστηρίζει απλώς ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ανά διετία, αλλά μια συνολική προσαρμογή: Απαλλαγή από διεθνή φιλικά και διοργανώσεις τύπου Nations League και διεθνείς υποχρεώσεις μόνο τον Οκτώβριο, για προκριματικά, ή τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο, να σπάνε δηλαδή σε δύο «παράθυρα». Και το καλοκαίρι, οι μεγάλες διοργανώσεις. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι, σε συνδυασμό με το Euro, οι ποδοσφαιριστές θα έχουν ένα μεγάλο διεθνές τουρνουά σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ υπάρχουν κάποια ερωτηματικά που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί.

Προβλήματα και αντιδράσεις

Για παράδειγμα, τι θα συμβαίνει όταν η διεξαγωγή θα συμπίπτει με Ολυμπιακή χρονιά; Το Παγκόσμιο Φόρουμ Πρωταθλημάτων, στο οποίο βρίσκεται μεταξύ άλλων η Premier League και η Bundesliga, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά του πλάνου, όπως και στελέχη από τις «μεγάλες» ομάδες. «Δεν υπάρχει χώρος για τίποτα. Οι παίκτες δεν μπορούν να παίξουν άλλους αγώνες», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της Μάντσεστερ Σίτι, Φεράν Σοριάνο, ενώ ο νομικός διευθυντής της Μπάγερν, Μίκαελ Γκέρλινγκερ, τόνισε πως: «Προς το παρόν, ένα Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια είναι αδύνατο».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε, υπογράμμισε και την επίδραση που μια απόφαση σαν αυτή μπορεί να έχει στα άλλα αθλήματα: «Δεν βλέπω κάτι καλό από αυτό. Ίσως υπάρχουν συμφέροντα, αλλά είναι ήδη δύσκολο για τα καλοκαιρινά αθλήματα να βρουν χώρο στα παραδοσιακά ή ψηφιακά Μέσα. Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια, αναπόφευκτα θα αρχίσει να συγκρούεται και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε στον Guardian. Η UEFA, η οποία εξ αρχής μέσω του προέδρου της, Αλεξάντερ Τσέφεριν απείλησε με μποϊκοτάζ, ζήτησε άμεση συνάντηση με τη FIFA, σε ένα ακόμα power game στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Η μείωση του χρόνου που μεσολαβεί ανάμεσα στα Παγκόσμια Κύπελλα σημαίνει περισσότερα χρήματα και παραπάνω επιρροή για την Παγκόσμια Ομοσπονδία και στα μάτια αρκετών παρατηρητών, αυτός είναι και ο λόγος που προχωρούν ανάλογα. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια τα έσοδα της UEFA έφτασαν στα 12.5 δις δολάρια, ενώ της FIFA στα 6.4. Η δεύτερη, είναι περισσότερο εξαρτημένη από τις εθνικές ομάδες, καθώς η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών εσόδων προκύπτουν από τις συλλογικές διοργανώσεις. Για άλλους, ίσως είναι απλώς ένα προπέτασμα καπνού, ώστε να περάσουν άλλες διοργανώσεις, τις οποίες έχουν κατά νου.

 Ο Βενγκέρ υποστήριξε ότι η απόφαση μπορεί να επισημοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, ωστόσο φαίνεται πως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα, καθώς θα χρειαστεί αλλαγή του καταστατικού της FIFA και ψήφο από τα 2/3 του συνεδρίου των χωρών-μελών. Ρώτησε κανείς τους παίκτες; Τι γίνεται όμως με τους ποδοσφαιριστές και τον κόσμο; «Αν ρωτήσετε τον Μέσι ή τον Κριστιάνο Ρονάλντο αν θέλουν να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, είμαι σίγουρος ότι θα πουν ναι», είπε σε μια προβοκατόρικη απάντηση ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο. Προς το παρόν, οι δύο αστέρες δεν έχουν τοποθετηθεί, ωστόσο εκείνος που μίλησε ήταν ο Γκάρεθ Μπέιλ: «Δεν θα μου άρεσε να γίνεται κάθε δύο χρόνια. Νομίζω ότι χάνεται η ιστορία. Το γεγονός ότι γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και υπάρχει αυτή η μεγάλη αναμονή για το επόμενο, του δίνει περισσότερο πρεστίζ», είπε στο Reuters.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Ματ Κονοπίνσκι, ο οποίος ήταν επικεφαλής στο ιατρικό τιμ των Ρέιντζερς και των μικρών ομάδων της Εθνικής Αγγλίας, ενώ έχει περάσει και από τη Λίβερπουλ. Μιλώντας στον Independent, μολονότι υποστήριξε ότι η ιδέα για «σπάσιμο» των υποχρεώσεων με τις εθνικές ομάδες σε δύο μεγαλύτερα διαστήματα τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο ίσως βοηθήσει, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το πλάνο του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια. «Θα υπάρχει ένα μεγάλο τουρνουά κάθε χρόνο, το οποίο οδηγεί σε πιθανή περιφερική κόπωση. Επίσης, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την κεντρική κόπωση, η οποία επηρεάζεται από το πνευματικό σκέλος. Όταν παίζει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ή σε ένα Euro, ο ποδοσφαιριστής είναι μακριά από το σπίτι του για έξι-οκτώ εβδομάδες, που είναι μεγάλο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, το «παράθυρο» του Οκτωβρίου θα λειτουργεί μεν θετικά όσον αφορά τη μείωση των ταξιδιών, όμως θα προστίθεται στις υποχρεώσεις: «Έπειτα, πρέπει να συνυπολογιστεί το μακροσκελές διεθνές παράθυρο του Οκτωβρίου. Οπότε, θα έχουμε μια έντονη χρονιά εντός συνόρων, μετά οι παίκτες θα φεύγουν και θα παίζουν σε ένα μεγάλο τουρνουά, θα επιστρέφουν κι έπειτα θα πρέπει αν φύγουν ξανά για ένα μεγάλο διεθνές παράθυρο. Αυτό θα είναι σκληρό γι΄αυτούς και για τις οικογένειές τους. Και οι απαιτήσεις θα ξεπερνούν το πόσα μπορούν να αντέξουν σωματικά, γεγονός θα μεταφραστεί είτε σε μειωμένο απόδοση είτε σε τραυματισμό είτε και στα δύο. Είναι ήδη πολύ δύσκολο να χτιστεί λόγω των συνεχόμενων αγώνων. Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι ένα κομμάτι, όμως κάποιες σημαντικές δομικές μυϊκές προσαρμογές σε μυς και τένοντες μπορούν να επιτευχθούν μόνο σε συνθήκες γυμναστηρίου. Υπάρχει υπερβολικά πολύ ποδόσφαιρο και όχι αρκετός χρόνος για τα πολύ σημαντικό στοιχεία της συντήρησης και της αποκατάστασης», πρόσθεσε ο Κονοπίνκσι.

 H FIFPRO το είπε ξεκάθαρα: «Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των παικτών, που δίνουν ζωή σε όλες τις διοργανώσεις στον αγωνιστικό χώρο, καμιά αντίστοιχη μεταρρύθμιση δεν θα έχει την απαιτούμενη νομιμοποίηση».

Ο κόσμος ως μέσο πίεσης

Όσον αφορά τον κόσμο, η FIFA έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη σε 23.000 ανθρώπους, σε 23 χώρες, από το IRIS και το YouGov. Σύμφωνα με αυτή, η πλειοψηφία του κόσμου είναι υπέρ του πλάνου, τονίζοντας πως: «υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις αποκαλούμενες παραδοσιακές αγορές και στις αναπτυσσόμενες, οι νέες γενιές σε όλες τις περιοχές είναι περισσότερο ανοιχτές και υπέρ της αλλαγής, από ό,τι οι προηγούμενες». Ωστόσο, αρκετά ευρωπαϊκά οπαδικά γκρουπ εξέφρασαν την αντίθεσή τους και οι Football Supporters Europe τη γνωστοποίησαν με επιστολή στον Αλεξάντερ Τσέφεριν. Η FIFA ετοιμάζει και νέα έρευνα, με μεγαλύτερο δείγμα, όμως είναι δεδομένο πως καμιά δημοσκόπηση σε όλον τον κόσμο δεν μπορεί να εκφράσει τους πάντες.

Μόνο να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης κατά το δοκούν.

Εν κατακλείδι, ο Γιούργκεν Κλοπ, το συνόψισε υπέροχα με δύο λέξεις: «Τελικά, όλα γίνονται για τα λεφτά».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Τσαλίκης Οικονομόπουλο

Τσαλίκης: «Νευριάζω όταν ρωτάτε τον Οικονομόπουλο για τα ομόφυλα… βγάλε έναν επιστήμονα» (video)

Ο Γιώργος Τσαλίκης είχε ένα μικρό ξέσπασμα όταν μίλησε για τον Νίκο Οικονομόπουλο και τα…

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…