Όλα έτοιμα για την ορκωμοσία του Μπάιντεν – «Φρούριο» η Ουάσινγκτον

Στις 18:00 ώρα Ελλάδος ξεκινά η τελετή - Απών ο Τραμπ

AP 21019691113340

Τα καθήκοντά του αναλαμβάνει από σήμερα ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η ορκωμοσία του οποίου θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), απόντος του μέχρι σήμερα προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνιόταν για περισσότερο από δύο μήνες να αναγνωρίσει την ήττα του και ποτέ δεν συνεχάρη τον Μπάιντεν για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπάιντεν προσγειώθηκε στις 23:00 ώρα Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, που έχει μετατραπεί σε «φρούριο» εν όψει της τελετής ορκωμοσίας. Περισσότερα από 20.000 μέλη της Εθνοφρουράς φρουρούν την αμερικανική πρωτεύουσα, περιπολώντας με τα όπλα ανά χείρας, ενώ συρματοπλέγματα και μπλοκ από τσιμέντο έχουν υψωθεί περιμετρικά των κτιρίων υψίστης σημασίας, όπως το Καπιτώλιο και φυσικά, ο Λευκός Οίκος.

Η διαδικασία της ορκωμοσίας

 

Ο Μπάιντεν αρχικά θα παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών. Η αυτοκινητοπομπή του θα κατευθυνθεί κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το National Mall. Η σταρ της ποπ Lady Gaga θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου.

Ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».

 

Αργότερα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη. Θα τον συνοδεύουν οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, μαζί με τις συζύγους τους. Στη συνέχεια θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσινγκτον. Θα μπει όμως στον Λευκό Οίκο πεζός, με στρατιωτική συνοδεία. Εκεί αναμένεται ότι θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του