Οκτώ στους δέκα Έλληνες: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εξαφάνισαν τη λίστα Μπόργιανς λόγω διαπλοκής

Μια δημοσκόπηση που διενήργησε η Palmos Αnalysis για την εφημερίδα «Το ΧΩΝΙ της Κυριακής» καταδεικνύει την σαφή θέση που πήραν οι Έλληνες πολίτες για το προσφυγικό, το ασφαλιστικό και την υπόθεση με τη λίστα Μπόργιανς.

56e806551dc52473688b47cd

Το 80% των συμμετεχόντων εντοπίζει ευθύνες στους χειρισμούς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τη μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας Μπόργιανς λόγω φοροδιαφυγής και διαπλοκής. Επίσης, 6 στους 10 διαφωνούν κάθετα με το σχέδιο Μητσοτάκη για ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης ενώ το 58% θεωρεί ότι οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις ευθύνονται για τις αυξημένες προσφυγικές ροές

Η πανελλαδική έρευνα (που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-5 Μάρτη με συμμετοχή 1.021 πολιτών) όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ελληνών βλέπει ως αιτία για το προσφυγικό τις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις και μόνο το 19% εντοπίζει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, το 61% των Ελλήνων συμφωνεί με την επίκληση του βέτο από την ελληνική κυβέρνηση, τασσόμενο υπέρ της στρατηγικής Τσίπρα.

Ανάλογη εικόνα στήριξης των ελληνικών όπλων στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς “βγαίνει και από τις απαντήσεις για το ασφαλιστικό. 6 στους 10 Έλληνες βλέπουν θετικά τη ρήτρα ανάπτυξης για τις συντάξεις και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης.

Την ίδια στιγμή, μόνο το 31% θέλει να αναπτυχθεί ο 3ος πυλώνας, δηλαδή η ιδιωτική ασφάλιση, όπως ξεκάθαρα υποστηρίζει η ΝΔ του Μητσοτάκη.

Παράλληλα, το 61% των Ελλήνων θεωρεί σωστή την πρόταση της κυβέρνησης να πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα με το εισόδημά τους και όχι με το χρόνο ασφάλισης, το 71% πιστεύει ότι η κυβέρνηση οφείλει με κάθε τρόπο να προστατεύσει τις συντάξεις και μόνο το 17% θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Σφαλιάρα στους πρώην κυβερνητικούς εταίρους ΝΔ , ΠΑΣΟΚ έρχεται και στο ερώτημα για τη μη αξιοποίηση της λίστας Μπόργιανς: το 65% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνες για τη λίστα Μπόργιανς, οι οποίες σχετίζονται με τη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή!



Π. Τεμεκενίδης: Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες της προηγούµενης κυβέρνησης για τη λίστα Μπόργιανς

Απογοητευµένοι και καχύποπτοι απέναντι στην Ευρώπη και τους διεθνείς παράγοντες για το ρόλο τους στο προσφυγικό εµφανίζονται οι Eλληνες ψηφοφόροι. Θεωρούν ότι αυτοί (και όχι η ελληνική κυβέρνηση) έχουν την κύρια ευθύνη για τις αυξηµένες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, και «υποδεικνύουν» στην κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της, εφόσον δεν υπάρξει ικανοποιητική ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, συµφωνώντας (µε µεγάλη πλειοψηφία) µε ενδεχόµενο βέτο της Ελλάδας στις αποφάσεις της Ε.Ε. σε µια τέτοια περίπτωση.

Στο «µέτωπο» του ασφαλιστικού, η µεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων προκρίνουν τη διατήρηση του δηµόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης έναντι της ανάπτυξης της ιδιωτικής, ενώ ταυτόχρονα καλούν την κυβέρνηση να επιτύχει τα δύσκολα: Να υπερασπιστεί τις συντάξεις (τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές) και να αποφύγει την εφαρµογή της ρήτρας µηδενικού ελλείµµατος στις επικουρικές συντάξεις.

Την ίδια στιγµή, το φαινόµενο του κοινωνικού αυτοµατισµού κάνει την εµφάνισή του στις απαντήσεις σχετικά µε το ασφαλιστικό των ελευθέρων επαγγελµατιών, όπου η πλειοψηφία θεωρεί σωστό να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα µε το εισόδηµα και όχι µε το χρόνο ασφάλισης. Η µεγάλη, επίσης, πλειοψηφία θεωρεί ότι η σύνδεση του ύψους των συντάξεων µε το ελληνικό ΑΕΠ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θεωρώντας, ενδεχοµένως, ότι έχουµε «πιάσει πάτο» και µόνο προς τα πάνω µπορεί να κινηθεί στο µέλλον το ΑΕΠ της χώρας, κάτι βέβαια που µένει να αποδειχθεί…

Η υπόθεση της λίστας Μπόργιανς για τη φοροδιαφυγή, µάλλον έδωσε πόντους στην κυβέρνηση, καθώς η πλειοψηφία των ερωτηθέντων που παίρνουν θέση, θεωρούν ότι στη σχετική διαµάχη µεταξύ κυβέρνησης και αξιωµατικής αντιπολίτευσης, το δίκιο είναι µε τη µεριά της πρώτης (αν και το µεγαλύτερο ποσοστό δηλώνει ότι δεν έχει σχηµατίσει γνώµη), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες της προηγούµενης κυβέρνησης (Ν∆ και ΠΑΣΟΚ) στην υπόθεση αυτήν.

Πασχάλης-
Αλέξανδρος 
Τεµεκενίδης, 
διευθυντής ερευνών Palmos Analysis

πηγη toxwni

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

Θεωρείται τοπιο διάσημο κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά...μάλλον είπε κάτι που κυοφορείται χρόνια στην Κρήτη

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

Το σκεύασμα αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί…