Οκτώ ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις κατά Μπέου – «Κάθε αρμόδια αρχή να κινηθεί εναντίον του»

Κοινή ανακοίνωση οκτώ ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων για τις κατάπτυστες δηλώσεις Μπέου. Τι αναφέρουν.

5627218

Τις ομοφοβικές δηλώσεις του νεοεκλεγέντα δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου, καταδικάζουν οκτώ ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις, τονίζοντας ότι δήμαρχος Βόλου ενθάρρυνε με τις δηλώσεις του τη διάδοση του μίσους και των προκαταλήψεων.

Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζουν ότι «οι δηλώσεις του όχι μόνο προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά ενθαρρύνουν τη διάδοση του μίσους και των προκαταλήψεων στην κοινωνία μας», ενώ σημειώνουν μεταξύ άλλων, ότι η ομοφοβία «συντηρεί ξεπερασμένες διακρίσεις, περιθωριοποιεί και διασύρει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οδηγεί σε επιθέσεις κατα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αλλα και σε εν ψυχρώ δολοφονίες όπως αυτή του Ζακ/της Zackie Oh, της Άννας και του Β. Γιακουμάκη».

Οι οργανώσεις καλούν κάθε αρμόδια αρχή να κινηθεί εναντίον του ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που νιώθουν απροστάτευτα απέναντι στον απροκάλυπτο κακοποιητικό λόγο και τη ρητορική μίσους, που επιχειρεί ο συγκεκριμένος πολιτικός, και απαιτούν την άμεση υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ως απάντηση στην καθημερινή ρητορική μίσους η οποία προβάλλεται χωρίς αντίλογο από τα ΜΜΕ, από ατομικότητες και φορείς που δεν έχουν λόγο στο πως θα ζήσουμε τις ζωές μας.

Την παρακάτω ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής οργανώσεις: Πολύχρωμο Σχολείο, Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Proud Seniors Greece – Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων 50 και Άνω, Rainbow Seniors, Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας, Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης-Thessaloniki Pride, Intersex Greece – Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ και Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.

Όλο το κείμενο

«Έχουμε κουραστεί σε αυτή τη χώρα να γινόμαστε σχεδόν καθημερινά αποδέκτες δηλώσεων που στοχοποιούν τα μέλη της κοινότητάς μας. Για άλλη μια φορά εκφράζουμε την οργή και την έντονη αγανάκτησή μας έναντι της ομοφοβίας και της ξεκάθαρης ρητορικής μίσους, όπως αυτή εκφράστηκε πρόσφατα από τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Βόλου, Α. Μπέο. 

Οι δηλώσεις του όχι μόνο προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά ενθαρρύνουν τη διάδοση του μίσους και των προκαταλήψεων στην κοινωνία μας. Η ομοφοβία δεν έχει θέση σε μια σύγχρονη δημοκρατία και αποτελεί έννοια ασύμβατη με τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και του σεβασμού. Συντηρεί ξεπερασμένες διακρίσεις, περιθωριοποιεί και διασύρει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οδηγεί σε επιθέσεις κατα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αλλά και σε εν ψυχρώ δολοφονίες όπως αυτή του Ζακ/της Zackie Oh, της Άννας και του Β. Γιακουμάκη.

Οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του Α. Μπέου αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 1 του νόμου 4285/2014 και καλούμε κάθε αρμόδια αρχή να κινηθεί εναντίον του ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που νιώθουν απροστάτευτα απέναντι στον απροκάλυπτο κακοποιητικό λόγο και τη ρητορική μίσους που επιχειρεί ο συγκεκριμένος δήμαρχος, από τη θέση ισχύος που κατέχει. 

Καλούμε όλα τα άτομα, καθώς και τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, να ενωθούν και να ορθώσουν μια σθεναρή στάση κατά της ΛΟΑΤΚΙφοβίας. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η κοινωνία μας είναι ένας χώρος όπου όλες/οι/α μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και χωρίς φόβο διακρίσεων ή εκφοβισμό. Καλούμε επίσης την κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα να λάβουν ξεκάθαρη θέση απέναντι και σε αυτό και σε κάθε άλλο παρόμοιο φαινόμενο. Ταυτόχρονα, απαιτούμε την άμεση υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ως απάντηση στην καθημερινή ρητορική μίσους η οποία προβάλλεται χωρίς αντίλογο απο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από ατομικότητες και φορείς που δεν έχουν λόγο στο πως θα ζήσουμε τις ζωές μας, ενώ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και οι συνδικαλιστικοί φορείς των Δημοσιογράφων παραμένουν αμέτοχοι παρατηρητές.  

Σε κάθε περίπτωση ΛΟΑΤΚΙφοβικών εκφράσεων και ρητορικής μίσους – και ιδιαίτερα όταν αυτές προέρχονται από δημόσιους λειτουργούς και άτομα σε θέσεις εξουσίας – πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για τη δίωξη και την αποτροπή της επανάληψης τους, ώστε να εξαλειφθούν η φοβικότητα και το μίσος για κάθε τι που δεν συνάδει με την σις ετεροκανονικότητα.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός, όπως κάθε στοιχείο της προσωπικότητας ενός προσώπου, πρέπει να γίνεται σεβαστός. Είναι καθήκον της πολιτείας να προστατεύει τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια κάθε ατόμου, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας, των χαρακτηριστικών ή της έκφρασης φύλου και οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού το καθιστά ευάλωτο απέναντι σε κάθε είδους διάκριση.

ΛΟΑΤΚΙ άτομα, οικογένειες και παιδιά, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν – είτε αρέσει σε κάποια άτομα είτε όχι. Καμία έκφραση ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας και ιντερφοβίας δεν είναι άποψη, είναι ρατσισμός, ας το πούμε με το όνομά του. 

Πρός όλα εσάς εκεί έξω, που καθημερινά στοχοποιείστε από την τοξικότητα και ομοφοβία, δεν είστε μόνα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί για τα δικαιώματα, την ισότητα και την ασφάλειά μας. Σε περίπτωση που έχετε τραυματιστεί από το κύμα ΛΟΑΚΤΙφοβίας των τελευταίων ημερών, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις οργανώσεις και τους φορείς στον τόπο σας, ή να καλέσετε την γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης “11528 – Δίπλα σου”». 

Μαγιόρκα: Τουλάχιστον δύο νεκροί μετά από κατάρρευση κτηρίου σε παραθαλάσσιο θέρετρο – Πληροφορίες για πολλούς τραυματίες (video)

Μαγιόρκα

Μαγιόρκα: Τουλάχιστον δύο νεκροί μετά από κατάρρευση κτηρίου σε παραθαλάσσιο θέρετρο – Πληροφορίες για πολλούς τραυματίες (video)

Τραγωδία σημειώθηκε στην Μαγιόρκα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους και σοβαρά τραυματίες

Αδιανόητες δηλώσεις Δήμα: «ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή έσπαγαν πλακάκια και έσκιζαν μνημόνια – Δεν έκαναν τίποτα άλλο» (video)

6189018

Αδιανόητες δηλώσεις Δήμα: «ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή έσπαγαν πλακάκια και έσκιζαν μνημόνια – Δεν έκαναν τίποτα άλλο» (video)

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, Πύρρος Δήμας, συνέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, ενώ…

Μπάγια Αντωνοπούλου: Αποχώρησα από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, επειδή τσακωθήκαμε (video)

Μπάγια

Μπάγια Αντωνοπούλου: Αποχώρησα από την εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, επειδή τσακωθήκαμε (video)

«Ο Γιώργος είναι one man band, δεν έχει συμπαρουσιαστές, του αξίζει να είναι εκεί», σχολίασε…

ΔΟΥ Χαλκίδας: Βίντεο ντοκουμέντο με επιχειρηματία που φέρνει «φακελάκι» με 10.000 ευρώ

Χαλκίδα

ΔΟΥ Χαλκίδας: Βίντεο ντοκουμέντο με επιχειρηματία που φέρνει «φακελάκι» με 10.000 ευρώ

Νέα ντοκουμέντα από τη δράση της σπείρας των εφοριακών στην ΔΟΥ Χαλκίδας έρχονται συνεχώς στο…

Συναγερμός στο Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες «χτύπησαν» παιδί – Τι συμβαίνει μετά το τσίμπημα (video)

anemomi

Συναγερμός στο Ναύπλιο: Θαλάσσιες ανεμώνες «χτύπησαν» παιδί – Τι συμβαίνει μετά το τσίμπημα (video)

Μετά το τσίμπημα το παιδί χρειάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο για κάποιες μέρες