Αμερικανικές Εκλογές: Οι οκτώ κρίσιμες περιφέρειες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα

Οκτώ πολιτείες - σταθμός αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των προεδρικών εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ.

AP 20305844407213

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν τις προεδρικές εκλογές, τίποτα όμως δεν έχει κριθεί ακόμα. Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται τη νίκη των Δημοκρατικών. Μεγαλύτερη απόδειξη, το πρόσφατο παράδειγμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης του 2016, όπου η Χίλαρι Κλίντον είχε επίσης σαφές προβάδισμα έναντι του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις για σχεδόν ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία, αλλά τελικά έχασε τις εκλογές.

Με ένα ιδιαίτερα περίπλοκο εκλογικό σύστημα, όπου ο συγκεκριμένος αριθμός εκλεκτόρων που αντιστοιχεί σε κάθε περιφέρεια πηγαίνει στον νικητή των εκλογών, ανεξάρτητα από το εύρος της νίκης (με εξαίρεση τη Νεμπράσκα και το Μέιν), μια χούφτα περιφέρειες είναι αυτές που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για οκτώ πολιτείες, όπως αναφέρει ο Guardian, στις οποίες έχουν στρέψει όλη τους την προσοχή και οι υποψήφιοι επιχειρώντας να πείσουν το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους. Τα τελευταία εκατομμύρια από τις εκλογικές καμπάνιες, ξοδεύονται επίσης στις περιοχές αυτές.
 
Ιδιαίτερη βαρύτερα φαίνεται να έχουν έξι πολιτείες που οι ψηφοφόροι τους μετακινήθηκαν από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2012 στον Ντόναλντ Τραμπ το 2016. Η Αριζόνα και η Βόρεια Καρολίνα αποτελούν δύο ακόμα πολιτείες, κρίσιμες για τον καθορισμό ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου εκλογικού τοπίου, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της εκλογικής αναμέτρησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων έχει πληγεί από την προηγούμενη εκλογική μάχη, καθώς είχαν υποτιμήσει τη δυναμική του Τραμπ. Επομένως, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και σήμερα. Παράλληλα, οι δημοσκοπικές εταιρείες μπορεί να υπολογίζουν περισσότερο την υποστήριξη στους Δημοκρατικούς καθώς, περισσότεροι πολίτες λένε ότι θα ψηφίσουν τον Μπάιντεν από ότι τελικά αποδεικνύεται.

Η Φλόριντα, με τους 29 εκλέκτορες, υπήρξε αξιόπιστο «προπύργιο» στις προηγούμενες εκλογές. Το νότιο κομμάτι της πολιτείας απαρτίζεται από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, ωστόσο, κατά γενική ομολογία, είναι μια συντηρητική πολιτεία, με υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων και συνταξιούχων. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν εκλογικό «θρίλερ».

Η Πενσιλβάνια, με 20 εκλέκτορες, παραδοσιακά Δημοκρατική με εξαίρεση τις προηγούμενες εκλογές που πέρασε στο στρατόπεδο Τραμπ, όταν επικράτησε της Κλίντον με 0,7 μονάδες διαφορά, φαίνεται να επιστρέφει στους δημοκρατικούς. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για διαφορά μεγαλύτερη των 5 μονάδων υπέρ των Δημοκρατικών.

Βασικό χαρακτηριστικό του Οχάιο, με τους 18 εκλέκτορες, είναι ότι ψηφίζει τον νικητή σε κάθε εκλογική διαδικασία από το 1964. Ο Τραμπ κέρδισε το Οχάιο με διαφορά 8,1 μονάδων το 2016. Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν οριακή υπεροχή στον Τραμπ, μικρότερη της μονάδας, αποτελεί πρόκληση για τους Δημοκρατικούς αν θα καταφέρουν να πείσουν περισσότερους πολίτες να πάνε στην κάλπη, και ιδιαίτερα το κομμάτι των μαύρων ψηφοφόρων.

Το Μίσιγκαν, ένα ακόμη προπύργιο των Δημοκρατικών που «έπεσε» στις εκλογές του 2016, εκλέγει 16 εκλέκτορες. Ο Μπάιντεν ελπίζει στην «επανακατάληψή» του, μετά την οριακή επικράτηση Τραμπ το 2016 με 0,3 μονάδες. Όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, η διαφορά υπέρ του Μπάιντεν είναι μεγαλύτερη από τις 7 μονάδες.

Η Βόρεια Καρολίνα ψηφίζει διαχρονικά Ρεπουμπλικάνους, με μοναδική εξαίρεση των τελευταίων τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων, όπου το 2008 την κέρδισαν οι Δημοκρατικοί. Τη μάχη για τους 15 εκλέκτορες, θα κρίνει το ποιες ομάδες θα προσέλθουν στις κάλπες. Οι λευκοί αγροτικής καταγωγής ψηφοφόροι που στρέφονται υπέρ των Ρεπουμπλικάνων ή οι μαύροι των αστικών περιοχών που τείνουν προς τον Μπάιντεν. Αν και ο Μπάιντεν φαίνεται να χτίζει μια μικρή δημοσκοπική υπεροχή, η προσέλευση στην κάλπη θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα.

Η Αριζόνα των 11 εκλεκτόρων, άλλοτε προπύργιο των Ρεπουμπλικανών, δεν μπορεί να αποτελεί πλέον σταθερά, λόγω της διαρκούς μεταβολής της πολιτείας. Ο Μπάιντεν ελπίζει στη μεγάλη προσέλευση των ισπανόφωνων ψηφοφόρων. Η μάχη συνεχίζει να είναι οριακή, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Αριζόνα να περάσει, μετά από τέσσερις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις στο κόκκινο, στα χέρια των Δημοκρατικών.

Το Ουισκόνσιν εκλέγει 10 εκλέκτορες. Με τη δημοσκοπική υπεροχή των Δημοκρατικών να είναι μεγαλύτερη των 7 μονάδων, ο Μπάιντεν ελπίζει για αυξημένη προσέλευση στις κάλπες από τις φιλελεύθερες περιοχές, προκειμένου να ανατρέψει την επικράτηση Τραμπ το 2016. Πριν από αυτό, οι Δημοκρατικοί είχαν βγει πρώτοι σε όλες τις προεδρικές εκλογές από το 1988.

Η αγροτική πολιτεία της Αϊόβα των 6 εκλεκτόρων μετακινήθηκε προς τους Ρεπουμπλικάνους στις πρόσφατες εκλογές, καθώς οι λευκοί ψηφοφόροι της εργατικής τάξης ψήφισαν Τραμπ. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δίνουν «θρίλερ» μεταξύ των δύο υποψηφίων.

* Το koutipandoras.gr καλύπτει όλες τις εξελίξεις για τις αμερικανικές εκλογές με συνεχή ενημέρωση, ειδικά ρεπορτάζ και αρθρογραφία. Συντονιστείτε…

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…