Οικονομικό "στραγγαλισμό" του Ισλαμικού Κράτους επιχειρεί ο ΟΗΕ

[…]

Ένα ψήφισμα που αποσκοπεί στην οικονομική αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποχρεώνοντας τα κράτη να απέχουν από κάθε είδους πετρελαϊκή συναλλαγή με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ παράλληλα ζητά το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της οργάνωσης και επεκτείνει στη Συρία την απαγόρευση της εμπορίας κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών που ήδη εφαρμόζεται στο Ιράκ.

Στο ψήφισμα περιλαμβάνεται και μία σύσταση κυρίως προς την Τουρκία, για αυστηρότερο έλεγχο της κίνησης των φορτηγών και των αεροπλάνων στις περιοχές που κατέχονται από το Ισλαμικό Κράτος, καθώς μπορεί να μεταφέρουν αγαθά από λεηλασίες.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αντλούν εκατομμύρια δολάρια από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, την εμπορία αρχαιοτήτων και τα λύτρα από τις απαγωγές. Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ, από τον Νοέμβριο οι τζιχαντιστές κέρδιζαν από 850.000 έως 1.650.000 δολάρια την ημέρα από την πώληση πετρελαίου σε ιδιώτες μεσάζοντες. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα έσοδα αυτά είχαν μειωθεί κατά το ήμισυ ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποιούνται από το διεθνή συνασπισμό, αλλά και την πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου.

Λαμία-Δηλητηρίαση μαθητών: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που φτιάχνει τα σχολικά γεύματα

Λαμία-Δηλητηρίαση μαθητών: Τι ανακοίνωσε η εταιρεία που φτιάχνει τα σχολικά γεύματα

Την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησαν ορισμένοι γονείς, οι οποίοι μετέβησαν στον εισαγγελέα Λαμίας, ενώ…