Οικονομικό σοκ για τα νοικοκυριά: 1.000 εντολές αποκοπής ρεύματος καθημερινά

Περίπου 1.000 εντολές αποκοπής ρεύματος δίνονται σε ημερήσια βάση σε όλη τη χώρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

deh

Η αφαίμαξη των νοικοκυριών συνεχίζεται, με την ενεργειακή ακρίβεια να βαραίνει καθημερινά τους πολίτες, καθώς αυξάνονται οι καταναλωτές που δε μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος, σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί με τις εξελίξεις στην ενέργεια αναφέρθηκαν μιλώντας την εκπομπή της ΕΡΤ, «Σαββατοκύριακο από τις έξι», τόσο ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, όσο και ο επιθεωρητής ενέργειας Θάνος Τοτικίδης.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αδαμίδης «κάθε επιδότηση προς τον καταναλωτή είναι θετική , αλλά το γενικό σύστημα έχει μία στρεβλότητα που δεν θα βγει η κυβέρνηση ήδη αγγίζουμε τα 9 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες, με επιδοτήσεις προς τους παίκτες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδοτήσεις που περνάνε μέσα από τον καταναλωτή, αλλά στο τέλος καταλήγουν στους παίκτες της αγοράς, αυτό δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά.

Αυτό που πέτυχαν οι χώρες της Ιβηρικής, η Ισπανία και η Πορτογαλία αποσύνδεσαν την τιμή στη χονδρική από το φυσικό αέριο, νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Το κίνητρο για μείωση 15% της κατανάλωσης ρεύματος είναι δύσκολο να το πετύχει κανείς και το όφελος αν το πετύχει κανείς είναι πολύ μικρό. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται μηνιαία καταμέτρηση για να γίνονται και οι συγκρίσεις.

Γίνονται κάθε τετράμηνο oι καταμετρήσεις, αλλά είναι άλλες οι επιδοτήσεις ανά μήνα και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Διακοπές γίνονται περίπου 1.000 εντολές αποκοπής ρεύματος σε όλη τη χώρα, δεν σημαίνει ότι γίνονται και οι 1.000 γιατί είναι πρακτικά αδύνατο, αλλά ταυτόχρονα γίνονται και επανασυνδέσεις.

Υπάρχουν πάνω 220.000 νοικοκυριά βρίσκονται σε δύσκολη θέση (καθεστώς καθολικής υπηρεσίας), που σημαίνει ότι είχαν εντολή αποκοπής, τους είχε γίνει διακοπή, επανήλθαν στο καθεστώς όπου ο πάροχος ήταν υποχρεωμένος για ένα χρονικό διάστημα να τους παρέχει ρεύμα με μεγαλύτερη χρέωση, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν να κάνουν εξόφληση του παλαιού λογαριασμού, έτσι ώστε να κάνουν νέο συμβόλαιο σε κάποιον άλλο πάροχο. Αυτοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα γιατί αφού δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα παλιά τους χρέη δεν μπορούν να πάνε σε άλλο πάροχο».

Από την πλευρά του ο Θάνος Τοτικίδης, επιθεωρητής ενέργειας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «το μαγείρεμα και η θέρμανση είναι οι τομείς με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για ένα σπίτι, έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση φαίνεται ότι το πετρέλαιο είναι το φθηνότερο μέσο για να θερμανθούμε, μετά έρχεται η ηλεκτρική ενέργεια που είναι πιο φθηνή από το φυσικό αέριο.

Η ηλεκτρική ενέργεια για χρήση κλιματιστικών και αντλιών θερμότητας, όχι για αερόθερμα και αντιστάσεις που χρησιμοποιούμε μέσα στα σπίτια. Τα παλαιού τύπου κλιματιστικά καταναλώνουν πολύ ενέργεια σε σχέση με τα νέου τύπου.

Χρειαζόμαστε βραχυπρόθεσμες λύσεις επειδή βρισκόμαστε σε μία εξελισσόμενη κατάσταση, που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε συνδυασμούς, το σίγουρο είναι ότι φέτος θα κρυώσουμε».

Νέα Ζηλανδία: Καρκινοπαθής έκανε ευθανασία σε παραλία με τους αγαπημένους της – «Έχουμε δικαίωμα σε έναν ειρηνικό, ήπιο θάνατο»

445787316 957008989252286 1871462302890548526 n

Νέα Ζηλανδία: Καρκινοπαθής έκανε ευθανασία σε παραλία με τους αγαπημένους της – «Έχουμε δικαίωμα σε έναν ειρηνικό, ήπιο θάνατο»

«Κοιτάξτε τι έχει κάνει η Νέα Ζηλανδία και να το κάνετε ακόμα καλύτερα. Δίνεται μεγάλη…

Σουδάν: Παραστρατιωτικές δυνάμεις επιτίθονται στην πόλη Αλ-Φασίρ – Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες

AP19173656139354

Σουδάν: Παραστρατιωτικές δυνάμεις επιτίθονται στην πόλη Αλ-Φασίρ – Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι μετακινήθηκαν στο αλ-Φασίρ κατά τη διάρκεια του πολέμου

Κρήτη: «Δεχόταν bullying στο σχολείο. Δεν αυτοκτόνησε» – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της οικογένειας της 17χρονης

Κρήτη

Κρήτη: «Δεχόταν bullying στο σχολείο. Δεν αυτοκτόνησε» – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της οικογένειας της 17χρονης

Άγνωστες παραμένουν οι συνθύκες θανάτου της 17χρονης στην Κρήτη