Newsroom

Newsroom

Οικονομία, ασφάλεια και μετανάστευση στην ατζέντα των ηγετών του Νότου

Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε., σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, αναφορικά με την αυριανή σύνοδο στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.

57d196951dc524174e8b49b2

Όπως τονίζουν στο Μαξίμου, η Σύνοδος συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη – μέλη της Ε.Ε., όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά και συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε,. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου. Ομοίως, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η Σύνοδος δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, στόχος είναι η Σύνοδος να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. Οι κυβερνητικές πηγές παρατηρούν ότι μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων, να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Κατά τις ίδιες πηγές, στον τομέα της Μετανάστευσης χρειάζονται αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων, να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής, η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών – μελών πρώτης γραμμής, η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών και η η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου».

Στον τομέα της Ασφάλειας χρειάζεται η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών – μελών και των αρχών τους, να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της και να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος – μέλος της Ε.Ε. Παράλληλα χρειάζεται ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.

t^5[P

Γαϊτάνος: Ακραίες ατάκες για Eurovision – «Βλέπεις άγριες φάτσες, μαγείες, κέρατα… δαιμονική κατάσταση»

Γαϊτάνος

Γαϊτάνος: Ακραίες ατάκες για Eurovision – «Βλέπεις άγριες φάτσες, μαγείες, κέρατα… δαιμονική κατάσταση»

«Στη Eurovision υπάρχει πολύ δαιμονική κατάσταση», σημείωσε ο Πέτρος Γαϊτάνος

«Επεισόδιο» με συγκρατούμενο του είχε ο Απόστολος Λύτρας: «Οι αρσενικοί δεν συμπεριφέρονται έτσι» (video)

ΕΚ - Λυτρας

«Επεισόδιο» με συγκρατούμενο του είχε ο Απόστολος Λύτρας: «Οι αρσενικοί δεν συμπεριφέρονται έτσι» (video)

Προβλήματα αντιμετωπίζει ο γνωστός ποινικολόγος στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στον Άρειο Πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον απόηχο της επίσκεψης του εισαγγελέα στην ΕΥΠ

syriza mm3

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στον Άρειο Πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον απόηχο της επίσκεψης του εισαγγελέα στην ΕΥΠ

«Τώρα, δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, ανακάλυψε ο Άρειος Πάγος ότι…

Φωτιά στην Ύδρα: Άφησαν τους ολιγάρχες από το Καζακστάν και συνέλαβαν το πλήρωμα (video)

περσεφονη

Φωτιά στην Ύδρα: Άφησαν τους ολιγάρχες από το Καζακστάν και συνέλαβαν το πλήρωμα (video)

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τους υπεύθυνος για την φωτιά που ξέσπασε στην Ύδρα…