Αγοράκι 2,5 ετών δηλητηριάστηκε από κάδμιο κοντά στο εργοστάσιο της Eldorado

Ένα αγόρι δυόμισι ετών που ζούσε με την οικογένειά του κοντά στο μεταλλείο χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής μολύνθηκε από κάδμιο, σύμφωνα με καταγγελία των γονιών του.

NewsRoom 19/02/2019 | 15:45

Με επιστολή της, η οικογένεια του παιδιού ενημερώνει το κοινοτικό συμβούλιο Ολυμπιάδας για το σοβαρότατο πρόβλημα του παιδιού τους, στο οποίο βρέθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις κάδμιου, ενώ αιτείται την άμεση ανάληψη ενεργειών για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής σχετικά με το περιστατικό και, κατ' επέκταση, τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους.

Από την πλευρά του, το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων που έφερε στη δημοσιότητα την καταγγελία, αναρωτιέται «πόσα μεροκάματα αξίζει ένα παιδί δυόμισι χρονών;», υπενθυμίζοντας το κόστος που έχει για την δημόσια υγεία η εξόρυξη χρυσού έναντι θέσεων εργασίας.  

Η κατάσταση της υγείας του παιδιού, όπως αναφέρουν παρουσιάστηκε με ιδιαίτερα σοβαρά συμπτώματα, με συνεχείς ζαλάδες, εμετούς, πονοκεφάλους κλπ, συμπτώματα τα οποία δεν φαίνεται να υποχωρούν μετά από πολλαπλές θεραπείες, σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν, επιστημονικοί φορείς έχουν επισημάνει πολλές φορές τον κίνδυνο μόλυνσης των κατοίκων από τα βαρέα και τοξικά μέταλλα - μεταξύ αυτών και του κάδμιου - που παράγονται από την μεταλλευτική δραστηριότητα.

Οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν λάβει, μέχρι στιγμής, τα απαραίτητα μέτρα και αδιαφορούν για τον κίνδυνο που ελοχεύει η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή και, δυστυχώς, φαίνεται να επιβεβαιώνεται μέσα από την κατάσταση της υγείας του μικρού αγοριού.

2,5 χρονών παιδί πόσα μεροκάματα αξίζει;

Gepostet von ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ am Montag, 18. Februar 2019

Η επιστολή των γονιών του μικρού αγοριού έχει ως εξής:

«Προ αρκετών μηνών παρουσιάστηκαν στο μικρό μας παιδί συνεχείς ζαλάδες, εμετοί, πονοκέφαλοι κλπ, οι οποίοι δεν υποχωρούσαν με τίποτα παρόλες τις συνεχείς θεραπείες που ακολουθούσαμε, κατόπιν φυσικά ιατρικών παρακολουθήσεων και αγωγών σε δημόσια και μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Επειδή περνούσαν μήνες χωρίς αποτέλεσμα, και κατόπιν αγωνιωδών σκέψεων και συζητήσεων αλλά και μιας ιατρικής υπόδειξης, κάναμε ειδικές εξετάσεις για βαρέα μέταλλα στο παιδί μας, μιας και το σπίτι μας όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε περιοχή κοντά στις μεταλλευτικές δραστηριότητες της Ολυμπιάδας, και δυστυχώς τα αποτελέσματα έδειξαν στο μόλις 2,5 ετών παιδί μας, δεκαπλάσιες συγκεντρώσεις από το επιτρεπόμενο, σε κάδμιο.

Φυσικά ως πρώτη και άμεση αντίδραση φύγαμε οικογενειακώς από το σπίτι μας, και μετακομίσαμε στην περιοχή της Ασπροβάλτας, και είμαστε σε αναμονή και άλλων εργαστηριακών αποτελεσμάτων, και για άλλα βαρέα μέταλλα που κάναμε συμπληρωματικά.

Σήμερα και μετά από λίγο χρονικό διάστημα από τη διαμονή μας στην Ασπροβάλτα, στο παιδί μας σταμάτησαν όλα τα άμεσα συμπτώματα που το ταλαιπωρούσαν τόσους μήνες, και φυσικά έχουμε μπει σε ένα πρόγραμμα επαναληπτικών εξετάσεων.

Επειδή πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα του θέματος, και επειδή σε πολλές συζητήσεις με εργαζόμενους στη μεταλλευτική εταιρία, μας ανέφεραν πως η εταιρία αρνείται να τους δώσει τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις για βαρέα μέταλλα που διενεργεί η ίδια σε αυτούς, ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ την άμεση ανάληψη ενεργειών εκ μέρους σας, δηλαδή την σύγκληση κοινοτικού συμβουλίου ή λαϊκής συνέλευσης, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι που διαμένουν στην περιοχή μας αλλά κυρίως και πρωτίστως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην εταιρία, για το σοβαρότατο αυτό θέμα, και φυσικά να δρομολογηθούν περαιτέρω ενέργειες προς αναζήτηση και εξακρίβωση του θέματος.

Φυσικά εννοείται ότι η παρουσία της εταιρίας ή των ειδικών ιατρών της, θεωρείται απαραίτητη και επιβεβλημένη. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, και φυσικά να σας αναφέρουμε ότι είναι στη διάθεσή σας όλα τα ιατρικά στοιχεία που σας προαναφέραμε».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.