ΟΗΕ: Μόνιμη στέγη σε 100.000 Σύρους πρέπει να προσφέρει η Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προσφέρουν μόνιμη στέγη σε 100.000 Σύρους για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να ανακουφιστούν κάπως οι χώρες…

prosfyges 10

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προσφέρουν μόνιμη στέγη σε 100.000 Σύρους για τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να ανακουφιστούν κάπως οι χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν υποδεχθεί την πλειονότητα των Σύρων προσφύγων, ανακοίνωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία τουΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από την έδρα της στη Γενεύη.

Την ώρα που 2,9 εκατομμύρια Σύροι έχουν καταφύγει στην Τουρκία, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο, οι χώρες της Ευρώπης έχουν υποδεχθεί στο σύνολό τους μόλις περίπου 123.000 ανθρώπους, επισημαίνει η UNHCR.

Η εκπρόσωπός της Μελίσα Φλέμινγκ κάλεσε σήμερα τις ευρωπαϊκές χώρες να μοιραστούν το φορτίο.

«Αυτό θα πρέπει να αφορά και την ενίσχυση των νόμιμων τρόπων για να φθάνουν στην Ευρώπη οι Σύροι πρόσφυγες», σημείωσε η εκπρόσωπος της UNHCR.

Οι χώρες δεν θα πρέπει να δέχονται τους Σύρους μόνον ως πρόσφυγες, σημειώνει εξάλλου η UNHCR στην ανακοίνωσή της, αλλά να εξετάζουν κι άλλες επιλογές όπως μια μόνιμη μετεγκατάσταση, μια υποδοχή για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως επίσης την χορήγηση απασχόλησης και φοιτητικών θεωρήσεων διαβατηρίων.

Η UNHCR επισημαίνει παράλληλα ότι ανησυχεί ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι ορισμένες ανατολικές και νότιες ευρωπαϊκές χώρες απωθούν αυτούς που ζητούν άσυλο πίσω στις χώρες τους και στα θαλάσσια σύνορα.

Όσον αφορά το θέμα αυτό η Φλέμινγκ αναφέρθηκε στην Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τηνΙσπανία, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Ρωσία, τη Σερβία και την Ουκρανία.

Αν και η ΕΕ είναι ένας από τους κορυφαίους δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας για τις προσπάθειες που γίνονται στην Συρία, σε ορισμένες χώρες στην ήπειρο καταγράφονται «τρομερές» συνθήκες σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων. Ορισμένες τους κρατούν και ορισμένες -η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα- έχουν προσπαθήσει να τους αρνηθούν την πρόσβαση πριν καν αποβιβαστούν από μη αξιόπλοα σκάφη, σύμφωνα με την UNHCR.

«Υπήρξε μια περίπτωση στην οποία οι επιζήσαντες υποστηρίζουν ότι ένα κρατικό σκάφος ανάγκασε το δικό τους σκάφος να ανακρούσει πρύμνα και στη διαδικασία αυτή το σκάφος τους ανατράπηκε και πολλοί από τους επιβαίνοντες πέθαναν. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε η Φλέμινγκ.

Έκθεση της UNHCR ανέφερε ότι το επεισόδιο αυτό συνέβη την 20ή Ιανουαρίου φέτος κοντά στοΦαρμακονήσι και 12 γυναίκες και παιδιά από τη Συρία και το Αφγανιστάν έχασαν τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα μια χώρα στην Ευρώπη, η Ρωσία, έχει στείλει 12 πρόσφυγες πίσω στη Συρία, παραβιάζοντας την αρχή του διεθνούς δικαίου η οποία ορίζει πως κανένας επίδοξος μετανάστης δεν θα πρέπει να στέλνεται πίσω σε μια χώρα στην οποία απειλείται η ζωή του ή η ελευθερία του, προστίθεται στην έκθεση, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι η Ρωσία, χώρα- σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δεν έχει χορηγήσει καθεστώς πρόσφυγα ούτε σε έναν Σύρο, αν και χορήγησε προσωρινό άσυλο σε 1.193 περιπτώσεις το 2013.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δέχονται «όποιον θέλει να έρθει», σημείωσε η Φλέμινγκ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και κατηγόρησε τις ταμπλόιντ για τους «απαίσιους» τίτλους που διαστρέφουν την πραγματικότητα «υποστηρίζοντας ότι ορδές Σύρων πρόκειται να αφιχθούν».

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει επίσης να επιταχύνουν τις διαδικασίες που έχουν για τη χορήγηση ασύλου, να βελτιώσουν τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και να επιτρέπουν την επανένωση των οικογενειών, κατέληξε η Φλέμινγκ.

Η Σουηδία και η Γερμανία έχουν δεχθεί περισσότερους από τους μισούς Σύρους που ζητούσαν άσυλο στην ΕΕ, ενώ η Βουλγαρία, η Ελβετία και η Ολλανδία βρίσκονται επίσης μεταξύ αυτών που δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων στην Ευρώπη.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό