Newsroom

Newsroom

ΟΗΕ: Μην πληρώνετε λύτρα στους απαγωγείς-τρομοκράτες

Να σταματήσουν την πληρωμή λύτρων για απαγωγές από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα ζητά με ψήφισμά του το…

un security council

Να σταματήσουν την πληρωμή λύτρων για απαγωγές από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα ζητά με ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς εκτιμάται ότι αυτές έχουν αποκτήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

«Εκτιμάται ότι κατά τα τελευταία τριάμισι χρόνια, εξτρεμιστικές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν συλλέξει τουλάχιστον 105 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βρετανός εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Μάρκ Λάιαλ Γκραντ. «Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι οι απαγωγές έναντι λύτρων δε θα γίνεται αντιληπτή πλέον ως ένα αποδοτικό επιχειρησιακό μοντέλο και ότι θα την εξαλείψουμε ως πηγή τρομοκρατικής χρηματοδότησης».

«Τα λύτρα που πληρώνονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις ενθαρρύνουν τις μελλοντικές επιχειρήσεις απαγωγής», ανέφερε από την πλευρά του η Αμερικανίδα εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, ασκώντας πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να πληρώνουν λύτρα, ενώ ΗΠΑ και Βρετανία έχουν πάψει να ακολουθούν την πρακτική αυτή.