ΟΗΕ: Κίνδυνος οικονομικής και πολιτικής κατάρρευσης για το Λίβανο

Με οικονομική και πολιτική κατάρρευση κινδυνεύει ο Λίβανος εξαιτίας της συρροής προσφύγων από τη Συρία και των θρησκευτικών εντάσεων σύμφωνα με τον…

livanos 0

Με οικονομική και πολιτική κατάρρευση κινδυνεύει ο Λίβανος εξαιτίας της συρροής προσφύγων από τη Συρία και των θρησκευτικών εντάσεων σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε τους ξένους δωρητές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να υποστηρίξουν τη χώρα να επιβιώσει από την κρίση.

Όπως προειδοποιεί ο Ρος Μάουντεν, συντονιστής του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα ο Λίβανος διατρέχει κίνδυνο να καταρρεύσουν οι κρατικές του δομές υπό το βάρος των τεράστιων αναγκών του 1,1 εκατ. των Σύρων προσφύγων.

Επίσης, όπως τόνισε ο Μάουντεν, οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του Λιβάνου, σουνίτες και σιίτες, ως τώρα καταφέρνουν να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους από τις αυξανόμενες εντάσεις, αλλά τα κράτη δωρητές δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους για τη χορήγηση βοήθειας στη χώρα.

«Δεν πρόκειται πλέον απλά για μια κατάσταση ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο Μάουντεν και σχολίασε πως αυτό που συμβαίνει στο Λίβανο θα επηρεάσει όλη την περιοχή.

Σύμφωνα με τον Μάουντεν περισσότεροι από 1,12 εκατ. Σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ στο Λίβανο και πλέον αποτελούν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Μάλιστα όπως σημείωσε η παρουσία των προσφύγων επιδεινώνει το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ο αριθμός των προσφύγων στο Λίβανο αναμένεται να φτάσει το 1,5 εκατ. ανθρώπους.

Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει πως ο Λίβανος, μια μικροσκοπική συγκριτικά χώρα, φιλοξενεί το 38% του συνόλου των Σύρων προσφύγων στη Μέση Ανατολή, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Περισσότερο από το ήμισυ των Σύρων στο Λίβανο είναι παιδιά, με την συντριπτική πλειονότητά τους να μην πηγαίνει στο σχολείο.

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.