Newsroom

Newsroom

ΟΗΕ κατά Ταλιμπάν: Ενδεχόμενο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η μεταχείριση των γυναικών

Η χρήση δημόσιων μαστιγώσεων, με τελευταία τα παραδείγματα μιας γυναίκας και ενός άνδρα που μαστιγώθηκαν 39 φορές, στο επίκεντρο του ΟΗΕ.

AP22127375929064

Η μεταχείριση των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών από τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού τους από πάρκα και γυμναστήρια, καθώς και από σχολεία και πανεπιστήμια, ενδέχεται να ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

Η αξιολόγηση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Μπένετ, και εννέα άλλων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αναφέρει ότι η μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών ενδέχεται να ισοδυναμεί με «δίωξη λόγω φύλου» βάσει του Καταστατικού της Ρώμης, στο οποίο το Αφγανιστάν είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι ο εγκλεισμός των γυναικών στα σπίτια τους «ισοδυναμεί με φυλάκιση», προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ενδοοικογενειακής βίας και προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Ξεχωριστά, η εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασανί, κάλεσε τις αρχές του Αφγανιστάν να σταματήσουν αμέσως τη χρήση δημόσιων μαστιγώσεων, αναφέροντας ότι το γραφείο έχει καταγράψει πολλά τέτοια περιστατικά αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας και ενός άνδρα που μαστιγώθηκαν 39 φορές ο καθένας επειδή πέρασαν χρόνο μόνοι τους εκτός γάμου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί, δήλωσε ότι «Η τρέχουσα συλλογική τιμωρία αθώων Αφγανών από το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ στο όνομα των δικαιωμάτων και της ισότητας των γυναικών ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θεωρεί ότι η δήλωση των εμπειρογνωμώνων του ΟΗΕ και άλλων δυτικών αξιωματούχων είναι «προσβολή προς το Ισλάμ και παραβίαση των διεθνών αρχών».

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…