Newsroom

Newsroom

ΟΗΕ: "Η λιτότητα σκοτώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα"

Τα μνημόνια δυσκολεύουν ένα σημαντικό αριθμό Ελλήνων να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής το οποίο να ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρ…

Τα μνημόνια δυσκολεύουν ένα σημαντικό αριθμό Ελλήνων να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής το οποίο να ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Σέφας Λουμίνα, επιστημονικός συνεργάτης του ΟΗΕ για θέματα δημόσιου χρέους κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ίδιος βρέθηκε στη χώρα μας από τις 22 ως τις 26 Απριλίου με την ιδιότητα του επικεφαλής ειδικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών η οποία εξέτασε το βαθμό στον οποίο η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας στη χώρα μας έχουν επηρεάσει την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκρίνεται στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Περισσότερο από το 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, ενώ η ανεργία ανάμεσα στους νέους έχει φτάσει στο 59,3%. Η Ελλάδα παραμένει η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης όπου απουσιάζει ένα συνεκτικό σχέδιο κοινωνικής αλληλεγγύης ως δίχτυ ασφαλείας και τελευταίο καταφύγιο των πολιτών. Το πρόγραμμα λιτότητας εφαρμόζεται σε ένα προνοιακό σύστημα το οποίο δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το σοκ της ανεργίας, των μειώσεων μισθών και των αυξήσεων στους φόρους», ανάφερε ο κ. Λουμίνα, ο οποίος πρόσθεσε πως το δημόσιο σύστημα υγείας γίνεται όλο και πιο δυσπρόσιτο στις φτωχές και περιθωριοποιημένες ομάδες, που φτάνουν το ένα τρίτο του πληθυσμού. Την ίδια ώρα, ο ειδικός του ΟΗΕ υποστήριξε πως οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν με προσοχή και με σεβασμό στους πολίτες, κυρίως όσον αφορά δημόσιες υπηρεσίες που παρέχουν νερό κι ενέργεια και στις οποίες μπορεί να υπάρξει αύξηση των τιμολογίων τους στην περίπτωση που περάσουν σε χέρια ιδιωτών.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Λουμίνα εξέφρασε την ανησυχία του για τη σημαντική αύξηση στις επιθέσεις στους ξένους από ακραίες οργανώσεις. «Η οικονομική κρίση μεγέθυνε ένα πρόβλημα που υπήρχε για αρκετά χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικώς. Ο ειδικός του ΟΗΕ παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα να υιοθετήσουν μια φιλική προς τα ανθρώπινα δικαιώματα πολιτική ως προς την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, υπογραμμίζοντας πως αν δεν τηρούνται αυτά δε μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη. Τα ευρήματα της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα μας θα παρουσιαστούν σε αναλυτική αναφορά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το Μάρτιο του 2014.

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

troxaio me egataleipsi

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες…

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

pregnant g076b366fe 1920 768

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει της μη μισθωτές εργαζόμενες μητέρες ως δεύτερης κατηγορίας, φθηνές, αναλώσιμες και χωρίς…

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

9 12

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

Νεκρός ένας 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος ένας 23χρονος