ΟΗΕ: Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας στη λίστα «κινδύνου» (εικόνες)

Το «πότε» είναι εξίσου σημαντικό με το «πώς», όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή. Επιστήμονες και παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν ότι η Αυστραλία «δεν κάνει αρκετά» καθώς και ότι «δεν κινείται αρκετά γρήγορα». Η Αυστραλία ισχυρίζεται ότι η  «απόφαση-προειδοποίηση» είναι πολιτικά υποκινούμενη.

ERT3QW46Y

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας (the ‘Great Barrier Reef’), βρίσκεται σε τέτοιο κίνδυνο που θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που χρήζουν «άμεσης προστασίας καθώς βρίσκονται σε κίνδυνο».

Σε ανακοίνωσή της, η επιτροπή του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος υπάγεται στην UNESCO προειδοποιεί για την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Η εικόνα του μεγαλύτερου παγκοσμίως συστήματος κοραλλιογενών υφάλων δείχνει να επιδεινώνεται στο άμεσο μέλλον με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Αυστραλιανή κυβέρνηση: Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολιτικά συμφέροντα που επηρέασαν την απόφαση.

Η Αυστραλία δήλωσε ότι αιφνιδιάστηκε από την κίνηση αυτή και κατηγόρησε ότι η «απόφαση-προειδοποίηση» είναι πολιτικά υποκινούμενη.

– Λόγω της θέσης της Κίνας στην επιτροπή της UNESCO

– Λόγω έρευνας που επιβεβαιώνει μακροχρόνιες διενέξεις στη σχέση μεταξύ Πεκίνου και Καμπέρας.

Η Καμπέρα θα προσφύγει κατά της σύστασης, σημειώνοντας ότι αυτή αντιβαίνει σε υπόδειξη που έγινε πριν από μόλις μια εβδομάδα και υπεραμύνθηκε της προστασίας του υφάλου από την Αυστραλία. Πρόκειται για απόλυτη ανατροπή στη φυσιολογική διαδικασία, επισήμανε σε δήλωσή της η υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας Σούσαν Λέι. Η Αυστραλία ισχυρίζεται πως αγωνίζεται χρόνια για τη διατήρηση του Μεγάλου Κοραλλιογενή Ύφαλου, ο οποίος αποτελεί βασικό πόλο έλξης τουριστών, και υποστηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

Η Λέι σημείωσε ότι η ίδια και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν εξέφρασαν τις ανησυχίες τους κατά τη διάρκεια της νύχτας στη γενική διευθύντρια της UNESCO Όντρεϊ Αζουλάι. Η απόφαση αυτή ήταν λανθασμένη. Προφανώς υπήρχε πολιτική πίσω από αυτήν, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Η πρεσβεία της Κίνας στην Καμπέρα δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα για σχολιασμό.

Επιστημονική κοινότητα: Δεν υπάρχει τρόπος, να έχει συμβάλει στη σύσταση αυτή οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις της UNESCO, παρά τις προσπάθειες της Αυστραλιανής κυβέρνησης, δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί οι «στόχοι-κλειδιά» προς βελτίωση της ποιότητας του νερού στον Ύφαλο. Περιβαλλοντικές οργανώσεις αρνούνται επίσης κάθε κατηγορία περί πολιτικής σκοπιμότητας στις παραπάνω προειδοποιήσεις, ενώ τονίζουν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα άμεσα.

Το 2015 οι προσπάθειές της άσκησης πιέσεων συμπεριέλαβαν τη φιλοξενία απεσταλμένων της UNESCO για τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε μια παρθένα ζώνη του υφάλου. Έκτοτε, ωστόσο, το μεγαλύτερο παγκοσμίως ζωντανό οικοσύστημα έχει υποστεί τρία σημαντικά επεισόδια λεύκανσης των κοραλλιών λόγω κυμάτων σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων, σημειώνουν επιστήμονες.

Αυτό από μόνο του αποτελεί πρόβλημα. Το «πότε» είναι εξίσου σημαντικό με το «πώς», όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή. Επιστήμονες και παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν ότι η Αυστραλία «δεν κάνει αρκετά» καθώς και ότι «δεν κινείται αρκετά γρήγορα», σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Δεν υπάρχει τρόπος, να έχει συμβάλει στη σύσταση αυτή οποιαδήποτε κυβέρνηση. Σε αυτή τη σύσταση κατέληξαν παγκοσμίου φήμης επιστήμονες, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Λεκ, επικεφαλής για τους Ωκεανούς του παραρτήματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στην Αυστραλία.

Για την κατάληξη σε αυτή τη σύσταση, ασκήθηκαν πιέσεις στα 13 μέλη της επιτροπής της UNESCO από μια ομάδα οικολόγων στην οποία μέλος της ήταν και ο Λεκ. Η παρούσα σύσταση πρόκειται να εξεταστεί και από τις 21 χώρες-μέλη που μετέχουν στην επιτροπή. Παρόλο που η κυβέρνηση της Αυστραλίας μετέχει επίσης στην επιτροπή, βάσει των παρόντων συνθηκών δε θα μπορεί να ψηφίσει, αν δεν μπορέσει να επιτευχθεί συναίνεση.

Η Αυστραλία αποτελεί μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά κεφαλήν, αλλά η συντηρητική της κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά τη βιομηχανία της η οποία στηρίζεται στα ορυκτά καύσιμα, με το επιχείρημα ότι μια αποτελεσματικότερη ή πιο άμεση δράση για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα στοιχίσει θέσεις εργασίας και τα αναπτυξιακά σχέδια της χώρας.


ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…