Newsroom

Newsroom

ΟΗΕ: Γενική πολιτική τα push backs στην Ελλάδα – Κατακεραυνώνει την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, ξεμπροστιάζει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού με την νέα του έκθεση.

μετανάστες 1021x574 1

Ο Ισπανός, Φελίπε Γκονθάλεθ Μοράλες στην νέα του έκθεση εξηγεί πως στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις επαναπροωθήσεις το οποίο χαρακτηρίζει ως μία γενική -ντε φάκτο- πολιτική.

Στην παράγραφο 32 της έκθεσης σχετικά με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στα διεθνή σύνορα ο κ. Μοράλες γράφει ότι “στην Ελλάδα οι επανοπροωηθήσεις είναι μία ντε φάκτο γενική πολιτική. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες έχει καταγράψει 540 ξεχωριστά περιστατικά κατά την περίοδο 2020-2021 κατά τα οποία φέρεται να απωθήθηκαν βίαια 17000 άτομα που επιστράφηκαν στην Τουρκία.

Ο ειδικός εισηγητής ανησυχεί για τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εμποδίζονται να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Η Ελλάδα φέρεται να απέτρεψε πάνω από 140.000 άτομα από είσοδο στη χώρα μεταξύ του Απριλίου και του Νοεμβρίου του 2021.

Στο Αιγαίο οι ΜΚΟ έχουν τεκμηριώσει τουλάχιστον 147 περιστατικά push backs στα οποία εμπλέκονται 7.000 άτομα, συμπεριλαμβανωμένων και παιδιών. Το Λιμενικό Σώμα δεν ακολούθησε την πρέπουσα διαδικασία.

Τα παραπάνω ακυρώνουν στην πράξη την κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι η Ελλάδα δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις και ότι τηρούνται πάντα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έκθεση, έκτασης 18 σελίδων, στα αγγλικά εδώ.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων