ΟΗΕ: «Είμαστε σε πόλεμο με τη φύση» – Οι 5 Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης για βιοποικιλότητα

H επικεφαλής του ΟΗΕ για το περιβάλλον έχει προειδοποιήσει ότι «είμαστε σε πόλεμο με τη φύση» και πρέπει να «κάνουμε ειρήνη», καθώς οι χώρες συγκεντρώνονται στο Cop15 στο Μόντρεαλ για να συμφωνήσουν σε μια συμφωνία για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη.

AP22311479115893

«Μόλις καλωσορίσαμε το 8 δισεκατομμυριοστό μέλος της ανθρώπινης φυλής σε αυτόν τον πλανήτη. Αυτή είναι μια υπέροχη γέννηση ενός μωρού, φυσικά. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι υπάρχουν, τόσο περισσότερο πιέζουμε τη Γη», δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ Ίνγκερ Άντερσεν, η εκτελεστική διευθύντρια του προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

H επικεφαλής του ΟΗΕ για το περιβάλλον έχει προειδοποιήσει ότι «είμαστε σε πόλεμο με τη φύση» και πρέπει να «κάνουμε ειρήνη», καθώς οι χώρες συγκεντρώνονται στο Cop15 στο Μόντρεαλ για να συμφωνήσουν σε μια συμφωνία για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη.

«Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη φύση. Πρέπει να κάνουμε ειρήνη με τη φύση. Επειδή η φύση είναι αυτό που συντηρεί τα πάντα στη Γη… η επιστήμη είναι ξεκάθαρη».

H Άντερσεν τόνισε ότι το τελικό κείμενο οποιασδήποτε συμφωνίας πρέπει να αφορά «τους πέντε καβαλάρηδες της αποκάλυψης της βιοποικιλότητας»:

  • Αλλαγή χρήσης γης
  • Υπερεκμετάλλευση
  • Ρύπανση
  • Η κλιματική κρίση
  • Η εξάπλωση χωροκατακτητικών ειδών

Περισσότεροι από 10.000 συμμετέχοντες αναμένονται στο Cop15, το οποίο έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 19 Δεκεμβρίου, με τους υπουργούς να φτάνουν τη δεύτερη εβδομάδα για να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση του κειμένου.

Τα προσχέδια στόχων που περιλαμβάνονται στο παγκόσμιο πλαίσιο βιοποικιλότητας (GBF) περιλαμβάνουν προτάσεις για:

  • την προστασία του 30% της ξηράς και της θάλασσας
  • την επαναχρησιμοποίηση δισεκατομμυρίων δολαρίων επιβλαβών επιδοτήσεων
  • την αντιμετώπιση των χωροκατακτητικών ειδών

Εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να καταλήξουν σε μια φιλόδοξη τελική συμφωνία, η Κίνα πρέπει να επιδείξει ηγετικό ρόλο στις συνομιλίες, δήλωσε στον Guardian ο επίτροπος περιβάλλοντος της ΕΕ, Virginijus Sinkevičius.

Η Κίνα, η οποία κατέχει την προεδρία του Cop15, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο – αν και ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν πολύ υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές CO 2. Θα είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο πρωτοστατεί σε μια σημαντική περιβαλλοντική συμφωνία του ΟΗΕ. Το Cop15 μεταφέρθηκε από το Κουνμίνγκ στο Μόντρεαλ νωρίτερα αυτό το έτος λόγω της πολιτικής της Κίνας για μηδενικό Covid, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα να επιδείξει τα διαπιστευτήριά της στον «οικολογικό πολιτισμό» στον κόσμο.

Υπήρχαν φόβοι ότι το Πεκίνο προσπαθούσε να υποτιμήσει τη σύνοδο κορυφής, που διαφημιζόταν ως πιθανή «στιγμή του Παρισιού» για τη φύση, αφού δεν προσκλήθηκαν παγκόσμιοι ηγέτες. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Κίνας, Huang Runqiu, θα προεδρεύσει των συνομιλιών με παρόμοιο ρόλο με τον Alok Sharma στο Cop26 στη Γλασκώβη.

«Νομίζω ότι ο ρόλος της Κίνας θα είναι κρίσιμος», είπε ο Sinkevičius. «Έχουν μεγάλη ευθύνη και ως πρόεδρος [του Cop15], βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Είμαι ευχαριστημένος με τη μέχρι τώρα δέσμευσή τους και διοργάνωσαν μια υπουργική συνάντηση στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του Cop27. Θα πρέπει να δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί. Αν θέλουν να είναι μια «στιγμή στο Παρίσι» για τη φύση, το έχουν στα χέρια τους, αλλά πρέπει να ηγηθούν».

Η σύνοδος κορυφής για τη βιοποικιλότητα είναι το κλειδί για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα , οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη να ζούμε σε ισορροπία με τη φύση στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα τον περασμένο μήνα. Οι ηγέτες της G20 τόνισαν επίσης τη σημασία της στην ανακοίνωσή τους στη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Οι κυβερνήσεις δεν έχουν επιτύχει ποτέ πλήρως τους στόχους του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα και ο Άντερσεν είπε ότι ένας κατάλληλος μηχανισμός λογοδοσίας – παρόμοιος με τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές που υποβάλλουν οι χώρες μέσω της κλιματικής διαδικασίας – ήταν ζωτικής σημασίας εάν ο κόσμος επρόκειτο να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του αυτή τη φορά.

«Αυτή είναι η τρίτη μας προσπάθεια [συμφωνίας για στόχους βιοποικιλότητας]. Έχει γίνει πολλή προσπάθεια για κατανόηση του τι συνέβη τις προηγούμενες δύο φορές και τι λειτούργησε και τι όχι», είπε. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτή την τροχιά απώλειας 1 εκατομμυρίου από τα 8 εκατομμύρια είδη μας σε αυτόν τον πλανήτη. Αυτή σαφώς δεν είναι μια τροχιά στην οποία θέλουμε να είμαστε. Πρέπει να αλλάξουμε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ως άνθρωποι: πρέπει να τρώμε και να ζούμε με τρόπους που είναι θετικοί στη φύση».

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…