ΜΑ

Μαρία Απατζίδη

Οι….αδέσποτες ρυθμίσεις για τα ζώα συντροφιάς.

Λέγεται ότι τα αδέσποτα ζώα στη χώρα μας αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο. Αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός των αδέσποτων, όταν τα ζώα πολλαπλασιάζονται ελεύθερα και ανεξέλεγκτα, και καθημερινά δημιουργούνται καινούρια.

adespota bolos2

Σκύλοι και γάτες που γεννιούνται ή καταλήγουν στο δρόμο είναι καταδικασμένα σε κακουχίες, αρρώστιες, πείνα ή και θάνατο. Επιπλέον, τα ζώα συντροφιάς που δεν ελέγχονται μπορεί να γίνονται φορείς και πολλαπλασιαστές επικίνδυνων ανθρωπο-ζωονόσων.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ένα τόσο πολύπλοκο θέμα χρειάζεται πολύπλευρο σχεδιασμό και συντονισμένες ενέργειες των αρμόδιων φορέων , με προοπτική δεκαετίας. Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, το ελληνικό κράτος πάσχει και από σχεδιασμό και από συντονισμό και από οργάνωση.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση σε διαβούλευση με τίτλο «Νέο Πλαίσιο για την Ευζωία των Ζώων -Πρόγραμμα Άργος» έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά σε όλους όσους αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα του ζητήματος διαχείρισης των ζώων συντροφιάς. Πρώτα από όλα, η εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων, μεταφέρεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχουν εδώ βάσιμες απορίες σχετικά με την τεχνογνωσία που διαθέτει το συγκεκριμένο Υπουργείο για θέματα που άπτονται της Κτηνιατρικής επιστήμης. Επίσης, οι Δήμοι πλέον παύουν να ασκούν εποπτεία στη διαχείριση των αδέσποτων, ενώ δίνονται αρμοδιότητες σε ΜΚΟ και φιλοζωικά σωματεία.

Κατά τη γνώμη μας πρέπει να οριστούν αυστηρές προδιαγραφές για την αδειοδότηση των ΜΚΟ και των Σωματείων πριν τους εκχωρηθούν δικαιώματα στη διαχείριση των ζώων συντροφιάς. Το ανεξέλεγκτο και συχνά παράνομο εμπόριο ζώων πρέπει να παταχθεί με κάθε τρόπο. Να ελέγχονται ενδελεχώς τα ζώα που εισέρχονται στη χώρα μας, καθώς και αυτά που εξάγονται. Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένα, ιχνηλατήσιμα και καταγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Είναι κοινό μυστικό ότι το εμπόριο ζώων συντροφιάς στις χώρες της ΕΕ είναι τρίτο μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ το χρόνο! Οι εισαγωγές από τα γνωστά και αμφιλεγόμενα puppy mills του εξωτερικού να απαγορευτούν ρητώς. Μαθαίνουμε ότι γίνονται περίπου 60.000 νόμιμες εισαγωγές σκύλων στη χώρα μας, ετησίως. Οι παράνομες δεν μπορούν να καταμετρηθούν.

Ένα πάγιο αίτημα των φιλόζωων είναι να διακοπεί η λειτουργία ανεπίσημων εγχώριων puppy mills. Είναι πασίγνωστη η πρακτική ιδιωτών που ζευγαρώνουν τα ζώα τους αυθαίρετα και μετά τα πωλούν. Η στείρωση των ζώων συντροφιάς είναι επίσης ένα μεγάλο θέμα. Το νομοσχέδιο υποστηρίζει την οριζόντια επιβολή υποχρεωτικής στείρωσης σε όλα τα ζώα, ενώ οι επαγγελματίες εκτροφείς έχουν άλλη άποψη. Βεβαίως, εκεί τίθεται το θέμα της ευζωίας των θηλυκών, τα οποία πολύ συχνά γίνονται αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Εχουν καταγγελθεί περιπτώσεις θηλυκών σκύλων που γεννούν ασταμάτητα για χρόνια, με αποτέλεσμα τη φυσική τους εξόντωση. Από την άλλη μεριά, οι ερασιτέχνες εκτροφείς ζητούν να αδειοδοτηθεί η δραστηριότητά τους προβάλλοντας ένα πιο «ηθικό» μοντέλο ελεγχόμενης εκτροφής, με σκοπό τη βελτίωση των φυλών και όχι την κερδοσκοπία.

Υπάρχει και το ζήτημα της ευαισθητοποίησης των πολιτών. Θεωρούμε απαραίτητη την καλλιέργεια της φιλοζωίας από το νηπιαγωγείο και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όχι ως μάθημα, αλλά ως δημιουργική δραστηριότητα. Η αλληλεπίδραση των παιδιών με τα ζώα προσφέρει μεγάλα παιδαγωγικά οφέλη στα παιδιά. Επίσης, τα ζώα συντροφιάς είναι πολύτιμοι σύντροφοι για ομάδες του πληθυσμού που υποφέρουν από μοναξιά, όπως τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι. Τα νοσοκομεία, οι Οίκοι Ευγηρίας, τα ιδρύματα , τα κέντρα αποκατάστασης είναι χώροι που θα μπορούσαν να «απορροφήσουν» μεγάλους αριθμούς στειρωμένων αδέσποτων ζώων.

Υπάρχουν καλές πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες της Ευρώπης και καταφέρνουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το θέμα των αδέσποτων . Γιατί αλήθεια δεν υιοθετεί η Ελλάδα την μέθοδο CNVR της Ολλανδίας*, η οποία κατάφερε μετά από δεκαετίες διαρκούς δράσης και ενημέρωσης των πολιτών να μην έχει πλέον ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ, όπως δηλώνουν οι ολλανδικές υπηρεσίες; Δυσκολευόμαστε να φανταστούμε την ελληνική καθημερινότητα χωρίς εγκαταλειμμένα, βρώμικα και πεινασμένα ζώα στους δρόμους;

Ποιο είναι το ζητούμενο της νέας νομοθεσίας αν όχι αυτό που επαγγέλλεται, δηλαδή η ευζωία των ζώων συντροφιάς; Ευζωία στα ζώα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον περιορισμό των αδέσποτων. Μια σύγχρονη πολιτεία οφείλει να βελτιώνει την ζωή των ανθρώπων και να φροντίζει τη ζωή των ζώων. Η φροντίδα των ζώων – είτε είναι ζώα συντροφιάς είτε είναι εργαζόμενα ζώα – είναι δείκτης πολιτισμού και δυστυχώς η χώρα μας είναι ουραγός της Ευρώπης (και)σε αυτόν τον τομέα.

*Collect – Περισυλλογή, Neuter – Στείρωση, Vaccinate – Εμβολιασμός, Return – Επανένταξη (Επανένταξη βεβαίως δεν νοείται η εγκατάλειψή τους στο δρόμο, αλλά η φιλοξενία τους σε σύννομα δημοτικά ή ιδιωτικά καταφύγια μέχρι να υιοθετηθούν).

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο