Newsroom

Newsroom

Οι υψηλότερες αλλά και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στην Ανταρκτική

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο πλανήτη σημειώθηκε στην Ανταρκτική: -89.2° Κελσίου στον σταθμό Βαστόκ της τότε Σοβιετικής Ένωσης, την 21η Ιουλίου 1983, στην κεντρική Ανταρκτική.

58b7fbc51dc5240b3c8b4592

Ωστόσο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), υπηρεσία του ΟΗΕ, δημοσίευσε την Τετάρτη έναν κατάλογο με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ανταρκτική.

Να σημειωθεί ότι στην Ανταρκτική βρίσκεται το 90% του γλυκού νερού του πλανήτη σε μορφή πάγου, που θα αύξανε το επίπεδο της θάλασσας κατά 60 μέτρα εάν έλιωνε, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιστήμονες θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί και ποιες είναι οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Η πιο υψηλή θερμοκρασία (19,8° Κελσίου) που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ανταρκτική –η οποία κατά τον ορισμό του ΟΗΕ συμπεριλαμβάνει όλα τα εδάφη και τους όγκους πάγου νοτίως του 60ού παραλλήλου– σημειώθηκε την 30ή Ιανουαρίου 1982 σε έναν σταθμό έρευνας στο νησί Σίγκνι.

Το απόλυτο ρεκόρ των 17,5° Κελσίου στην ήπειρο της Ανταρκτικής καταγράφηκε την 24η Μαρτίου 2015 στην αργεντίνικη βάση έρευνας Εσπεράνσα, στο βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής.

Ενώ η πιο υψηλή θερμοκρασία (-7,0° Κελσίου) που έχει καταγραφεί ποτέ στα υψίπεδα της Ανταρκτικής (από τα 2.500 μ. υψόμετρο) μετρήθηκε την 28η Δεκεμβρίου 1980 από έναν μετεωρολογικό σταθμό.

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…