Newsroom

Newsroom

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ αποφασίζουν για τις πληρωμές προς την Gazprom

Εν αναμονή της αποσαφήνισης του μοντέλου των πληρωμών που δεν θα παραβιάζει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

AP95562058967

Ενιαία ευρωπαϊκή στάση ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου και αποσαφήνιση του μοντέλου των πληρωμών που δεν παραβιάζει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναμένει η κυβέρνηση αλλά και η ενεργειακή αγορά από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, στις Βρυξέλλες.

Πηγές των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών που έχουν συναλλαγές με την ρωσική εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου Gazprom και τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπέμπουν μήνυμα συμμόρφωσης προς το πλαίσιο που θα θέσει η ΕΕ, επισημαίνουν ωστόσο την ανάγκη το πλαίσιο αυτό να αποσαφηνιστεί το συντομότερο και πάντως πριν από το τέλος Μαΐου οπότε προγραμματίζονται οι επόμενες πληρωμές προς τη ρωσική εταιρεία.

“Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως η στάση τόσο των κρατών όσο και των εταιρειών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το τεχνικό ζήτημα πληρωμής, μετατροπής δηλαδή των ευρώ -με τα οποία πληρώναμε και θα εξακολουθούμε να πληρώνουμε- σε ρούβλια όπως έχει ζητήσει η ρωσική εταιρεία”, είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης όπως εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στην απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες, μετά από συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών μελών της ΕΕ αυτό το Σαββατοκύριακο, με κάποια κράτη – μέλη πάντως να εμφανίζονται επιφυλακτικά.

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Το πακέτο θα στοχεύει το ρωσικό πετρέλαιο, ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες, καθώς και περισσότερα φυσικά πρόσωπα και εταιρείες.

Η Κομισιόν είχε συνομιλίες με μικρές ομάδες κρατών μελών της ΕΕ και θα επιδιώξει να οριστικοποιήσει εγκαίρως το σχέδιο κυρώσεων ενόψει της συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ κατόρθωσαν να τερματίσουν τη χρήση πετρελαίου πριν από το τέλος του 2022, ωστόσο άλλες, κυρίως κράτη μέλη του ευρωπαϊκού νότου, εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο στις τιμές.

Η Γερμανία, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, εμφανίζεται πρόθυμη να ακολουθήσει την προθεσμία αυτή στο τέλος του 2022, είπαν οι διπλωμάτες, εντούτοις χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Σλοβακία εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν προτείνει την επιλογή καθορισμού ενός ανώτατου ορίου τιμών που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, αυτό θα εξακολουθούσε να τους αφήνει αναγκασμένους να πληρώνουν υψηλότερες τιμές για προμήθειες από αλλού.

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…