Οι υποσχέσεις Κικίλια για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό του «Αγία Σοφία» πήγαν μεγάλο περίπατο…

Έχουν περάσει ήδη 16 ημέρες από την δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια για την άμεση... επαναλειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου του «Αγία Σοφία», και ακόμα η μονάδα είναι ανενεργή.

5ed1355f825e630bd1293354 1

Μάλιστα πριν λίγες ημέρες για να ρίξει στάχτη στα μάτια… των χιλιάδων γονέων με παιδιά με καρδιοπάθεια, η διοίκηση του νοσοκομείου είχε βγάλει την λίστα με τα χειρουργεία που πρόκειται να πραγματοποιούν. Αν κοιτάξει όμως κανείς προσεχτικά τη λίστα,  διαπιστώνει ότι ενώ σήμερα θα άνοιγε το Παιδοκαρδιοχειρουργικό, τα χειρουργεία που έχουν προγραμματιστεί για τον μήνα Ιούλιο είναι μόνο ένα! 

Ένα και  μονό προγραμματισμένο χειρουργείο για καρδιά μέσα σε όλο τον Ιούλιο δεν το λες άνοιγμα… η επαναλειτουργία, κοροϊδία  το λες !

Μάλιστα για τις υποσχέσεις Κικίλια για την άμεση ( σ.σ ο υπουργός δεν γνωρίζει την σημασία της)  επαναλειτουργία του κέντρου αλλά και την σοβαρή δυσλειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής και της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία», 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Υγείας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «το Νοσοκομείο Παίδων “Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” αποτελεί το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας και αυτή την περίοδο, λόγω των αναγκών της πανδημίας και της διασφάλισης επιπλέον κλινών ΜΕΘ-Covid 19, εμφανίστηκε σοβαρή δυσλειτουργία κρίσιμων τμημάτων του Νοσοκομείου όπως η Παιδοκαρδιοχειρουργική κλινική και η ΜΕΘ Παίδων.

»Η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα ( ΚΕΜ) λειτούργησε ως ΜΕΘ-Covid 19 για όλα τα επιβεβαιωμένα περιστατικά νεογνών, παιδιών και εφήβων με Covid -19, με αποτέλεσμα όλα τα τακτικά καρδιοχειρουργικά περιστατικά να παραπέμπονται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

»Ταυτόχρονα η πολυδύναμη ΜΕΘ 10 κλινών που υφίσταται στο νοσοκομείο, επωμίστηκε την περίοδο της πανδημίας και τη λειτουργία του ειδικού Τμήματος ΜΕΘ Covid-19, επειδή ακριβώς η ΚΕΜ δεν προβλέπεται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου και δεν είναι στελεχωμένη με μόνιμους εντατικολόγους γιατρούς ΕΣΥ.

»Επομένως, το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό της πολυδύναμης ΜΕΘ αναγκάζεται να παρέχει έργο όχι μόνο στο νευραλγικό τομέα μίας Μονάδας με παιδιατρικούς ασθενείς σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, αλλά και σε άλλα ευαίσθητα τμήματα, ξεπερνώντας τις αντοχές του».

Σημειώνουν ακόμη ότι «η Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική του “Αγία Σοφία” είναι το μόνο εξειδικευμένο τμήμα του ΕΣΥ σ’ αυτόν τον τομέα και οφείλει να λειτουργεί εύρυθμα και με ασφάλεια» και τονίζουν ότι η «ανάγκη θεσμοθέτησης αυτόνομης Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας ( ΚΕΜ) και στελέχωσης της με μόνιμο και κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί πλέον να μην αντιμετωπίζεται.».

Μέχρι στιγμής ο υπουργός δεν έχει δώσει καμία απάντηση στην ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν έχει απαντήσει στα χιλιάδες tweet των γονέων και απλών πολιτών στα social media για το πως εννοεί το ”άμεσα” ο Βασίλης Κικίλιας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα οι γονείς των παιδιών συνεχίζουν να εκφράζουν την οργή τους για την καθυστέρηση του Παιδοκαρδιοχειρουργικού του Αγία  Σοφία, για να κρατάνε το θέμα στην δημοσιότητα  κόντρα σε όσους το θέλουν στην αφάνεια.