Οι «ύποπτες» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος μεταφορές ποσών από ελληνικές Τράπεζες

Πέντε συναλλαγές τραπεζών ελληνικών συμφερόντων χαρακτηρίζονται ως «ύποπτες» για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στα μυστικά έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ γνωστά και ως FinCEN Files τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists).

plyntirio

Τα έγγραφα του FinCΕΝ που αποκαλύφθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων είναι περίπου 2.500 και τα περισσότερα εκ των οποίων στάλθηκαν από τράπεζες προς τις αμερικανικές αρχές από το 2000 έως και το 2017. Για την ακρίβεια τα εμπιστευτικά έγγραφα προέρχονται από το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος των ΗΠΑ (Financial Criminal Enforcement Network ή FinCEN), το οποίο αποτελεί ρυθμιστική αρχή του αμερικανικού υπoυργείου Οικονομικών και παρέχει πληροφορίες για ύποπτες χρηματικές συναλλαγές.

Τα επίμαχα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων φαίνεται πως αφορούν μεταφορές συνολικής αξίας περίπου δυο τρισεκατομμυρίων δολαρίων και μέσω αυτών σκιαγραφείται πως κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως επέτρεπαν σε εγκληματίες να ξεπλένουν χρήμα. Τα μυστικά έγγραφα της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι η JPMorgan Chase, η HSBC και άλλες μεγάλες τράπεζες αψηφούν τις προσπάθειες καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος με το να μεταφέρουν ποσά από παράνομες δραστηριότητες για λογαριασμών διαφόρων προσώπων και εγκληματικών δικτύων ανά τον κόσμο.

Τα επίμαχα αρχεία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό ρεπορτάζ του BBC, είναι κάποια «από τα πλέον καλά φυλασσόμενα μυστικά των διεθνών τραπεζικών συστημάτων». 

Διαβάστε την συνέχεια στο Documentonews.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…