Newsroom

Newsroom

Οι υποψήφιοι «μνηστήρες» για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Ρώσοι, Αμερικάνοι, Κινέζοι, Ευρωπαίοι, Τούρκοι, αλλά και Άραβες στη λίστα των ενδιαφερομένων, για επενδύσεις, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού αλλά και διεθνούς Τύπου.

αλεξανδρουπολη

 Όπως τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, θα δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους  να «χτυπήσουν» και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Καβάλας με στόχο να αυξηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και κατ’ επέκταση και το τίμημα.

Όπως επισημαίνεται, για το μεγαλύτερο από αυτά τα δύο λιμάνια και συγκεκριμένα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, θεωρείται δεδομένο θεωρείται τόσο το αμερικανικό όσο και το ρωσικό ενδιαφέρον. Το τελευταίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκφραστεί μέσω κοινοπραξίας ευρωπαϊκών εταιρειών, όπως μαθαίνουμε, στην οποία θα συμμετάσχει, είτε εμφανώς είτε αφανώς.

Για το ίδιο λιμάνι θα κινηθούν και:

– οι Γερμανοί, μέσω της εταιρίας Kuhne + Nagel, αλλά και

– οι Κινέζοι, μέσω της Cosco Shipping Agency, ενώ συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές μιλούν και για δύο εκπλήξεις:

– από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ασιατικούς ομίλους αλλά και

– από την Τουρκία, με τον ιδιοκτήτη της LimakHolding, Nihat Ozdemir να ζητά πληροφορίες για την περίπτωση.

Το τουρκικό ενδιαφέρον

Αναφορικά με το ενδιαφέρον του κ. Ozdemir, όπως αναφέρονταν σε δημοσίευμα του dealnews, τον περασμένο Ιούλιο, κυκλοφορούσε έντονα η φήμη πως ο ίδιος έχει το βλέμμα του στραμμένο στο λιμάνι της Aλεξανδρούπολης και δευτερευόντως σε αυτό της Kαβάλας. 

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η LimakHolding αναμένεται ότι θα είναι ανάμεσα στους μνηστήρες, όταν οι σχετικοί διαγωνισμοί του TAIΠEΔ βγουν στον αέρα. «Tο focus στην Aλεξανδρούπολη εξηγείται τόσο από επιχειρηματικής όσο και από γεωπολιτικής σκοπιάς. Tο λιμάνι της ακριτικής πόλης είναι το επόμενο μεγάλο successstory, ως σταυροδρόμι των νέων ενεργειακών (αγωγοί φυσικού αερίου, FSRU project), αλλά και εμπορευματικών διαδρόμων (σιδηροδρομικές-οδικές διασυνδέσεις κ.λπ.).

Παράλληλα, όμως, αποκτά και αυτονόητο γεωστρατηγικό βάρος ως ενεργειακή και οικονομική «πύλη» των Bαλκανίων», σημείωνε ο συντάκτης, ενώ υπογραμμίζονταν, μεταξύ άλλων, πως «το ενδιαφέρον του Ozdemir για τα ελληνικά «φιλέτα», δεν είναι μόνο επιχειρηματικό, αλλά έχει και πολιτική διάσταση. O ίδιος ανήκει στο στενό κύκλο των υποστηρικτών του Eρντογάν με πολλούς να τον χαρακτηρίζουν «μακρύ χέρι» του σουλτάνου».

Πηγή: Γνώμη Αλεξανδρούπολης

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

kallianos adonis 654 new 102

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

Η αγωνία του βουλευτή της ΝΔ για τη ζωή του πατέρα του, γίνεται κατά διαστήματα…