Οι Villagers of Ioannina City και η σωστή πλευρά της Ιστορίας

Η «Εποχή του Υδροχόου» ολοκληρώνεται τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά το ξεκίνημά της με μια μεγάλη συναυλία στον Λυκαβηττό και με τις «απίστευτες μέρες» να μην τελειώνουν 

villagers of ioannina city 940x549 1

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019. Οι Villagers of Ioannina City ανεβαίνουν στη σκηνή του Θεάτρου Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» για να παρουσιάσουν το «Age of Aquarius», το άλμπουμ που είχε κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή μία μέρα νωρίτερα και σηματοδοτούσε την απαρχή μιας νέας εποχής για το συγκρότημα, ένα άλμπουμ το οποίο επρόκειτο να αφήσει ένα αποτύπωμα που όμοιό του η ελληνική –αγγλόφωνη– ροκ σκηνή είχε χρόνια να δει. Πολλοί είπαν ότι η αποδοχή του ήταν τέτοια που κατατάσσεται δίπλα σε άλμπουμ όπως το «666» των Aphrodite’s Child και το «Phos» των Socrates. Λίγους μήνες αργότερα το συγκρότημα υπέγραψε συμβόλαιο με τη Napalm Records και το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε φυσική μορφή, με το διπλό βινύλιο να ξεπουλάει σε χρόνο dt και να επανακυκλοφορεί.

Όσοι βρεθήκαμε σε εκείνη τη συναυλία έχουμε να θυμόμαστε αφενός την εντυπωσιακή για τα δεδομένα του timing ανταπόκριση του κόσμου στο ολοκαίνουριο –τότε– υλικό των VIC αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το συγκρότημα «δίκασε» τα κακώς κείμενα των ημερών και κυρίως τα ΜΜΕ που προσπάθησαν να ξεπλύνουν πρόσωπα, καταστάσεις και περιστατικά, όπως η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα (λίγες μέρες πριν από τη συναυλία ο ειδικός φρουρός είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο αλλά του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, με αποτέλεσμα να μειωθεί η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών). «Τι γήρευε στα Εξάρχεια ένας δεκαπεντάχρονος;» είχαν αναρωτηθεί κάποιοι στα πάνελ των δελτίων που έπαιζαν το πόρισμα της βαλλιστικής που έκανε λόγο για «εξοστρακισμό». Είναι τα ίδια ΜΜΕ που όταν τα τάγματα της Χρυσής Αυγής δολοφονούσαν τον Παύλο Φύσσα έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι «τον σκότωσαν για το ποδόσφαιρο» και καλούσαν στον τηλεοπτικό αέρα τους χρυσαυγίτες «να βρείτε έναν τρόπο να μην σας πιάνουν στο στόμα τους».

Είναι τα ίδια ΜΜΕ που αν δεν υπήρχαν τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων, θα παρουσίαζαν ακόμη τον Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh ως «τοξικομανή» που «κρατώντας μαχαίρι επιχείρησε να ληστέψει το κοσμηματοπωλείο και τραυματίστηκε θανάσιμα από σπασμένα γυαλιά». Είναι τα ίδια ΜΜΕ που μιλούσαν για «εισβολή λαθρομεταναστών» όταν παρουσίαζαν τις βάρκες με τις οικογένειες που θαλασσοπνίγονταν στο Αιγαίο αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, μακριά από τον πόλεμο. «Κοίτα γύρω σου, αναρωτήσου αν αυτά που βλέπεις σου αρέσουν και κάνε κάτι. Μην τρως αµάσητο ό,τι σου σερβίρουν τα ΜΜΕ που αντί τροφής για σκέψη δίνουν στον κόσµο κουτόχορτο» είχε πει ο Αλέξης Καραμέτης σε συνέντευξή του στο Documento τον Φεβρουάριο του 2020, λίγες μέρες πριν από τη συναυλία των VIC στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Ταε Κβο Ντο) εξηγώντας τη στάση του συγκροτήματος απέναντι σε όλα αυτά: «Εµείς θα συνεχίσουµε να λέµε αυτά που πιστεύουµε και νιώθουµε και θεωρούµε αυτονόητα. Oπως ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληµατική οργάνωση και πως όλοι οι ψηφοφόροι της είναι φασίστες, όπως και άλλοι τόσοι που έχουν τις ίδιες απόψεις. Oσοι λένε τι δουλειά είχε ο 15άχρονος στα Εξάρχεια, αντί να λένε ότι ο Κορκονέας είναι στυγνός δολοφόνος και αλήτης, αποτελούν µαζί µε το σάπιο δικαστικό και πολιτικό σύστηµα, την οικονοµική µαφία, τους δηµοσιογράφους και την αστυνοµία ένα κολάζ θεσµών και ανθρώπων που είναι αφίσα για το τι πάει λάθος. Οφείλουµε ως ανθρωπότητα αυτή την αντίληψη για τον κόσµο να την αλλάξουµε αν θέλουµε να δούµε καλύτερο αύριο».

Οι μέρες περνούν και η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται και εξακολουθούμε να «ζούμε μέρες απίστευτες», ενώ τα ΜΜΕ έφτασαν στο σημείο να μιλάνε για «θυσίες παιδιών προκειμένου να αποκτήσουμε καλύτερο σιδηροδρομικό δίκτυο», σε μια προσπάθεια να ξεπλύνουν διαχρονικές ευθύνες και τα ψέματα εκείνων που κουνούσαν το δάκτυλο σε όποιον έθετε θέματα ασφαλείας στα τρένα.

«΄Oχι µόνο δεν έχει αλλάξει κάτι, αλλά τα πράγµατα είναι και χειρότερα, κάτι που κάνει ακόµη πιο επιτακτική την ανάγκη να καταλάβει και να διακρίνει ο κόσµος ότι υπάρχει λόγος που κάποιοι θέλουν να βλέπουµε τα πράγµατα από τη δική τους σκοπιά κι αυτό που µας παρουσιάζουν ως φυσιολογικό δεν είναι στην πραγµατικότητα. Αυτό δεν είναι κάτι που θα σταµατήσει σύντοµα· ας µην κοροϊδευόµαστε» μας έλεγε ο Αλέξης πριν από τη συναυλία στο Θέατρο Βράχων, τον Σεπτέμβρη του 2022«Ζούµε σε παράξενους καιρούς και µαύρες µέρες και αυτό θα γίνεται όλο και πιο έντονο. Οπότε εµείς αυτό που πρέπει να κάνουµε είναι να µένουµε πεισµατικά και επίµονα αισιόδοξοι, να κοιτάµε το αύριο, εκεί που θέλουµε να φτάσουµε, χωρίς φόβο. Ακόµη κι αν αυτό το αύριο που θέλουµε έρθει σε χίλια χρόνια, δεν πρέπει να υποµένουµε µοιρολατρικά µια κατάσταση που µας κάνει να κολυµπάµε στη σαπίλα. Πρέπει να κοιτάµε στο φως και σε αυτό που η καρδιά και το µυαλό µας θεωρούν λογικό και να προσπαθούµε να πάµε εκεί και ατοµικά και ως κοινωνία. Πιστεύω ότι νοµοτελειακά κάποια στιγµή θα γίνει, γιατί πολύ απλά αυτά που βιώνουµε τον τελευταίο καιρό, κυρίως η τροµοκρατία, η διαστρέβλωση της πραγµατικότητας και όσα γίνονται σε βάρος µας στο όνοµα και καλά της ασφάλειάς µας δεν είναι φυσιολογικά».

Με πάνω από ενάμισι εκατομμύριο στρέμματα καμένα και άλλα τόσα πλημμυρισμένα, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι οι VIC θα αφήσουν όσα συμβαίνουν σήμερα ασχολίαστα; Δεν ξέρουμε αν θα το κάνουν την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στη συναυλία στο Θέατρο Λυκαβηττού, με την οποία κλείνει «Η εποχή του Υδροχόου» τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά την ημέρα που ξεκίνησε ή αν οι απίστευτες μέρες που (συνεχίζουμε να) ζούμε αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για την επόμενη δισκογραφική μέρα. Το σίγουρο είναι ότι για τους αγαπημένους «Χωριάτες» του ελληνικού κοινού τελικός προορισμός θα είναι πάντα το φως και η σωστή πλευρά της Ιστορίας. Αυτό είναι άλλωστε και το βασικό μήνυμα του «Age of Aquarius» σύμφωνα με τον Αλέξη: «Να δείξουµε µεν το σκοτάδι στο οποίο ζούµε και τις ανησυχίες που έχουµε, αλλά κυρίως τι υπάρχει πέρα από αυτό και πώς θα φτάσουµε εκεί. Το τελικό µήνυµα να είναι ελπιδοφόρο και αισιόδοξο. Γιατί το σκοτάδι δεν πρέπει να το φοβάσαι, πρέπει να το αντιµετωπίζεις για να το νικήσεις και να βγεις εκεί που θέλεις, δηλαδή στο φως».

VIC BANNER

INFO

Οι Villagers of Ioannina City θα εμφανιστούν στις 22 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού με πολλούς καλεσμένους επί σκηνής. Η προπώληση εισιτηρίων συνεχίζεται μέσω της ticketmaster

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό