Newsroom

Newsroom

Οι τρεις Σημιτοφύλακες

Απ' όσα έχουμε ακούσει, με αφορμή το σκάνδαλο Novartis, το... "η σκανδαλολογία ποινικοποιεί την πολιτική ζωή του τόπου", είναι η πιο διαχρονική και επικίνδυνη "καραμέλα" τον δύο Διόσκουρων του μεταπολιτευτικού πολιτικού μας συστήματος.

5a85bef11dc524c4018b459d

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Πλάι του στέκονται

επάξια

το σημιτικό: “όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στον εισαγγελέα” και το “Δεν προκύπτει κανένα στοιχείο πιθανής τέλεσης ποινικού αδικήματος από τους κυρίους Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου […], που επί μήνες προσεβλήθησαν και διασύρθηκαν αδίκως“, από το πόρισμα των Βενιζέλου – Λοβέρδου σχετικά με την υπόθεση των μιζών στα εξοπλιστικά, για την οποία ο Άκης Τσοχατζόπουλος καταδικάστηκε τελικά σε φυλάκιση.

Το “να μην ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή του τόπου“, δεν είναι απλά στρουθοκαμηλισμός, όπως θα έλεγε κάποιος αφελής, αλλά εντάσσεται στις ορολογίες της μαφίας, όπως η “ομερτά”. Βασικά σημαίνει ακριβώς αυτό. Κάτι που η αντίδραση της ΝΔ στο σκάνδαλο Novartis και ο χαρακτηρισμός «κουκουλοφόροι» για τους προστατευόμενους μάρτυρες, απέδειξε περίτρανα.

Το σύστημα που άφησε προίκα ο Κώστας Σημίτης και το οποίο ζει παρασιτικά στη χώρα για πάνω από δύο δεκαετίες, αποτελείται από μετρ της κακοδιαχείρισης. Από αυτούς, ο Γιάννης Στουρνάρας είναι αυτός που «πρόκοψε» περισσότερο με αξιώματα και… πισίνες. Οι υπόλοιποι ή είναι απαξιωμένοι ή έχουν κατηγορηθεί για σκάνδαλα ή είναι στη φυλακή ή φοβούνται ότι θα μπουν.

Προχθές στη δίκη της Siemens, ο πρώην υπεύθυνος οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Αυγερινός, παραδέχθηκε αυτό που υποπτευόμασταν όλοι, ότι δηλαδή, τα χρήματα που πήρε ο Τσουκάτος -ο στενότερος συνεργάτης του Σημίτη- από την Siemens το 1999 κατέληξαν πράγματι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό ας πούμε όμως ότι αυτό το περιμέναμε, δεν προκάλεσε έκπληξη. Αυτό που θα μας φαινόταν αδιανόητο όμως μέχρι πριν από λίγα χρόνια είναι κάτι που ίσως δεν παρατήρησαν πολλοί. Η ΝΔ δεν έβγαλε ούτε μισή ανακοίνωση για το θέμα.

Παράλογο; Όχι. Λογικότατο. Το «σύστημα Σημίτη», που εν πολλοίς διοικεί ακόμα τη χώρα, έχει συμμαχήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τους ενώνει άλλωστε η Siemens, ο Χριστοφοράκος και η απόδοση ευθυνών για τη διαφθορά και τη χρεοκοπία στην κοινωνία, στον απλό κόσμο. Αυτό ακριβώς είχε πει ο Κώστας Σημίτης πριν από λίγο καιρό σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ… με το αμίμητο: «η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο». Πόσο σημαντικό να το ακούς αυτό από τον πρώην πρωθυπουργό, που στο τότε υπουργικό του συμβούλιο, ο καλύτερος έχει πουλήσει τη μάνα του… με υπερτιμολόγηση!

Δεν είναι τυχαίο πως οι επιθέσεις στη διακυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, εξαπολύονται συντεταγμένα από πρόσωπα του νεοφιλελεύθερου «μετώπου της λογικής» και δημοσιογράφους της «αυλής» Μητσοτάκη.

Επί των κυβερνήσεών Κώστα Σημίτη, η διαπλοκή γιγαντώθηκε. Υπερτιμολογήθηκε, εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου, ότι δημόσιο έργο υπήρχε και δεν υπήρχε. Κάναμε “αλλαξοκωλιές” (swap) με τη Goldman Sachs. Έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος προς τα πάνω, με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Φιλοξενήσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες (διαφθοράς & Siemens)… Οτσαλάν, Ίμια, εξοπλιστικά προγράμματα, πράσινα παιδιά παντού, ένταξη στην ΟΝΕ με αμφιλεγόμενα στοιχεία… και η λίστα δεν έχει τέλος.

Τώρα τη δουλειά του Κώστα Σημίτη -που έμεινε στη μέση- θέλουν να τελειώσουν οι Γιάννης Στουρνάρας και Κυριάκος Μητσοτάκης με την ακροδεξιά χωρωδία του… τους ενώνει η κουτάλα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…