Newsroom

Newsroom

Οι θεσμικοί επενδυτές που… χαλάνε το πάρτυ για την έξοδο στις αγορές

«Δε θέλουμε να χαλάσουμε το πάρτυ για τα ελληνικά ομόλογα, αλλά…», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος ενός άρθρου που δημοσιεύεται στη…

agores 0 1

«Δε θέλουμε να χαλάσουμε το πάρτυ για τα ελληνικά ομόλογα, αλλά…», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος ενός άρθρου που δημοσιεύεται στη στήλη Moneybeat της Wall Street Journal, και το οποίο καταγράφει τις απόψεις πέντε θεσμικών επενδυτών οι οποίοι επέλεξαν να μην αγοράσουν την Πέμπτη ελληνικά ομόλογα.

«Απορρίψαμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε στη συμφωνία, καθώς δε βρίσκουμε την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική σε αυτά τα επίπεδα. Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι η απόδοση μας αποζημιώνει επαρκώς σε σχέση με την πιστωτική ποιότητα», αναφέρει ο Κολμ Μακ Ντόνα, από την Insight Investments.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Χάρβεϊ της Threadneedle Investments υποστηρίζει πως είναι δύσκολο να υπολογιστεί η δίκαια αξία των ελληνικών ομολόγων, καθώς η αξιολόγηση της χώρας μας από τους οίκους αξιολόγησης είναι εξαιρετικά χαμηλή, ενώ και τα θεμελιώδη μακροπρόθεσμα οικονομικά μεγέθη είναι αμφίβολο αν θα πείσουν τους πιο συντηρητικούς επενδυτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

«Αν και η αναστροφή της ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακή, αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο λόγος του ακαθάριστου δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στο τέλος του 2015 θα είναι πάνω από 170%, και αυτό βασίζεται σε υποθέσεις που πάλι μοιάζουν να είναι ηρωικές», σχολιάζει ο Μάικ Ρίντελ, της M&G Investments. «Η ρευστότητα δεν υποκαθιστά τη φερεγγυότητα, και δεν πιστεύω πως η Ελλάδα είναι φερέγγυα, που καθιστά τη νέα έκδοση αποφευκτέα», προσθέτει.

«Το μελετήσαμε, αλλά η απόδοση ήταν πολύ πιο κάτω από αυτό που θα θεωρούσαμε λογικό, δεδομένου του εγγενούς κινδύνου», επισημαίνει ο Μπράιαν Κάρτερ της Acadian Asset Management, υπενθυμίζοντας τη χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και τον κίνδυνο χρεοκοπίας που δεν έχει παρέλθει πλήρως. Αποδίδει μάλιστα το αυξημένο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα στην εξάντληση των κερδών των επενδυτών από την Ισπανία και την Πορτογαλία και την ανάγκη τους να βρουν πιο υψηλές αποδόσεις.

Τέλος, ο Γκάρι Τζένκινς της MNG Capital σημειώνει πως το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο και κάποια στιγμή θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση χρέους, αν και εκτιμά πως αυτό θα συμβεί σε βάθος χρόνου και όσοι συμμετείχαν στη χθεσινή έκδοση θα πληρωθούν.