Newsroom

Newsroom

Οι τεχνολογικές εξελίξεις στη νευροχειρουργική

Νέας γενιάς ψηφιακά μικροσκόπια, ενδοσκόπια και νευροπλοηγοί οδήγησαν σε αυτό που σήμερα ονομάζεται «χειρουργική της κλειδαρότρυπας».

image 0

Το σήμερα στη νευροχειρουργική

O νευροχειρουργός στις μέρες μας, είτε βρίσκεται στο γραφείο του σχεδιάζοντας μια χειρουργική επέμβαση είτε στο χειρουργείο, περιτριγυρίζεται από έναν ψηφιακό κόσμο που βασίζεται στη ραγδαία βελτίωση των ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων. Η δυνατότητα της αποθήκευσης και της γρήγορης μετάδοσης των απεικονιστικών δεδομένων του ασθενούς οδήγησε σε εφαρμογές, όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, με χρήση τους μέσα στο χειρουργείο.

Τώρα πια, με τη βελτίωση της τεχνολογίας της οπτικής και της ηλεκτρομαγνητικής κίνησης, καθώς και των χειρουργικών μικροσκοπίων σε συνδυασμό με τη χρήση του νευροπλοηγού, μπορούμε να φτάνουμε στον χειρουργικό στόχο μέσα από πολύ μικρές τομές και στη συνέχεια να αφαιρούμε τη βλάβη με μεγάλη χειρουργική ακρίβεια τονίζει ο Αντώνιος Καπετανάκης Διευθυντής Νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Metropolitan Hospital. Επίσης, η βελτίωση της τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας (virtual reality) επιτρέπει στον ειδικευόμενο αλλά και στον νευροχειρουργό να εκπαιδευτεί και να πραγματοποιήσει την επέμβαση πριν το χειρουργείο, καθήμενος άνετα σε μια κονσόλα και κατανοώντας τις πραγματικές δυσκολίες του χειρουργείου.

H «Χειρουργική της κλειδαρότρυπας»

Σήμερα διαθέτουμε χειρουργικά μικροσκόπια νέας ψηφιακής τεχνολογίας, με δυνατότητα διεγχειρητικής απεικόνισης των αγγείων του εγκεφάλου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη χειρουργική των ανευρυσμάτων, τα οποία μπορούν επίσης να δίνουν και εικόνα της προόδου αφαίρεσης των όγκων του εγκεφάλου, με την ύπαρξη ανάλογου λογισμικού. Η εξέλιξη, επίσης, των νευροενδοσκοπίων βοηθά στη λεγόμενη «χειρουργική της κλειδαρότρυπας» (keyhole surgery). Αυτή η χειρουργική τεχνική εφαρμόζεται για παράδειγμα για την αφαίρεση των όγκων της βάσης του κρανίου, όπως είναι οι όγκοι της υπόφυσης: η χειρουργική προσέγγιση πραγματοποιείται μέσα από τη μύτη του ασθενούς, με ενδοσκόπιο το οποίο κατευθύνουμε στον στόχο με τη χρήση νευροπλοηγού. Η σημαντική τεχνολογική βοήθεια που προσφέρουν ο νευροπλοηγός και η χρήση αξονικού τομογράφου μέσα στο χειρουργείο, συντελούν επίσης στην πραγματοποίηση επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη με ελάχιστη παρέμβαση. Σήμερα, μιλάμε πλέον για διαδερμικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, όπως οι διαδερμικές σπονδυλοδεσίες, οι διαδερμικές δισκεκτομές και φυσικά οι ενδοσκοπικές δισκεκτομές, που ανακουφίζουν άτομα με συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας αλλά και ηλικιωμένους. Με αυτές τις σύγχρονες τεχνολογίες εξασφαλίζουμε, εκτός από ελάχιστο χειρουργικό τραύμα και μεγάλη ακρίβεια εμφύτευσης υλικών στη σπονδυλική στήλη, ελάχιστο πόνο, γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο και γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του, φυσικά με το ανάλογο όφελος για το ασφαλιστικό σύστημα.

Το αύριο και η τεχνητή νοημοσύνη

Το τεχνολογικό μέλλον της νευροχειρουργικής σχετίζεται κυρίως με τη βελτίωση των ρομπότ μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, την εξέλιξη της νανοτεχνολογίας και των γονιδιακών θεραπειών με μελλοντική συνεργασία νευροχειρουργών-γενετιστών και επίσης με τη νευροπροσθετική, που αναλαμβάνει τα τεχνητά μέλη και την εμφύτευση ψηφιακών μικροσυστημάτων για τη βελτίωση της ακοής και της όρασης.

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…